…Zulme Karşı Barışın Sesi Gürleşiyor

Kültür, 08 Şubat 2016 09:30

…Zulme Karşı Barışın Sesi Gürleşiyor

 

 

 

 

 

HDP, DTK ve DBP’nin Cizre’deki yaralıların kurtarılması ve AKP’nin savaş politikalarına karşı “Zulme karşı ses çıkar, barışa ses ver” sloganıyla yaptığı çağrıya cevap veren on binler, alanlara çıkarak yürüyüş ve gürültü eylemleri ile direniş kaleleri Sur ve Cizre için tek ses tek yürek oldular.

 

DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, Cizre’deki yaralıların kurtarılması ve AKP’nin savaş politikalarına karşı 7’den 70’e “Zulme karşı ses çıkar, barışa ses ver” sloganıyla saat 19.00’da sokaklara döküldü. İlçe merkezi ve ilçeye bağlı köylerde ışık söndürme ve gürültü eylemi ile direniş kalelerine ses verildi. Yapılan gürültü eylemlerinde çalınan tabak,tencere,tava sesleri yankılandı. Eylemler sırasında birçok yerden silah sesleri yükseldi.

 

Kayapınar’daki nöbet eyleminde gürültü eylemi

Devam eden kuşatma ve katliamlara karşı HDP ve DBP Kayapınar ilçe örgütleri tarafından başlatılan nöbet eylemi Rojava Parkı Roboski Anıtı önünde 6’ıncı gününde devam ederken, eylemde yurttaşlar yaktıkları ateşler etrafında halay çekti. Çalınan şarkılar eşliğinde sık sık “Biji berxwedana Surê” ve “Amed uyuma Sur içine sahip çık” sloganları atıldı.. HDP, DBP ve DTKT’nin çağırı üzerine saat 19.00’da “Zulme karşı ses çıkar” eylemine teneke, tencere ve tavalara vurarak ses çıkartıldı. Rojava Parkı’nda yürüyen kitle burada da sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atarken, çevredeki binalardan yurttaşlar evlerinden, araç sürücüleri ise korna çalarak destek verdi.

 

Yürüyüşe katılan kadınlar attıkları zılgıtlarla eyleme ses katarken, yine kadınlar ellerine aldıkları tava ve tencerelere vurarak gürültü çıkardı. Parkta yapılan yürüyüşün ardından kitle bir süre daha bekledikten sonra slogan ve alkışlarla eyleme son verdi.

 

Bağlar’da gençlere polis saldırısı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin Sento, Göçmenler ve Emek caddeleri başta olmak üzere ilçenin tamamında halk alanlara çıkarak, gürültü eylemi ile Sur ve Cizre’ye destek verdi. Tava, tencere ve ıslıklarla gürültü eylemi çıkaran yurttaşlar sık sık “Biji Berxwedana Sur’e” sloganı attı. Sento Caddesi’nde yolu kapatan gençlere polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı.

Bunun üzerine özsavunmaya geçen gençler, taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

 

Bir süre devam eden olaylar polislerin çekilmesiyle sona erdi. Yolda geçen araç sürücüleri ise korna çalarak gürültü eylemine destek verdi. Her alanda sokaklara çıkan yüzlerce kişi, uzun süre ses eylemi yaparak direniş kalelerine destek verdi.

 

Yenişehir’den Sur’a ses

Yenişehir ilçesinde de Sur ve Cizre’de devam eden saldırıları onlarca kişi ses çıkararak protesto etti. Gevran, Ekinciler, Şair Sırrı Hanim, Dicle, Akkoyunlu, Sanat ve Kışla sokaklarında sokağa çıkan yurttaşlar, erbane, ıslık, tencere-tava, düdük, çekiç ve tenekelere vurarak katliamlara ses verdi. Gevran ve Ekinciler caddeleri üzerinde bir araya gelen halk,sık sık 2Bijî berxwedana Surê”, “Bijî berxwedana Cizîrê”, “Direne direne kazanacağız” ve “Suriçi’nde direnen gerilaya bin selam” sloganları atarken, yoldan geçen sürüler de korna çalarak eyleme destek verdi.

 

SİİRT

Siirt il merkezine bağlı tüm mahallerin eş zamanlı olarak sokağa çıkan halk, Sur ve Cizre direnişine destek verdi. Evin damında tencere tava ve çatı saclarına ellerindeki demir metallere vurarak ses çıkarılırken, kimi yurttaşlar ise ışık söndürme eylemi yaptı.Yurttaşlar, “Savaşa karşı barış” ve “Biji berxwadana Cizire” slogan atarak, zılgıt çekerken, yoldan geçen araçlarda korna çalarak eyleme destek verdi.

 

İZMİR

İzmir’in Menemen ilçesine bağı Asarlık, Konak ilçesine bağlı Kadifakale, Bornova ilçesine bağlı Doğanlar ve Bayraklı ilçesine bağlı Onur mahallerinde yurttaşlar, Kürdistan’daki katliamlara dikkat çekmek ve halkın sıkıyönetim direnişine destek vermek amacıyla gürültü eylemi yaptı. Menemen ilçesine bağlı Asarlık Mahallesi’nde evlerinde bulunan yurttaşlar, tencere ve tavalar çalarak, ışıklarını söndürerek direnişe destek olurken bir grup genç ise ateşler yakarak yollara barikat kurdu. Gençlerin eylemine saldıran polis, mahalle aralarına rastgele gaz bombası atarak, evlere tazyikli su sıktı. Polisin saldırısına karşı özsavunmaya geçen gençler ise, havai fişek, ses bombaları ve molotoflarla karşılık verdi. Polisin mahalleden çekilmesi ile çatışmalar sona erdi.

 

Yine Doğanlar, Eski Çamlık, Kadifakale ve Onur mahallerinde yaşayan yurttaşlar, direnişe destek olmak için gürültü eylemi yaparak yollarda lastik yaktı. Yurttaşlar, tencere ve tavalar çalıp, ışıklarını söndürerek direnişe destek olurken sık sık “Biji berxwedan Surê/Cizirê” sloganları attı.

 

ADANA

Adana’nın Seyhan, Ceyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçelerine bağlı Dağlıoğlu, Fırat, Gülbahçe, Küçükdikili, Denizli, Havuzlubahçe, Şakirpaşa, Barbaros, Anadolu, 19 Mayıs, Karslıköyü, Belediyeevleri, Yersuvat, Küçükkırım ve Altıocak mahallelerinde bir araya gelen halk, Sur ve Cizre direnişine gürültü eylemi ile destek verdi. Tencere, tava, davul, teneke ve düdüklerle ses çıkarma eylemi yapan yurttaşlar, ana caddelerde teneke, tava, pencere ve davul ile ses çıkararak, yürüyüş gerçekleştirdi. Mahallelerin tüm sokaklarına giren halk, yurttaşların, katliamlara karşı ses çıkarmasını istedi.

 

Seyhan ve Ceyhan’da polis saldırdı

Seyhan ilçesi Küçükdikili Mahallesi Şehitlik Caddesi üzerinde bir araya gelen halk, meşalelerle ses çıkarma eylemi düzenlemek istedi. Mahalleye zırhlı araçlarla giren polis, halka tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Polis saldırısına karşı ise halk direnişe geçerek, karşılık verdi. Kadınlar zılgıtlarla gençler ise taşlarla direnişe geçti. Ceyhan ilçesi Küçükkırım Mahallesi Orhan Kemal Bulvarı üzerinde bir araya gelen 7’den 70’e binlerce yurttaş, cadde boyunca gürültü eylemi yaparak, yürüyüşü düzenledi. Cadde üzerinde polis, halka gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırırken, halk da özsavunmaya geçerek direndi.

 

Mersin’de polis halkı taradı

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Güneş Mahallesi Halil İbrahim Camisi önünde bir araya gelen halk, Kürdistan’daki ablukanın kaldırılması ve imha operasyonlarının sonlandırılması ile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüşe geçmek isteyen halka ise polis biber gazı, ses bombası, tazyikli su ve aralıklarla gerçek mermilerle saldırdı. Saldırı esnasında polis mahalleyi rastgele tararken, şans eseri yaralanan yada ölen olmadı. Saldırı ardından özsavunmaya geçen gençler, yollara barikatlar kurarak direnişe geçti.

 

Mahalledeki gürültü eylemi devam ederken, Yurttaşlar kepenklere vurarak, kadınlar ise zılgıtlarla gençlere destek veriyor.

 

Tarsus’ta binlerin katılımıyla ses çıkarma eylemi

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Fahrettinpaşa Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce yurttaş, Kürt illerinde devam eden ablukanın kaldırılması ve imha operasyonlarının sonlandırılması ile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle ses çıkarma eylemi düzenledi. Polatlı köyü girişinde bir araya gelen yurttaşlar, tencere ve tavalara vurarak, Cemal Gürsel Caddesi boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Şehid namirin” ve “Cizre’ye ve Sur’a ses ver” sloganları eşliğinde tencere ve tavalara vuran yurttaşlara, evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan yurttaşlarda tencere ve tavalara vurup, zafer işaretleri ile destek verdi.

 

Fahrettinpaşa hemzemin geçidinde bir süre ses çıkarıp, slogan atan yurttaşlara, mahalle çıkışında zırhlı araçlarla bekleyen polis, yurttaşları uzaktan izledi. Mahallenin tüm sokaklarına girip, ses çıkaran yurttaşların eylemleri devam ediyor. DİHA

Kültür, 08 Şubat 2016 09:30

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "

MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR

MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR

BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "

BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "

4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI

4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI

ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..

ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..

AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR  "

AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "

CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU

CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU

BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI

BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ

BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..

BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..

MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI

MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK

Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK

BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN  ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ

BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA

MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR

MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR

MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA  GÜÇ VERECEK PROJE

MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

TESLİM ABDAL CEM EVİ  İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT

TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT

BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ  MÜSTESNA ZAMANLARDIR "

BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "

HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ

HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ

HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI

HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI

EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "

EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "

CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI

CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI

ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ

ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ

AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "

AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "

CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ

CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ

ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR

ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR

ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI

ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI

MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK

MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK

MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI

MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI

ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU

ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU

AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "

AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "

MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ

MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ

BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ

BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ

AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ

AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ