CHP’de ‘Hayır’cıların sayısı artıyor: 1994 darbesini yaptırmayacağız
Siyaset, 02 Mayıs 2016 14:41 
                        
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifine destek vereceğini açıklamasına rağmen ‘Hayır’cı vekillerin sayısı artıyor.
Teklife ret oyu vereceğini beyan eden CHP’li vekiller arasında Eren Erdem, Fikri Sağlar, Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı ve Tur Yıldız Biçer bulunuyor.
Kılıçdaroğlu, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söylemişti.
Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasına ilk itiraz CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’den gelmişti. İMC TV yayınına katılan Erdem, oylamada ‘Hayır’ diyeceğini belirterek, “AKP, Türkiye’yi derhal erken seçime götürecek bir aritmetik yapı kurabilir. Türkiye siyaseti adına bir kırılma ortaya çıkabilir” demişti.
Kılıçdaroğlu’nun ‘Evet’ kararına karşı çıkan diğer bir CHP’liyse İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu oldu. Kişisel Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan vekil, 1994’te dokunulmazlıkları kaldırılarak Meclis’te gözaltına alınan Demokrasi Partisi (DEP) mensubu Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak’ın yaşadıklarına işaret ederek, “Kimsenin kuşkusu olmasın, dokunulmazlıklar üzerinden Meclis’te ikinci bir 2 Mart 1994 darbesini ne pahasına olursa olsun yaptırmayacağız” diye yazdı.
BirGün gazetesine konuşan Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da ‘Hayır’ diyeceğini şu sözlerle özetledi: “Bu teklif, Türkiye’yi 1994’e geri götürmeyi planlayan bir teklif. AKP muhalefeti sıkıntıya sokmak ve HDP’yi dışarıda bırakmak adına bu oyunu oynuyor. Bu teklif ve ortaya çıkaracağı muhtemel sonuçlar siyasetin işine değil şiddetin işine yarayacaktır, insanlar ölecektir. Bunun müsebbibi de Davutoğlu olacaktır.”
BirGün’ün haberinde ayrıca Sağlar’ın yanısıra Hilmi Yarayıcı ve CHP’li 40 kadar vekilin de dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki teklife ret oyu vereceği kaydedildi.
CHP’nin hukukçu milletvekillerinden İlhan Cihaner de teklife bu haliyle ‘Evet’ demenin doğru olmayacağını savunarak, “Hem parti açısından, hem de genel olarak çok ciddi siyasi ve hukuki sakıncalar içeriyor” dedi.
Diğer bir hukukçu vekil Mahmut Tanal da destek vermeyeceğini Twitter’dan yayınladığı mesajla duyurdu: “Ben destek vermeyeceğim. Milletvekillerinin kaderi Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun tavrına terk edilemez. Eğer dokunulmazlıklar kaldırılacaksa, önseçimle geldiğim için örgütüme gideceğim ve istifa et derlerse milletvekilliğinden istifa edeceğim. Erdoğan’ın ve dört bakanın hiçbirinin dosyası yok. CHP’nin sokakta, halkla iç içe olan milletvekillerini Meclis’e hapsetmek demektir. Genel Başkanımızın 83’üncü maddenin kalıcı olarak değiştirilmesi önerisinin arkasındayım.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş kararını sahibi olduğu Gerçek Gündem adlı haber sitesinde yayınlanan bir yazıyla paylaştı. ‘Erdoğan’a o gün ders vereceğiz’ başlıklık yazısında Yarkadaş şöyle dedi: “Dokunulmazlık tartışmasını başlatan Erdoğan’dı… Sırf bu gerçek bile, ‘Hayır’ demek için yeterli bir gerekçedir… Erdoğan’a Meclis’e talimat veremeyeceğini göstermemiz gerekiyor.”
Evrensel’e konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de teklife olumsuz yanıt verenlerden. Biçer şöyle konuştu: “Muhalefetsiz meclis, sessiz toplumun inşası ve başkanlığın tesisi. Siyasetin tutsak edileceği dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine hayır diyorum.”
CHP’nin ağır toplarından İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise Twitter hesabından şöyle seslendi: “2002’de dokunulmazlıkları kaldırmayı vaat edip oy alan AKP, 14 yıl tüm yolsuzluk fezlekelerini örttü! Şimdi kimse ucuz kahramanlık yapmasın.”
Siyaset, 02 Mayıs 2016 14:41
Yorumlar (0)
 
                        İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR
 
                        CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI
 
                        AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ
 
                        AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "
 
                        KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "
 
                        ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ
 
                        ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI
 
                        BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
 
                        BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "
 
                        BU GÜN TURK BASIN TARİHİ AÇISINDA KARA BIR GÜNDÜR
 
                        MALATYA TSO DAN TORBA YASAYA TEPKİ: İŞ DÜNYASININ YÜKÜ ARTIYOR
 
                        29 EKİM COŞKUSU ARGUVAN DA YAŞANACAK
 
                        CHP MALATYA İL YÖNETIMİ GÖREV BÖLÜMÜ YAPTI
 
                        ATMALILAR OKULUNA NOTER DESTEĞİ
 
                        KESKİNDEN SERT CEVAP " ÇIFTÇIYE. ESNAFA, TÜCCARA VERDİGINIZ BIR KATKI YOK BARİ KONUŞARAK RAHATSIZLIK VERMEYIN "K
 
                        MALATYA TÜCARET BORSASI BASKANI ÖZCAN: KAYISININ MARKASI MALATYADIR. TARTISMA DEGIL BİRLİK GEREKİYOR
 
                        AĞBABA " BİZİM RAKİBİMIZ BASKİL ELBISTAN DEGİL RAKİPLERİMİZ İRAN ÖZBEKISTAN...VS
 
                        HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ
 
                        TURGUT ÖZAL KARAKUCAK GURESLERİ BASLIYOR
 
                        ARGUVANLI ÖGRENCİLERE BESLENME DESTEĞİ
 
                        Anadolu’dan Çıkan Lezzet Hikâyesi Ulusal Markaya Dönüşüyor
 
                        CHP MALATYA 39. OLAĞAN İL KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
                        AGBABA " REZERV MAĞDURİYETİ SONLANDIRILSIN "
 
                        ARGUVAN BELEDIYESINDE YENI BELEDIYE BASKAN YARDIMCISI GOREVE BASLADI
 
                        MALATYA HEKIMHAN'LILAR ANKARA'DA PILAV KAŞŞIK'LATTILAR
 
                        HEKIMHAN BELEDIYESINDE ÇOK AMACLI SOSYAL TESIS İHALESİ
 
                        AGBABA'DAN MERKEZ BANKASI BASKANI KARAHANA: " ENFLASYONUN SEBEBİ YASTIK LOBİSİ OLDU "
 
                        BASKAN GEÇİT MAHALLERI GEZEREK TALEPLERI DİNLİYOR,ÇÖZÜM ÜRETİYOR
 
                        MALATYA NIN O ÜRÜNÜNDEN 15 IN ÜZERİNDEN YAN ÜRÜN ÜRETİLİYOR
 
                        ARGUVAN BELEDIYE BAŞKANI ERSOY ERENIN MISAFIRLERI
 
                        ASLANTEPE HÖYÜĞÜN'DE KARŞILAMA MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI
 
                        MALATYA DA ILK KEZ GASTROENTEROHEPRTOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ
 
                        YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
 
                        " GAZETECIYE YUMRUK DEMOKRASİYE DARBE :
 
                        AGBABA " DİNİ İNANCI NE OLURSA OLSUN MAZLUM MAZLUMDUR "
 
                        CHP YESILYURT İLÇE BAŞKANI MAZBATASINI ALDI
 
                        MALATYA KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞUYOR
 
                        MAGİNDER DEN MESOB BASKANI KESKİN E ZIYARET
 
                        SOSYAL MEDYA'DAKİ KAYISI FABRİKALARINA YÖNELİK İDDİALARA RAMAZAN ÖZCAN'DAN YANIT
 
                        