Aleviliğe sahip çıkmak tarihi bir sorumluluk
Kültür, 25 Şubat 2018 14:01
Malatya PSAKD Şube Sekreteri Zengin:
PSAKD Malatya Şubesi Sekreteri Hatice Zengin, “Cinsiyetçiliği reddeden ‘kadın erkek yok, can var’ diyen bir felsefeden gelen Alevi bir kadın olarak yolumu, erkânımı aramak için Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yönetim kuruluna arkadaşlarımızla birlikte girdik” dedi.
Birkaç gün önce yapılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi Olağan Kongresi’nde yönetime seçilen şube sekreteri Hatice Zengin neden yönetim kurulunda yer aldıklarına ve Hızır orucuna ilişkin basına açıklamalarda bulundu.
“KADIN CANLARIMIZLA BİR ARAYA GELECEĞİZ”
“Alevi inancının bir parçası olan bizler yıllardır öteki sayılmış, ezilmiş, türlü şekilde aşağılanmaya maruz kalmışız. Pir Sultan’ı dedemden dinlediğimde bir çocuktum. Dedem hep Pir Sultan’ın köpeklerinin dahi Hızır Paşa lokmasını yemediğini anlatır dururdu.
Büyüdüm üniversiteliydim dedem aynı coşku ile o hikâyeyi anlatıyordu. Ben de o yıllarda Pir Sultan aşkı oluşmuştu” diye ifade eden Zengin şöyle konuştu:
“Dedem vefat ettiğinde Pir Sultanımı kaybettim demiştim. Pir Sultan bir dava Pir Sultan bir zalime başkaldırış bir felsefe ve bize bırakılan bir mirastı.
Cinsiyetçiliği reddeden kadın erkek yok can var, diyen bir felsefeden gelen Alevi bir kadın olarak yolumu, erkânımı aramak için Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yönetim kuruluna arkadaşlarımızla birlikte girdim.
Malatya Pir Sultan’da kadın canlarımızı yan yana getirmek için bir sorumluluk aldık. Asimile edilmeye, içi boşaltılmaya ve tanımlanmaya çalışılan Aleviliğe sahip çıkmak tarihi bir sorumluluktur diye düşünmem beni PSAKD ile buluşturdu. Belki de dedemin hikâyesini anlatma sorumluluğu htim. Bizler Hakkı hakikatte arayan bir inancın yolcularıyız.”
“HERKES BİRBİRİNİN HIZIR’IDIR”
Hızır ayında olunması vesilesiyle de Hızır orucuna vurgu yapan, Zengin, “Hızır bugün oldukça geniş bir coğrafyada dara düşenlerin ezilenlerin, karda tipide kalanların, denizde boğulanların, işkence görenlerin, hastaların, fakirlerin,” Yetiş imdada ya Hızır “diye çağırdığı ortak bir isimdir.
Hızır Alevilere göre kimi zaman kurtarıcı kimi zaman yaratıcıdır. Alevi inancında misafir Hızır’la özdeşleştirilmiştir. Hızır Anadolu insanı için her zaman doğru, çalışkan, her yerde hazır nazır, adaletli, yardımsever, dar günde yetişen, bilge, ulu, evliya veya derviştir. Kısacası herkes birbirinin Hızır’ı ve hazırıdır” diye konuştu.
Kültür, 25 Şubat 2018 14:01
Yorumlar (0)
YILDIZ" BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DAR EDİR "
MALATYA MUTFAĞI DÜNYA SAHNESİNDE
BİZ BU YOLA ÇIKARKEN " İŞİMİZ AKÇADAĞ SEVDAMIZ AKÇADAĞ "
TSO dan MSOB'a ziyaret BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
EREN'DEN YILDIZ'A GÖREV TESLIMİ
VALİLIĞİN EMEKTARI EMEKLİ OLDU
AĞBABA " HİÇ BİR ZORLUK 19 MAYIS ÖNCESINDEN DAHA BUYÜK DEĞILDİR. BU ÜLKENİN EVLATLARININ UMUTSUZ OLMAYA HAKKI YOK "
Ağbaba’dan Tbmm’de Sert Ekonomi Eleştirisi: “Millet Aç, Kiracılar Perişan”
CHP İl başkanları ortak açiklama: " HALKIN DEDİĞİ OLACAK TÜRKİYE KAZANACAK "
DEMOKRASİYE HUKUKA VE HALKIN İRADESINE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURDAYIZ " VELİ AĞBABAYA ÇAMUR BULASMAZ "
BAŞKAN GEÇİT " VERDİĞİMIZ SÖZLERI BİR BİR YERİNE GETİROYORUZ "
MHP İL BAŞKANI GÖKHAN GÖK'TEN HEKİMHAN VE KULUNCAK ILÇELERİNE ZİYARET
BAŞKAN TAŞKIN TAŞTEPE REZERV ALANINDA İNCELEMELER DE BULUNDU
MALATYA VEKİLLERİNİN PERFORMANS KARNESİ
MALATYA'NIN TANINMIŞ İŞ İNSANI İBRAHİM GÜNGÖR VEFAT ETTİ
MALATYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNDEN DOĞAYA NEFES OLACAK ÇALIŞMA
MALATYA DA ADELET İÇİN GAZİANTEP YOLCULUGU TARİH OLUYOR
ARGUVAN'DA 23 NİSAN COŞKUSU ATMALILAR DERNEĞINDEN ÖĞRENCİLERE ANLAMLI DESTEK
CHP 23 NİSANDA ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDU
MHP MALATYA İL BASKANI GÖKHAN GÖK " ÇOCUKLARIMIZ YARINLARIMIZIN AYDINLIK YÜZÜDÜR "
KESKİNDEN 23 NİSAN MESAJI " ÇOCUKLARI ZEHİRLİYORLAR "
AĞBABA MALATYANIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
BALYAN KÖYLÜLERİ SESİNİ YÜKSELTTİ
HAMİT FENDOĞLUNU ANMA
KESKİN " EĞİTİMDE SON VERİLMELI "
MALATYA KATLİAMI "17 NİSAN 20 NİSAN 1978 "
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR
BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "
4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI
ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..
AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "
CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU
BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ
BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..
