Gazeteciler İşsiz, Gazeteler Habersiz

Gündem, 20 Ocak 2019 02:35

Gazeteciler İşsiz, Gazeteler Habersiz

 

 

10 Ocak gazeteciler günü dolayısıyla ÇGD ( Çağdaş gazeteciler derneği ) genel merkezi yazılı bir açıklama yaparak gazeteciler işsiz gazetelerin havuz medyasının haberi yok olan bir zaman da onlarca gazeteci hapiste on binlerce gazeteci işinden olduğu bir dönemde bu günü sevinçle kutlamak ne kadar ettiktir demiş ve yaptığı açıklama da “  Basın ile siyaset ilişkileri, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar Türkiye’de iç içedir. Siyasetin basın, basın siyaset üzerinden varlık ve rant oluşturması adeta geleneğimiz halini almıştır.

       Her dönemin iktidarının, farklı tonlarda da olsa geniş bir medya desteği söz konusu olagelmiştir. İlişki karşılıklıdır; yaygın medya organlarını kontrolü altında tutan sermaye grupları da, her dönem mutlaka iktidarların taşıyıcı kolonu görevi üstlenmiştir. Türkiye’de basın ile iktidar ilişkileri, ‘al gülüm ver gülüm’ sözünü anımsatırcasına ‘al gülüm ihaleyi, yayınla yalan haberi’ şeklinde işlemektedir.

      Ne kural ne etik ne de hukuk tanıyan basın ve iktidar arasındaki bu büyük çıkar ortaklığının temel nedeni, Türkiye’de siyasetin de basının da içine düştüğü çamurdur. Sınıfların mücadele alanı olması gereken siyaset, dinsel ve etnik kışkırtmalarla çatışmaların var edildiği toplumsal bir faaliyet haline getirilirken; halkın doğruları öğrenme, halk adına kamu otoritelerini denetleme, düşünce ve ifade edilebilmesinin teminatı olan basın da sermaye gruplarının kar amacının aracı, siyasi propaganda aygıtına dönüşmüştür.

        Bu durumu siyasi iktidarın objektifinden fotoğraflarsak, bugün karşımıza üç ayrı görüntü çıkmaktadır. İlk görüntü, halkın haber alma hakkı ile kamu otoritelerini denetleme ilkesi doğrultusunda habercilik yapan ve sadece mesleklerini yaptıkları için iktidarın her türlü baskısıyla karşılaşan gazeteciler ve gazeteleridir.

İkinci görüntü, yakın zamana kadar ‘merkez’ ifadesiyle anılan şimdinin ‘havuz Medyaları’ndan ve görevi, ‘tarafsızlık’ görüntüsü altında halktan gerçekleri gizlemek olan kariyerist plaza çalışanları ve gazeteleridir. Üçüncü ve son görüntüsü ise, gazetecilik adına kalitesi çok ama çok düşük olduğu için basılması bile mümkün olmayan ve adına gazetecilik demekten utanç duyulacak; iftira, yalan ve nefret kusan, gazeteciliğin her türlü ilkesini yok sayanların yayınlarıdır.

        Türkiye’de gazetecilik, içinden geçtiğimiz süreçte keskin tartışmaların merkezinde yer almaktadır. Yapısal sorunlar, adeta sel sularının önüne katıp sürükleyerek bir ovada biriktirdiği geniş bir yaşam alanı oluşturmaya başlamıştır.

       Birçok örneğini verebileceğimiz, siyasi iktidarlar ile sermayenin kontrolü altındaki bu gazetecilik anlayışına, bizzat iktidar temsilcilerinin geçen yıl yaptığı bazı açıklamalarla sergiledikleri tutumlar tarihi önemdedir.

         Medyaya, artık kendisiyle özdeşleşmiş devletin çıkarlarını koruma sorumluluğu yükleyen AKP Genel Başkanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan, 3 Ekim 2018 tarihinde ‘Sarayı’ndaki Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, “Medya ile falan demokrasi olmaz” diyecek kadar niyetini ortaya koymuştur.

      Hükümetin ‘etkin Bakanları’ndan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu için bulunduğu Kanada’da, 19 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan BBC muhabiri Yalda Hakim’e verdiği mülakatta, Türkiye’de cezaevlerindeki gazetecilere ilişkin, “Bunların hiçbiri gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezaevinde değil. Onlar gazeteci değil. Gazeteci unvanına sahip olabilirler ama…” diyebilmiştir.

      Birinin Bakan Akar’a, gazeteciliğin bir unvan değil meslek olduğunu anımsatması belki bazı doğruların başlangıcı olacaktır. Hükümetin bir başka bakanı olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pak demirli ise bir muhabire, ‘maskara’ yani ‘soytarı’ diyecek kadar ileri gidebilmiştir.

        Basın meslek örgütü olarak şahit olduğumuz bir başka gerçek de, mesleğimizin itibar kaybına içeriden katkı verenlerin, patronlarının karının kaygısına düşüp gelinen aşamaya eleştirel bakmalarıydı.

        Gazetecileri işsiz, gazeteleri habersiz hale dönüştürmekle görevlendirilmiş kişiler, basın özgürlüğü ihlalleri ile kendilerinin de tüm güçleriyle katkı verdiği iktidar yanlısı habercilik krizini görmezden gelip gazete satışlarının düşüklüğünden yakınmaya başladı. Buradan bir kez daha uyarıyoruz! Gazeteleri, okunacak içeriklerle doldurmak yerine nitelikli gazeteciliği yok etmenin bedeli sadece gazete satışları olmayacaktır.

 

Değerli basın emekçileri;

 

       Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin her üç ayda bir hazırlayarak kamuoyuyla paylaştığımız ‘Medya Raporları’ndan 2018 yılının son üç aylık olanında, hem yılın son raporu hem de duyurulma tarihinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne denk gelmesi nedeniyle geçen yılın tamamını kapsayan rakamsal değerlendirmelere yer vermemiz de anlamlı olacaktır.

        Geçen yıl toplam 69 gazeteci, yayınlanan haberleri ya da haber takibi sırasında gözaltına alınırken, 47’si tutuklandı. 46 yeni soruşturma ve dava açıldı; süren ve açılan yeni davalar kapsamında 76 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. Geçen yıl işten çıkartılan gazeteci sayısı ise 700’dü.

       Gazeteciliği her türlü zorluk ve baskıya karşı savunan ve mesleğimizi, arının çiçek özlerini taşıyarak tabiatın dengesine sağladığı katkı gibi toplumsal birlikteliğimizi gerçeklerin etrafından örme uğrunda sürdüren tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz.”

ÇGD GENEL MERKEZİ 

 

Gündem, 20 Ocak 2019 02:35

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
MEYDANLARA,  CADDELERE SIĞMAYAN MİTİNG

MEYDANLARA, CADDELERE SIĞMAYAN MİTİNG

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN MERDAN YANARDAĞ'A TEPKİ: " ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DILEMEYE DAVET EDIYORUZ "

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN MERDAN YANARDAĞ'A TEPKİ: " ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DILEMEYE DAVET EDIYORUZ "

FIRAT EDAS'DAN 15 - 16 EYLÜL İÇİN  ÖNEMLİ  UYARI

FIRAT EDAS'DAN 15 - 16 EYLÜL İÇİN ÖNEMLİ UYARI

MALATYA İL EMNIYET MÜDÜRÜ  DEĞİŞTİ

MALATYA İL EMNIYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

CHP MALATYA İLÇE KONGRELERI DEVAM EDIYOR

CHP MALATYA İLÇE KONGRELERI DEVAM EDIYOR

BASKAN GEÇIT " EGITIME DESTEK " PROJESİNDE N YARARLANAN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

BASKAN GEÇIT " EGITIME DESTEK " PROJESİNDE N YARARLANAN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

CHP DOĞANŞEHİR KONGRESİ YAPILDI

CHP DOĞANŞEHİR KONGRESİ YAPILDI

CHP: KALE ,KULUNCAK VE HEKİMHAN İLÇE KONGRELERI TAMAMLANDI.

CHP: KALE ,KULUNCAK VE HEKİMHAN İLÇE KONGRELERI TAMAMLANDI.

12 EYLUL 1980 DARBESİ DEMOKRASİ TARİHİMIZE KARA BİR LEKEDİR

12 EYLUL 1980 DARBESİ DEMOKRASİ TARİHİMIZE KARA BİR LEKEDİR

SDD 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ KINADI

SDD 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ KINADI

İNSANLIĞIN KARA EYLÜL’Ü

İNSANLIĞIN KARA EYLÜL’Ü

YEŞİLYURT BELEDİYESINDEN AVRUPA ARENASINA!

YEŞİLYURT BELEDİYESINDEN AVRUPA ARENASINA!

AGBABA ÜRETİCİ BORÇLARININ EETELENM3SİNİ İSTEDİ BOTCLAR ERTELENMEZSE  BİNLERCE.ÇİFTCİ İCRALIK OLUR.İ

AGBABA ÜRETİCİ BORÇLARININ EETELENM3SİNİ İSTEDİ BOTCLAR ERTELENMEZSE BİNLERCE.ÇİFTCİ İCRALIK OLUR.İ

CHP NİN 102 YIL DÖNÜMÜ MALATYA’DA BUYUK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

CHP NİN 102 YIL DÖNÜMÜ MALATYA’DA BUYUK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

BAŞKAN SADIKOĞLU'NDAN 6.BOLGE TEŞVIKLEEI VE DESTEK ÇAĞRISI

BAŞKAN SADIKOĞLU'NDAN 6.BOLGE TEŞVIKLEEI VE DESTEK ÇAĞRISI

" İÇERİDE VE DISARIDA BÖLGEDEN BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN  DİRENECEĞİZ "

" İÇERİDE VE DISARIDA BÖLGEDEN BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN DİRENECEĞİZ "

YESİLYUTTA PARKLAR YENİLENİYOR SOSYAL ALANLAR HAYAT BULUYOR

YESİLYUTTA PARKLAR YENİLENİYOR SOSYAL ALANLAR HAYAT BULUYOR

CHP'NİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ  COŞKUYLA KUTLANDJ

CHP'NİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDJ

ENGİNYURT VE AĞBABA’DAN MALATYA VE TÜRKİYE GÜNDEMİNE İLİŞKİN SERT ELEŞTİRİLER

ENGİNYURT VE AĞBABA’DAN MALATYA VE TÜRKİYE GÜNDEMİNE İLİŞKİN SERT ELEŞTİRİLER

CHP 30 AĞUSTOSU COŞKUYLA KUTLADI

CHP 30 AĞUSTOSU COŞKUYLA KUTLADI

BASKAN ILHAN GEÇİT " 30 AĞUSTOS ZAFERİ İSTİKLAL VE ZAFERİMIZIN SİMGESİDIR "

BASKAN ILHAN GEÇİT " 30 AĞUSTOS ZAFERİ İSTİKLAL VE ZAFERİMIZIN SİMGESİDIR "

BAYRAM TASKINDAN 30 AĞUSTOS BAYRAM MESAJ̌I

BAYRAM TASKINDAN 30 AĞUSTOS BAYRAM MESAJ̌I

AĞBABA " 30 AGUSTOS BAGIMSIZLIK VE KURTULUŞ  RUHUNUN ZAFERIDIR "

AĞBABA " 30 AGUSTOS BAGIMSIZLIK VE KURTULUŞ RUHUNUN ZAFERIDIR "

İMAMOĞLU  " BÜTÜN İDDİALAR YALAN ÇIKTI  "

İMAMOĞLU " BÜTÜN İDDİALAR YALAN ÇIKTI "

SARIGÜL " ZALİMLER İSRAİL’E SİLAH GÖNDERİYOR, ISLAM DÜNYASI GAZZEYE BİR ÇUVAL  UN GONDEREMIYOR

SARIGÜL " ZALİMLER İSRAİL’E SİLAH GÖNDERİYOR, ISLAM DÜNYASI GAZZEYE BİR ÇUVAL UN GONDEREMIYOR

YEŞİLYURT'TAKI LEZZET CADDESİ İÇİN  PROTOKOL İMZALANDI

YEŞİLYURT'TAKI LEZZET CADDESİ İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

ARGUVANDA BARAJ BITERSE!!....

ARGUVANDA BARAJ BITERSE!!....

BAŞKAN GEÇİT STK TEMSİLCILERI ILE YEŞİLYURTUN BUGÜNÜ YARINI ELE ALINDI

BAŞKAN GEÇİT STK TEMSİLCILERI ILE YEŞİLYURTUN BUGÜNÜ YARINI ELE ALINDI

KESKİNDEN OKUL KIYAFETI VE KIRATSİYE UYARISI

KESKİNDEN OKUL KIYAFETI VE KIRATSİYE UYARISI

TSO BASKANI SADIKOĞLU " ŞEHRİMİZİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

TSO BASKANI SADIKOĞLU " ŞEHRİMİZİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

CUMHURBAŞKANLIGI FORSUNDAKİ KORKUNÇ GERÇEK!!

CUMHURBAŞKANLIGI FORSUNDAKİ KORKUNÇ GERÇEK!!

AĞBABA " BU KOKUŞMUŞ DÜZENİN SORUMLUSU SİZSİNİZ "

AĞBABA " BU KOKUŞMUŞ DÜZENİN SORUMLUSU SİZSİNİZ "

MALATYA ULUSLAR ARASI EĞİTİM MERKEZİ  HALİNE GELDİ

MALATYA ULUSLAR ARASI EĞİTİM MERKEZİ HALİNE GELDİ

SİLİVRİ  CEZA'EVINDEN MİLLETİMİZE

SİLİVRİ CEZA'EVINDEN MİLLETİMİZE

AĞBABA " BU AKP’NİN EN BÜYÜK PİSLIKLERINDEN BİRİ OLACAK "

AĞBABA " BU AKP’NİN EN BÜYÜK PİSLIKLERINDEN BİRİ OLACAK "

BABACAN " TÜRKİYE SOSYAL SORUNLARI KENDİ MODELI İLE ÇÖZÜYOR "

BABACAN " TÜRKİYE SOSYAL SORUNLARI KENDİ MODELI İLE ÇÖZÜYOR "

MESOB BAŞKANI KESKİN " MALATYA DA DEPREMDEN SONRA EKONOMİ DEPREMİ YASADIK "

MESOB BAŞKANI KESKİN " MALATYA DA DEPREMDEN SONRA EKONOMİ DEPREMİ YASADIK "

MUSTAFA SARIGÜL " CHP GÜNEŞİNİN MALATYA DA DOGDUĞUNU GÖRÜYORUM "

MUSTAFA SARIGÜL " CHP GÜNEŞİNİN MALATYA DA DOGDUĞUNU GÖRÜYORUM "