'SATIN ALINAMAYAN HERKESE KARŞI BİR DÜŞMANLIK VAR'
Kültür, 03 Şubat 2019 14:32
5 ay hapis cezası onanan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Halkı askerlikten soğutmak suçuyla yargılandığı davada 5 ay hapis cezası onanan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
2010 yılında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde vicdani ret hakkının tanınması ve tutuklu vicdani retçi İnan Süer’in serbest bırakılması amacıyla yapılan eylemde sergilediği sokak tiyatrosu nedeniyle hakkında TCK’nın 318’inci maddesi uyarınca ‘Halkı askerlikten soğutmak’ suçlamasıyla dava açılan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı'nın cezası onandı.
6 ay ceza alan Masatçı, cezanın infazı için dün tutuklanarak İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
KHK İLE KAPATILAN YENİKAPI'NIN OYUNCULARINDANDI
Masatçı OHAL KHK'si ile kapatılan Yenikapı Sanat Tiyatrosu'nun oyuncularındandı. Masatçı'nın tiyatrocu arkadaşları ve ailesi önümüzdeki günlerde açıklama yapacak.
Nazlı Masatçı'nın tutuklanmasına sanatçılardan tepki geldi. Evrensel'e konuşan sanatçılar, “Sanat uyarır, uyandırır, buna propaganda denemez” dedi.
TİYATROCUYA TİYATRO YAPTIĞI İÇİN CEZA VERİLDİ
Yenikapı Tiyatrosundan oyuncularından ve Nazlı Masatçı’nın abisi Orçun Masatçı, süreci anlattı: 2014-2015 yıllarında Alsancak’ta basın açıklaması yapan herkes gözaltına alınıyordu. Bunlardan bir tanesinde, daha basın açıklaması yapmadan gençler gözaltına alınmıştı, yani daha suç vuku bulmadan 'suç işleyecekler' diye insanları gözaltına almışlardı.
Biz de Metin Altıok Kültür Merkezinde bunu hicveden bir tiyatro performansı gerçekleştirdik. Bu tiyatro performansını gerçekleştirdiğimizde basından gelen arkadaşlarımız rol icabı okunan basın açıklamasını sadece çekmişler ve internete koymuşlardı.
Bu bölümden kaynaklı, 1 yıl örgüt propagandası yapmaktan ceza aldı. Daha sonra da bunun sosyal medyadan yayınlanmasından kaynaklı ki Nazlı Masatçı kendisi yayınlamadığı halde, 6 ay ceza verdiler. Toplam cezası 1 yıl 6 ay oldu. Yani kendi kültür merkezimizde yapmış olduğu performanstan kaynaklı ceza aldı.
‘ENİNDE SONUNDA GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAK’
Tiyatro Eleştirmenler Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul, sanatın yaşamı anlamlandırmak ve güzellemek için var olduğunu söyledi ve şunları ekledi: Sosyal olgular, ideolojiler üzerine eleştirel düşünmemizi sağlamak için en temel araçtır. Sanat uyarır, uyandırır, buna propaganda denemez.
Böyle yaklaşırsanız, bu 'sadece benim gibi düşünen, davranan, eleştirmeyen, sorgulamayan insanlar yaratmak istiyorum' anlamına gelir ki bunun da literatürdeki adı faşizmdir. Dünya kültür tarihi bunlar gibi yığınla müdahalelere maruz kalmıştır. Kitaplar, filmler, oyunlar, şarkılar, resimler olmasa aklımızı ve duygularımızı nasıl besleyip, harekete geçirip, yaşamı anlamlı kılacağız? Eninde sonunda gerçekler ortaya çıkacak, sanatçının masumiyeti ve sadece sanatçı sorumluluğunu yerine getirdiği anlaşılacaktır.
‘HERKESİN TİYATRO YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ VARDIR’
Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu, bir oyuncunun sergilediği performans nedeniyle tutuklanmasının çok üzücü bir durum olduğunu söyledi. Gidişoğlu, “Herkesin tiyatro yapma özgürlüğü, kendini ifade etme özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek bir durum. Burada herhangi bir oyunun sözü ne olursa olsun, ne derse desin suç delili gibi kabul edilmesi zaten başlı başına trajik bir durum” dedi.
“Uzun yıllar bu ülkede oyunlar yasaklandı ya da zaman zaman oyun içeriğinden ötürü tiyatrocular sorunlarla karşılaştı” diyen Gidişoğlu, “İzmir Yenikapı Tiyatrosunun önceki yıllarda da oyunlarının yasaklandığını hatırlıyorum. Oradaki arkadaşların politik söylemleri, genel anlamda kamu otoritelerine yıllardır rahatsızlık veriyor. Demokratik bir ülkede tiyatronun kapatılması, tiyatrocunun cezaevine atılması asla kabul edilemez. Tiyatro oyununda söylediğiniz bir cümle sebebiyle ne insanlar askerlikten soğur, ne devlete isyan eder. Bunlar çok çağdışı bakış açıları” değerlendirmesinde bulundu.
Oyuncular Sendikası'nın sosyal medya hesabından da Masatçı'nın cezaevine gönderilmesine ilişkin mesaj paylaşıldı. Mesajda "Nazlı Masatçı'nın derhal serbest bırakılmasını, oyuncular ve oyunlar üzerindeki baskının sonlandırılmasını talep ediyor ve her tür baskının takipçisi olacağımızı yineliyor, buradayız diyoruz" denildi.
‘SATIN ALINAMAYAN HERKESE KARŞI BİR DÜŞMANLIK VAR’
Sanatçı Orhan Alkaya ise şunları söyledi: Nazlı'yı çok uzun zamandır tanırım, tutkulu bir oyuncudur. Nazlı şu anda hapishanede.
İçinde bulunduğumuz memleket halinin ne yazık ki ilerde anlatılacak örneklemelerinden bir tanesini yaşıyor. Satın alınamayan herkese karşı bir düşmanlık var. Bu süreçte ruhunu satın alınamayan herkese karşı büyük düşmanlık güdülüyor, Nazlı da buna kurban edilmek istenenlerden birisidir. Geleceğe aydınlık gözlerle bakan insanlar kurban olmazlar. Tarih defalarca göstermiştir ki sonuçta cellâttır kurban olan.
‘SUSARAK HİÇBİR ŞEYDEN KURTULMANIZ MÜMKÜN DEĞİL'
Oyuncu ve Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay ise şunları söyledi: İktidarın sanatçılar üzerindeki baskılarının hiçbiri oynadığı oyunla alakalı değil. Bizzat bu oyuncuların, politik bir tavır göstermelerinden, örgütlü bir toplum istemelerinden ve bunun için mücadele etmelerinden kaynaklı. İzmir Yenikapı Tiyatrosu, politik tiyatronun en önemli örneklerini veren tiyatrolardan biriydi. KHK ile kapatıldı, Nazlı Masatçı'nın iyi bir sosyalist ve mücadeleci kimliğinden dolayı tutuklandığını görmek için dahi olmaya gerek yok. Sesini çıkarmayan arkadaşlara söylemek istediğimiz, susarak hiçbir şeyden kurtulmanız mümkün değil. Bugün bize, ne yazık ki yarın onlara.5 ay hapis cezası onanan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kültür, 03 Şubat 2019 14:32
Yorumlar (0)

" ADALET " İSTİYORUZ

ÇGD DEN GAZETECILERE 1 MAYIS ÇAGRISI

BAŞKAN TAŞKIN "TALEPLERI SAHADA DİNLİYORUZ :

AGBABA " TÜRKİYEDE EMEĞİN DURUMU "

AĞBABA " ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR "

MALATYA"DA ATICILIKTA SPOR KULÜBÜNDE BÜYÜK BAŞARI

MALATYA GUNEY KUŞAK YOLU TAMAMLANMAK ÜZERE

BAŞKAN TAŞKIN " MALATYA’NIN YENİ YÜZÜ BURADA YÜKSELİYOR"

MALATYA DA ARGUVANLILAR DERNEĞİ KURULDU

MALATYA SARSILMAYA DEVAM EDİYOR. DEPREM DON ŞIMDİDE SULAMA SUYU YOK!!!

CHP DE 23 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ " MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİYİZ "

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 4.5 MİLYONLUK DESTEK

TASKIN " EGEMENLİK MİLLETİMİZİN İRADESİYLE ŞEKİLLENEN EN GÜÇLÜ MİRASTIR "

BAŞKAN GEÇİT " 23 NİSAN MİLLİ İRADENİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI TARİHİ BİR GUNDÜR "

İLHAN GEÇİT " HERKESİN HAYRANLIK DUYACAĞI BİR ÇIRMIHTI İNŞA EDİYORUZ "

AGBABA"TARIM BİTERSE URETİM BİTERSE ÇIFTÇİ BİTERSE BİTER "

MALATYA YEŞİLYURT SPOR ŞAMPİYONLUĞUNU İLAN ETTİ

1978 MALATYA KATLİAMI

MALATYALI ÇİFTÇİLER: " VERİLEN DESTEKLE AYAĞA KALKMAK MÜMKÜN DEĞİL "

MALATYA DERHAL AFFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN "

MALATYA DA CUMHUR İTTİFAKI " DON " İÇİN TOPLANDI

KESKİN CUMHURBASKANINA SESLEND MALATYAYA POZİTIF AYRIMCILIK YAPILMALI "İ:

MALATYA KATLİAMI (17 - 20 NİSAN 1978 )

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " 1YIL DA NELER YAPTIK

BAŞKAN TAŞKINDAN 17 NİSAN MESAJI " ÖZAL VE FENDOĞLU UNUTULMADI "

YMP İL BAŞKANI AHMET YALÇIN'DAN ÖZAL VE HAMİDO'YA ANLAMLI MESAJ

İMAMOĞLU " ETKİLİ ÖNLEMLERİN ACİLEN DEVREYE SOKULMAASI GEREKİR "

AĞBABA " ÇIFTÇİYE İCRA GÖTÜRURSENİZ İKİ ELİM YAKANIZDA OLUR "

CHP LI AYAZ " CHP NIN REDDİ YEŞİLYURT BELEDİYESİNE MİLYONLUK YÜK GETİRMEYECEK "

AĞBABA" MECLİSE ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFI GETİRECEĞİZ "

BARIŞ YILDIZ " MALATYA DERHAL AFFET BOLGESİ İLAN EDİLSİN "

VALİ YAVUZ " TARIM BAKANLIĞI VE TARSIM DEVREDE "

SERDAR YILDIZ " GÖRECEĞİZ MALATYANIN GERÇEK SAHİBİ VAR MI? "

AGBABA " DEPREMİN VURDUĞU MALATYA YI BU KEZ DON VURDU "

" BASKANLARIM YANIMDA TOPLANTILARI YERİNDE YÖNETIME ORNEKTİR "

SADIKOĞLU’NDAN ACİL DESTEK ÇAĞRISI

CGD DEN BAŞARILI GAZETECİLERE YILIN ÖDÜLÜ VERİLDİ

SURİYEDE Kİ KADIN KATLİAMLARINI KINIYORUZ

DEPREM BİLİMCİ GÖRÜRDEN YOL HARİTASI
