Çözüm Fırat'ın Doğusuna Müdahale Değil, Eşitlik, Kardeşlik ve Barıştır!
Siyaset, 10 Ağustos 2019 07:20
AKP İktidarı Suriye‘ye yeni bir silahlı müdahale tartışmalarını sürdürürken ABD ile yapılan görüşmeler adeta pazarlığa dönüşmüş ve bölgedeki gelişmelere bağlı olarak bu pazarlığın devam edeceği görülmektedir. Ancak bu pazarlığın ABD politikalarından bağımsız sürmesi mümkün görünmediği gibi Rusya politikalarının denklem dışı kalacağı beklenmemelidir. Bölgedeki güç dengelerindeki gelişmelere bağlı olarak bu pazarlıkların süreceği görülmektedir.
AKP, hazırlığını yaptığı planında Menbiç ve Fırat‘ın doğusuna girerek belirli bir alanı tutmak, Süleyman Şah Türbesi’ni eski yerine taşımak, kontrol ettiği alana Türkiye‘deki Suriyelilerin bir kısmını ve ÖSO güçlerini taşımak, daha sonra da Suriye sınırının bir kaç yerinden girerek sınırın Suriye tarafında 30-35 kilometre derinliğinde YPG-SDG güçlerinden arındırılmış bir bölge oluşturarak, buraya da Türkiye‘den Suriyeliler, ÖSO güçleri ve Barzani’ci Kürtleri yerleştirmek Türkiye‘nin de gözlemci olarak askeri güçlerini ve devriyelerini bulundurmasını hedeflemekte. Ancak sağlandığı söylenen mutabakatın belirsizliği bir yana anlaşıldığı söylenen maddelere bakıldığında sınırları belirsiz bir uzlaşma olduğu görülmektedir. Varılan mutabakatta ne “güvenli bölge”nin hangi alanları kapsayacağı bellidir, ne de kaç km derinlikte olacağı, bu bölgeye hangi güçlerin yerleştirileceği bellidir.
Dolayısı ile sağlanan mutabakat bir AKP iktidarı başarısı değildir, ABD Türkiye hükümetini kendi politikalarına yakınlaştırmıştır. Türkiye’nin yayılmacı hayallere kapılarak, tek başına da olsa Fırat’ın doğusuna gireceği iddiasını ABD, Rusya, Suriye politikalarından bağımsız gerçekleştirmesinin de dayanağı yoktur. ABD ve Rusya’ya rağmen adım atmasının olanağı yoktur. ABD, Kürt sorununu eşit haklara dayalı kardeşlik temelinde çözmemiş bir devlet olarak Türkiye’yi bu sorun üzerinden kendi politikalarına bağlamanın pazarlığını yürütmektedir.
Bugün Suriye dâhil Ortadoğu’da ve bölgede yaşanan sorunun çözümü Türk, Türkmen, Kürt, Arap ve bölgedeki diğer halkların kendi kaderlerini belirleme hakları, eşitlik ve kardeşlik temelinde ele alınmadığı sürece savaş, şiddet, çatışma sona ermeyecek; bölge halkları ölüm, göç, açlık, yoksulluk vb.’ den kurtulamayacaktır.
Öncelikle emperyalist güçlerin bölgeyi terk etmesi, bütün bölge gericiliklerinin elini çekmesi, sorunun silah yerine tarafların görüşmeleri ile çözülmesi iradesi bölgede barış için başlangıç olabilir. AKP iktidarının bölgede bir çatışmanın içine girmesi içerideki açmazlarına Suriye politikasını ekleyeceği gibi çatışma bataklığına bütün bir ülkeyi sürükleyecektir.
Hükümet Suriye üzerinden yayılmacı hayallerine, bölgeyi yeniden dizayn etme emellerine son vermelidir.
Selma Gürkan
Genel Başkan
Siyaset, 10 Ağustos 2019 07:20
Yorumlar (0)
ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA
AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ
ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR
BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ
BATTALGAZİ'DE ARA TATİL ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ
BAŞKAN GEÇİTTEN İŞ DÜNYASIYLA EKONOMİK İSTİŞARE TOPLANTISI..
YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ KURS DESTEĞİ
MALATYA VALİSI SEDDAR YAVUZ:BATTALGA:I BELEDIYESINİN HAYVAN BARINAĞI PROJESİNİ INCELEDI
CHP Lİ GENÇLERDEN ATA'YA SAYGI NÖBETİ " ATATÜRKÜ UNUTTURMA ÇABALARI BEYHUDEDİR "
İYI PARTİ MEVLIDI -ŞERİFTE ATATURKUN ISMİ YİNE HİC ANILMADI " MUFTU ATATURKÜN İSMİNI DUYUNCA " TERBİYESİZ ADAM " DEDİ
YEŞİLYURT BELEDİYESİNDEN KIRSAL BOLGELERE DEV YATIRIMLAR
ATATURK'UN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM
MALATYA DEMİR YOL - İŞ SENDİKASI SEÇİMI YARGIYA TAŞIYOR
BAŞKAN GEÇİT " IKİZCE MALATYA'NIN YÜKSELEN DEGERİ "
BASKAN TAŞKIN " BATTAKGAZİNIN HER NOKTASINFA KALICI ESERLER YÜKSELİYOR "
AĞBABA " BU ÇAĞDA ELEKTRİKSİZ YAŞAMAK MALATYAMIZA YAKIŞMIYOR "
AĞBABA TİCARET BAKANINA SESLENDİ: DEPREM BÖLGESİNDE ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI" REİS ÜZÜLÜR DİYE MALATYADAKI DEPREMİN BOYUTU Gİ:LENDİ :ALI
AĞBABADAN SANAYİ BAKANINA:İNŞALLAH GELECEK YIL SÖYLETMEZSİNİZ
19 AYDA BATTALGAZI' DE NELER OLDU ?
TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "
İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR
CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI
AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ
AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "
KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "
ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ
ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI
BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
BAŞKAN GEÇİT " HEDEFİMİZ HER MAHALLEDE KONFORLU YASAM "
BU GÜN TURK BASIN TARİHİ AÇISINDA KARA BIR GÜNDÜR
MALATYA TSO DAN TORBA YASAYA TEPKİ: İŞ DÜNYASININ YÜKÜ ARTIYOR
29 EKİM COŞKUSU ARGUVAN DA YAŞANACAK
CHP MALATYA İL YÖNETIMİ GÖREV BÖLÜMÜ YAPTI
ATMALILAR OKULUNA NOTER DESTEĞİ
KESKİNDEN SERT CEVAP " ÇIFTÇIYE. ESNAFA, TÜCCARA VERDİGINIZ BIR KATKI YOK BARİ KONUŞARAK RAHATSIZLIK VERMEYIN "K
MALATYA TÜCARET BORSASI BASKANI ÖZCAN: KAYISININ MARKASI MALATYADIR. TARTISMA DEGIL BİRLİK GEREKİYOR
AĞBABA " BİZİM RAKİBİMIZ BASKİL ELBISTAN DEGİL RAKİPLERİMİZ İRAN ÖZBEKISTAN...VS
HABER:SUÇ KAPSAMINA ALINAMAZ
