PSAKD Malatyadan Maraş Katliamına Tepki gösterdi: Bu katliam bir insanlık suçudur
Gündem, 25 Aralık 2019 06:01PSAKD Malatyadan Maraş Katliamına Tepki gösterdi: Bu katliam bir insanlık suçudur

PSAKD Malatya Şubesi, Maraş Katliamı’nın 41. yılında yaşamını yitirenleri andı. Devletin gözü önünde gerçekleşen katliam ile demografik yapının değiştirildiğine dikkat çeken PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, “Maraş Katliamı faşistlerin tetikçiliğini yaptığı ve devletin yönlendirmesiyle gerçekleştirilen planlı ve organize bir katliamdır” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi, Maraş Katliamı’nın 41. yılında basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamayı okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkan Latife Ulutaş, Alevi katliamı davalarında göstermelik yargılamalar yapıldığını hatırlatarak, faillerin cezasızlık politikası ile korunduğuna vurgu yaptı.
“GÜVENLİK GÜÇLERİ SALDIRIYI TEŞVİK ETTİ”
Latife Ulutaş, katliamda yüzlerce insanın vahşice katledildiği, binlerce insanın yaralandığı, on binlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığı, insanlarımızın evlerinin ve işyerlerinin talan edildiğini hatırlattı.
Güvenlik güçlerinin saldırıları izlediğine ve hatta izlemenin ötesinde teşvik ettiğine dikkat çeken Ulutaş, “Maraş Katliamı 19 Aralık 1978 günü akşamı saat 21:00’de ülkücü bir faşistin Çiçek Sinemasında gösterilen “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı sağ içerikli antikomünist bir filmi izleyenlerin üzerine tahrik ve provokasyon amacıyla bomba atması ile başladı.
Ardından daha önce Maraş’ın çeşitli ilçelerinden gelen ve önceden hazırlıklı olan faşist militanların kışkırtmalarıyla gerici güruhlar CHP Maraş İl Binasına saldırdılar. Ertesi gün Alevi canlarımızın yoğun olarak gittiği bir kıraathane bombalandı. Bir gün sonrasında ise TÖB-DER üyesi iki öğretmen faşistler tarafından vurularak öldürüldüler.
22 Aralık 1978 günü iki öğretmenin cenazesi bilerek işlemleri geciktirilerek Cuma Namazı saatine denk getirildi. Cenazeler taşındığı sırada Bağlarbaşı Camii imamının “Bir Alevi öldüren beş kez cennete gider.
Komünistlerin ve Alevilerin Cenaze namazları kılınmaz” şeklindeki insanlık dışı ve aşağılık vaazının ardından harekete geçen katil sürüleri cenazelere saldırdılar. Saldırı nedeniyle cenazeler ortada kaldı. Güvenlik güçleri bu sıralarda saldırıları izlediler ve hatta ötesinde teşvik ederek yönlendirdiler” diye konuştu.
“DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLDİ”
Latife Ulutaş, katliam ile Alevilerin yaşam alanı olan Maraş’ın demografik yapısının değiştirildiğini söyledi. Ulutaş, “Faşistler 23 Aralık 1978 günü Alevilerin ve solcuların evleriyle işyerlerine saldırmaya ve buldukları insanları katletmeye başladılar.
24 Aralık 1978 günü ise Maraş’ta yer gök vahşice katliama uğrayan mazlum halkımızın çığlıklarıyla inliyordu. Vahşet dünya tarihinde eşine çok az rastlanabilecek bir korkunçlukta devam etti. Devlet güçlerinin gözü önünde insanlarımız parçalanarak, kurşunlanarak, çivilenerek, kazanda kaynatılarak katledildiler.
Kadınlarımıza tecavüz edildi. İnsanlarımızın malları mülkleri talan edildi. Evleri yakıldı. Ana karnındaki ve kundaktaki bebeklere dahi acımasızca kıydılar. Faşistler yolları kapatıp hastaneleri kuşatarak yaralıların tedavilerini engellediler. Birçok insanımızı da bu yüzden kaybettik. Katliamın ardından binlerce Alevi ve solcu yurttaşımız canlarını kurtarmak için Maraş’ı terk etmek zorunda kaldılar” ifadelerini kullandı.
“KATİLLER ÖDÜLLENDİRİLDİ”
Bugüne kadar gerçekleştirilen bütün Alevi katliamları davalarında göstermelik yargılamalar yapıldığının altını çizen Ulutaş, katliam gerçek sorumlu ve planlayıcılarına dokunulmadığını dile getirdi.
Katliamın üzerinin kapatılarak faillerin ödüllendirildiğini sözlerine ekleyen Ulutaş şunları vurguladı:
“Bu katillerin kimi milletvekili yapıldı. Maraş Katliamının üç müdahil avukatı Ceyhun Can 10 Eylül 1979’da, Halil Sıtkı Güllüoğlu 3 Şubat 1980’de ve Ahmet Albay 3 Mayıs 1980’de peş peşe faşistler tarafından katledildiler. Maraş Katliamı faşistlerin tetikçiliğini yaptığı ve devletin yönlendirmesiyle gerçekleştirilen planlı ve organize bir katliamdır.
Devlet güçleri katliam boyunca hiçbir müdahalede bulunmadan sadece izlediler. Ötesinde katliamı yönlendirdiler ve teşvik ettiler. İyi bilinmelidir ki; bu katliam bir insanlık suçudur. Devlet, Maraş Katliamındaki sorumluluğunu kabul etmeli ve özür dilemelidir. Maraş Katliamı yüzlerce yıldan beri Alevi halkımıza karşı gerçekleştirilen katliam, asimilasyon ve inkâr politikalarının bir parçasıdır. Yeni katliamlar yaşamamak için bütün katliamların hesabını sormak zorundayız.
Maraş Katliamının bir insanlık suçu olduğunu bütün Türkiye’ye ve Dünya’ya duyuralım.”yuralım.”
Gündem, 25 Aralık 2019 06:01
Yorumlar (0)

YESİLYUTTA PARKLAR YENİLENİYOR SOSYAL ALANLAR HAYAT BULUYOR

CHP'NİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDJ

ENGİNYURT VE AĞBABA’DAN MALATYA VE TÜRKİYE GÜNDEMİNE İLİŞKİN SERT ELEŞTİRİLER

CHP 30 AĞUSTOSU COŞKUYLA KUTLADI

BASKAN ILHAN GEÇİT " 30 AĞUSTOS ZAFERİ İSTİKLAL VE ZAFERİMIZIN SİMGESİDIR "

BAYRAM TASKINDAN 30 AĞUSTOS BAYRAM MESAJ̌I

AĞBABA " 30 AGUSTOS BAGIMSIZLIK VE KURTULUŞ RUHUNUN ZAFERIDIR "

İMAMOĞLU " BÜTÜN İDDİALAR YALAN ÇIKTI "

SARIGÜL " ZALİMLER İSRAİL’E SİLAH GÖNDERİYOR, ISLAM DÜNYASI GAZZEYE BİR ÇUVAL UN GONDEREMIYOR

YEŞİLYURT'TAKI LEZZET CADDESİ İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

ARGUVANDA BARAJ BITERSE!!....

BAŞKAN GEÇİT STK TEMSİLCILERI ILE YEŞİLYURTUN BUGÜNÜ YARINI ELE ALINDI

KESKİNDEN OKUL KIYAFETI VE KIRATSİYE UYARISI

TSO BASKANI SADIKOĞLU " ŞEHRİMİZİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

CUMHURBAŞKANLIGI FORSUNDAKİ KORKUNÇ GERÇEK!!

AĞBABA " BU KOKUŞMUŞ DÜZENİN SORUMLUSU SİZSİNİZ "

MALATYA ULUSLAR ARASI EĞİTİM MERKEZİ HALİNE GELDİ

SİLİVRİ CEZA'EVINDEN MİLLETİMİZE

AĞBABA " BU AKP’NİN EN BÜYÜK PİSLIKLERINDEN BİRİ OLACAK "

BABACAN " TÜRKİYE SOSYAL SORUNLARI KENDİ MODELI İLE ÇÖZÜYOR "

MESOB BAŞKANI KESKİN " MALATYA DA DEPREMDEN SONRA EKONOMİ DEPREMİ YASADIK "

MUSTAFA SARIGÜL " CHP GÜNEŞİNİN MALATYA DA DOGDUĞUNU GÖRÜYORUM "

CHP HEYETI YARİN MALATYA DA OLACAK

AGBABA " BU AKP NİN EN BÜYÜK PİSLİĞİ OLACAK "

KIRIK TOPUKLU KONTES..

BACIM

AĞBABA" İKTIDAR ÇIFTÇİYI DON VURDUGU GİBİ VURDU "

VOLEYBOL LİSESİ İÇİN 35 DÖNÜM ARAZİ TAHSİS EDİLDİ

CHO KOMİSYONA KATILMASINI İSTEDIKLERI DERNEK VAKIF VE SENDİKALARI AÇIKLADI YENMİLLİ DAYANISMA,KARDEŞLİK VE DEMOKRASİ KOMISYON TOPLANTISINA ÇAĞRILACAKLAR

ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE İNANIYORUZ VE ÇAĞRI YAPIYORUZ ( ÇGD )

BAŞKAN GEÇİT " BANAZI KONAK VE HORATANIN GELİŞİMİ YEŞİLYURT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE 1,5 YILDAYATIRIM ATAĞI

DEPREMİN 30. AYINDA SORUNLAR DEVAM EDIYOR.

" TURKİYE DE HUKUK DEVLETİ ASKIDADIR "

ÜSKÜP ESKİ BÜYUKELÇİSİ AKP LİLERIN SAHTE ÜNİVERSİTE VE DİPLOMA AĞINI İFŞA ETTİ.

İHD MALATYA ŞUBESI 16. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRDİ

BASKAN GEÇIT YAPILAN YATIRIMLAR VE YENI PROJELERI ANLATTI

" ULUSKON "MALATYA'DA AÇILDI.30 ÜLKENİN BÜYÜK ELÇILERİ MALATYA DA BULUSACAK

MALATYA'DA Kİ SORUNLAR 10 BAŞLIKTA TOPLANACAK VE ANKARA'YA SUNULACAK
