RTÜKten TELE1 ve Halk TV'ye sansür: 5 gün ekran karartma cezası
Gündem, 02 Temmuz 2020 06:52
RTÜK TELE 1 ve Halk TV’ye 5 gün yayın durdurma cezası verdi. Kararı duyuran RTÜK üyesi İlhan Taşçı, "RTÜK’te muhalif kanalların sesini kesmeye dönük operasyonun 2. ayağı gerçekleşti" dedi.
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bugün yapılan toplantıda TELE1 ve Halk TV’ye 5 günlük ekran karartma cezası verildiğini bildirdi. Kararın oy çokluğuyla alındığını belirten Taşçı, “TELE 1 ve Halk TV’nin ekranları 5 gün karartılacak! RTÜK’te muhalif kanalların sesini kesmeye dönük operasyonun 2. Ayağı gerçekleşti. TELE 1 ve Halk TV’ye verilen ceza kararı oy çokluğuyla alındı. Bir sonraki aşamada kanalların fişi çekilecek, tamamen kapatılacak” dedi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın 18 Dakika programında Abdülhamit’in tarihi gerçeklerini anlatan sözlerini gerekçe göstererek gece yarısı TELE 1 TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Yanardağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ölüm tehdidi aldığını belirtmişti.
Yanardağ’ın 18 Dakika programında incelemeye gerekçe gösterilen ifadeleri ise “1908’de Abdülhamid despotizminin, emperyalizmin uşağı aşağılık bir diktatör olan, Mithat Paşa’yı Taif’te boğduran, Osmanlı-Türk aydınlanmasını, modernleşmesini savunan bütün aydınlara zulmeden, Namık Kemal’lere, Tevfik Fikretlere…” olmuştu.
Halk TV'ye verilen cezanın gerekçesi olarak Ayşenur Arslan'ın Hüsnü Mahalli ile yaptığı yayın gösterildi.
AYNI CEZA BİR KEZ DAHA VERİLİRSE İKİ KANALIN LİSANLARI İPTAL EDİLECEK
Karara göre; ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak. TELE1 ve Halk TV'ye aynı ceza bir kez daha verilirse, lisansları iptal edilecek ve yayın hayatları son bulacak.
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından karar hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘medya virüsünden kurtulacağız’ sözlerini RTÜK’te kendisine ‘emir telakki eden’ anlayış muhalif, özgün ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan televizyon kanallarının sesini kesmeye dönük operasyonun bugün ikinci ayağını gerçekleştirdi.
Televizyonların kapatmayla sonuçlanabilecek ceza maddelerinden yaptırım kararı verilmesi bu sürecin ilk aşamasıydı. Bugünkü Üst Kurul toplantısında, TELE 1 ve Halk TV’ye 5 (beş) gün yayın durdurma cezası verildi. Karar oyçokluğuyla alındı.
RTÜK’ün belirleyeceği tarihler arasında 5 gün boyunca bu televizyonların ekranları karartılacak. Genel yayın türünde, ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak.
Bu doğrudan doğruya, iktidarı sorgulayan, eleştiren yeri geldiğinde yanlışını haberleştiren, hakikatin izini sürüp, izleyicilerine masa başında oluşturulan algıları değil, ülkede ve dünyada yaşanan gerçekleri aktarmaya çalışan televizyonların sansürlenmesi, susturulması, karartılmasıdır.
RTÜK’ün aldığı bu kararla birlikte demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün ‘bel kemiği’ kırılmıştır. Ağır ceza kadar vahim olan diğer bir nokta ise bu televizyon kanallarının aynı maddeden 1 (bir) kez daha ceza almaları halinde bu kez kanalların lisansları iptal edilecek. Yani ekranları tamamen karartılacak, fişleri çekilecek, televizyonlar kapatılacak. Yalnızca bu televizyon kanalları değil, Türkiye’nin basın özgürlüğü sayfası kapanmış/kapatılmış olacak. Basın özgürlüğü mücadele sayfasında bu dönem kara bir leke olarak yerini alacak."
RTÜK Üyesi Okan Konuralp da karara “RTÜK, bugünkü toplantısında Halk TV ve TELE 1’e oy çokluğuyla 5 gün ekranlarını karartma cezası verdi. Kararlar basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir müdahale olduğu kadar siyasi iradenin medyadaki çaresizliğinin de somutlaşmış halidir” sözleriyle tepki gösterdi.
KARARTMA KARARINA TEPKİLER
Karartma kararına sosyal medyadan pek çok tepki geldi.
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca: Karartma günlerinde mücadele!Bizler, basın özgürlüğü, hak, hukuk, adalet talebimizi yüksek sesle dillendireceğiz.
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: RTÜK'ün muhalif, özgün ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan televizyon kanallarının sesini kesmeye yönelik haksız ekran karartma uygulaması sebebiyle bugün HALK TV'deki "Fatih Ertürk ile Günün Raporu" programım iptal edilmiştir. Özgür medya susturulamaz!
CHP'li Mücahit Avcı: Twitter yeşil toplu trolleri kapattı, Twitter’ı kapatalım. Youtube’da dislike rekoru kırıldı, Youtube’u kapatalım. Halk TV, Tele1 muhalefet etti ekranlarını kapatalım. Bunları kapatınca oturup a haber falan izleyeceğimizi sanıyorlar herhalde.
İktisatçı Mustafa Sönmez: Bunlar hakikaten iflas halindeler. Rtük üstünden Halk tv ve tele1 e 5 gün karartma getiriyor, sosyal medyayı yasaklama niyetini cüretle ifade ediyor.
Belli ki tahammül sıfır.
Ama susturamayacaklar. Boyun eğmeyeceğiz
Gündem, 02 Temmuz 2020 06:52
Yorumlar (0)
İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ
BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR
YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR
PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ
DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ
ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :
ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ
AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "
ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA
AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ
ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR
BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ
BATTALGAZİ'DE ARA TATİL ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ
BAŞKAN GEÇİTTEN İŞ DÜNYASIYLA EKONOMİK İSTİŞARE TOPLANTISI..
YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ KURS DESTEĞİ
MALATYA VALİSI SEDDAR YAVUZ:BATTALGA:I BELEDIYESINİN HAYVAN BARINAĞI PROJESİNİ INCELEDI
CHP Lİ GENÇLERDEN ATA'YA SAYGI NÖBETİ " ATATÜRKÜ UNUTTURMA ÇABALARI BEYHUDEDİR "
İYI PARTİ MEVLIDI -ŞERİFTE ATATURKUN ISMİ YİNE HİC ANILMADI " MUFTU ATATURKÜN İSMİNI DUYUNCA " TERBİYESİZ ADAM " DEDİ
YEŞİLYURT BELEDİYESİNDEN KIRSAL BOLGELERE DEV YATIRIMLAR
ATATURK'UN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM
MALATYA DEMİR YOL - İŞ SENDİKASI SEÇİMI YARGIYA TAŞIYOR
BAŞKAN GEÇİT " IKİZCE MALATYA'NIN YÜKSELEN DEGERİ "
BASKAN TAŞKIN " BATTAKGAZİNIN HER NOKTASINFA KALICI ESERLER YÜKSELİYOR "
AĞBABA " BU ÇAĞDA ELEKTRİKSİZ YAŞAMAK MALATYAMIZA YAKIŞMIYOR "
AĞBABA TİCARET BAKANINA SESLENDİ: DEPREM BÖLGESİNDE ESNAFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI" REİS ÜZÜLÜR DİYE MALATYADAKI DEPREMİN BOYUTU Gİ:LENDİ :ALI
AĞBABADAN SANAYİ BAKANINA:İNŞALLAH GELECEK YIL SÖYLETMEZSİNİZ
19 AYDA BATTALGAZI' DE NELER OLDU ?
TELE 1 EMEKÇİLERİNIN YANINDAYIZ " TESLİM OLMUYORUZ "
İKTİDAR GÖZDAĞI VERIYOR
CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ CUMHURİYETİ BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI
AKİF ÜSTÜNDAĞ ANKARA'DA 44 MİŞMİS CAFEDE MALATYALILARLA BİR ARAYA GELDİ
AĞBABA " CUMHURİYET BU TOPRAKLARIN EN BÜYÜK DEVRİMİDİR "
KESKİN : KURUMLARI GOREVLERINİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ "
ARGUVANDA CUMHURIYET KONSERİ DÜZENLENDİ
ECE BUDAN ANKARADA IS YERİ ACTI
BATTALGAZI BELEDİYESİNIN ÜCRETSIZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
