GEÇTİK BAYRAMI GÖLGE ETMEYİN BAŞKA İHSAN İSTEMEZ!
Gündem, 24 Temmuz 2020 15:11
ÇGD 24 Temmuz basın özgürlüğü mücadelesinin yıl dönümünde ki düşünceleri;
Türkiye’de; özelde basına, genelde düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik sansür uygulamalarına yenilerinin eklendiği bir 24 Temmuz daha yaşıyoruz. 112 yıl önce II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte istibdat döneminin sona ermesi ve sansürün kaldırılması üzerine Türkiye basın tarihine Basın Bayramı olarak geçen 24 Temmuz, bir asırdan fazla zaman geçmesinin ardından kutlanacak bir gün olma özelliğini yitirmiş durumda. 2020 yılının 24 Temmuz’unda gazetecilere yönelik tehdit, darp, gözaltı, tutuklama ve cezaevlerinde tecrit uygulamaları; iş ve kadın cinayetleri, çocuk istismarı gibi vaka-ı adiyeden sayılır oldu.
Basına, düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı baskıcı uygulamalar artıkça toplum daha da suskunlaşmakta, gerçeklerin yerini yalanlar almakta, sözün inandırıcılığı ortadan kalkmakta. Nasıl ki havadaki oksijenin azalmasıyla canlılar yaşamsal özelliklerini yitirmeye başlarsa Türkiye de baskı yöntemleriyle nefessiz bırakılmakta.
Bu durumun yegâne sorumlusu 18 yıldır iktidarda bulunan AKP’dir.
18 yıl önce yasakların kaldırılacağı, özgürlüklerin hâkim kılınacağı ve basına baskıların sona erdirileceğini söyleyenler, bugün hukuksuzluğun, sansürün, şiddetin iktidarını inşa etmiştir. İktidardakilerin gözleri o kadar dönmüş ki daha bu sabah yeni bir sansür düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçirildi. Gazetecileri hukuksuz soruşturma ve davalarla, gazeteleri resmi ilanla, televizyonları yayın durdurma ve ekran karartma baskılarıyla susturmaya uğraşanlar, yıllardır kontrol altına alamadığı ve bu sayede gerçeklerin duyulma imkanına kavuştuğu sosyal medyayı zapturapt altına almak istemekte. Düzenlemeyle; yolsuzlukların, halka geçmişte hangi yalanların söylendiğinin kayıtlarının da silinmesi amaçlanmakta.
Gazeteciler; sansürün kaldırılışının 112’nci yılında sadece kamu otoritelerinde kaynaklık ettiği sansürle değil, patronların sansürü ve daha da tehlikelisi rutinleşen oto sansür ile karşı karşıya. Haberlerin engellenmesi, yönlendirilmesi, ‘ceza’ adı altında mali baskılarla gerçeklerin gizlenerek yalanların hakim kılınması; hangi yöntemle olursa olsun sansür anayasal bir suçtur.
Tüm bu gerçekler orta yerdeyken, bilhassa basına baskılara kaynaklık edenlerin bugün çıkıp, basın özgürlüğü savunuculuğu yapmaları en tutarsız, riyakarı oluyor. O yüzden başta iktidar temsilcileri ve güdümündeki gazete köşelerinden yapılacak 24 Temmuz Basın Bayramı kutlamalarının bizler nazarında hiçbir kıymeti olmadığını belirtiyoruz. Maskeli günlerden geçiyor olsak da herkesin gerçek yüzünü gayet iyi biliyoruz.
24 Temmuz’un gerçek anlamda Basın Bayramı olarak kutlanabilmesi için mücadele kararlılığını bir kez daha paylaşırken, halkın doğruları öğrenmesi uğrunda özgürlüklerinden alıkonulan cezaevindeki meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz.
Çağdaş Gazeteciler Derneği genel Merkezi
Gündem, 24 Temmuz 2020 15:11
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

" ADALET " İSTİYORUZ

ÇGD DEN GAZETECILERE 1 MAYIS ÇAGRISI

BAŞKAN TAŞKIN "TALEPLERI SAHADA DİNLİYORUZ :

AGBABA " TÜRKİYEDE EMEĞİN DURUMU "

AĞBABA " ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR "

MALATYA"DA ATICILIKTA SPOR KULÜBÜNDE BÜYÜK BAŞARI

MALATYA GUNEY KUŞAK YOLU TAMAMLANMAK ÜZERE

BAŞKAN TAŞKIN " MALATYA’NIN YENİ YÜZÜ BURADA YÜKSELİYOR"

MALATYA DA ARGUVANLILAR DERNEĞİ KURULDU

MALATYA SARSILMAYA DEVAM EDİYOR. DEPREM DON ŞIMDİDE SULAMA SUYU YOK!!!

CHP DE 23 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ " MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİYİZ "

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 4.5 MİLYONLUK DESTEK

TASKIN " EGEMENLİK MİLLETİMİZİN İRADESİYLE ŞEKİLLENEN EN GÜÇLÜ MİRASTIR "

BAŞKAN GEÇİT " 23 NİSAN MİLLİ İRADENİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI TARİHİ BİR GUNDÜR "

İLHAN GEÇİT " HERKESİN HAYRANLIK DUYACAĞI BİR ÇIRMIHTI İNŞA EDİYORUZ "

AGBABA"TARIM BİTERSE URETİM BİTERSE ÇIFTÇİ BİTERSE BİTER "

MALATYA YEŞİLYURT SPOR ŞAMPİYONLUĞUNU İLAN ETTİ

1978 MALATYA KATLİAMI

MALATYALI ÇİFTÇİLER: " VERİLEN DESTEKLE AYAĞA KALKMAK MÜMKÜN DEĞİL "

MALATYA DERHAL AFFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN "

MALATYA DA CUMHUR İTTİFAKI " DON " İÇİN TOPLANDI

KESKİN CUMHURBASKANINA SESLEND MALATYAYA POZİTIF AYRIMCILIK YAPILMALI "İ:

MALATYA KATLİAMI (17 - 20 NİSAN 1978 )

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " 1YIL DA NELER YAPTIK

BAŞKAN TAŞKINDAN 17 NİSAN MESAJI " ÖZAL VE FENDOĞLU UNUTULMADI "

YMP İL BAŞKANI AHMET YALÇIN'DAN ÖZAL VE HAMİDO'YA ANLAMLI MESAJ

İMAMOĞLU " ETKİLİ ÖNLEMLERİN ACİLEN DEVREYE SOKULMAASI GEREKİR "

AĞBABA " ÇIFTÇİYE İCRA GÖTÜRURSENİZ İKİ ELİM YAKANIZDA OLUR "

CHP LI AYAZ " CHP NIN REDDİ YEŞİLYURT BELEDİYESİNE MİLYONLUK YÜK GETİRMEYECEK "

AĞBABA" MECLİSE ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFI GETİRECEĞİZ "

BARIŞ YILDIZ " MALATYA DERHAL AFFET BOLGESİ İLAN EDİLSİN "

VALİ YAVUZ " TARIM BAKANLIĞI VE TARSIM DEVREDE "

SERDAR YILDIZ " GÖRECEĞİZ MALATYANIN GERÇEK SAHİBİ VAR MI? "

AGBABA " DEPREMİN VURDUĞU MALATYA YI BU KEZ DON VURDU "

" BASKANLARIM YANIMDA TOPLANTILARI YERİNDE YÖNETIME ORNEKTİR "

SADIKOĞLU’NDAN ACİL DESTEK ÇAĞRISI

CGD DEN BAŞARILI GAZETECİLERE YILIN ÖDÜLÜ VERİLDİ

SURİYEDE Kİ KADIN KATLİAMLARINI KINIYORUZ

DEPREM BİLİMCİ GÖRÜRDEN YOL HARİTASI
