CHP li Kiraz “Halkın iktidarında öğretmenlerimizin sorunlarını biz çözeceğiz”

Siyaset, 23 Kasım 2020 05:02

CHP li Kiraz “Halkın iktidarında öğretmenlerimizin sorunlarını biz çözeceğiz”

 

 

                Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, umutsuz ve mutsuz eğitim emekçilerinin sorunlarının çözülmediği gibi AKP iktidarında bu sorunların daha da büyüdüğünü ifade ederek, “Halkın iktidarında tüm bu sorunları biz çözeceğiz! Her yıl öğretmenler gününde yaptığım çağrıyı yenilemek istiyorum.

                Öğretmenlerimizin hakkı ödenmez ama bu 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerimize bir maaş ikramiye vererek, hiç değilse bu anlamlı günde bir nebze olsun yüzlerini güldürebilirsiniz” dedi.

                   Kiraz, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Mesajında Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir” sözlerini hatırlatan Kiraz, öğretmenlik mesleğinin önemini vurguladı.

                “Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum” diyerek açıklamasını sürdüren Kiraz, “Görevlerini özveriyle yapan öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Bir 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü yine sorunlarla karşıladık.

                         Mevcut sorunların üzerine koronavirüs (kovid-19) salgınının ağır koşulları da eklendi.

Öğretmen seminerlerinin yüz yüze yapılması ve uygun olmayan koşullarda yüz yüze eğitimde ısrar edilmesi sonucu, çok sayıda öğretmen bu süreçten etkilendi” ifadelerine yer verdi.

Kiraz, açıklamasında şunları kaydetti: “Kovid-19 pandemi koşullarında canla başla çalışan öğretmenlere acımasız eleştiriler yapıldı. “Öğretmenler evde yatıyor” denildi.

                     Peki, o süreçte uzaktan eğitimde canlı dersleri verenler kimdi? Vefa Sosyal Destek Gruplarında öğretmenlerimiz görev yapmadı mı? Filyasyon ekiplerinde çalışanlar, otogarlarda görev yapanlar kimdi? Tabii ki eğitim emekçilerimiz, öğretmenlerimizdi. Yıllardır çözülemeyen sorunları ile birlikte fedakârlık yapan umutsuz ve mutsuz eğitim emekçilerinin sorunlarının bir an önce çözülmesini bekliyoruz.”

                     Açıklamasında, öğretmenlerin fedakârlık yapmalarına karşın ekonomik zorluk yaşadıklarına yer veren Kiraz, “Eğitim İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü’nden önce yaptığı ankete katılan 5 bin 514 öğretmenin; yüzde 43’ü daha iyi para kazanacakları bir iş bulursa mesleği bırakmayı düşünüyor.

                       Eğitim emekçilerinin yüzde 61’i gelir yetersizliğinden psikolojik sorun yaşıyor, yüzde 63’ü çocuklarının gıda ihtiyacını karşılayamıyor, yüzde 73’ü ise kıyafetlerini karşılayamıyor. “Öğretmenin hakkı ödenmez” sözü dilimize pelesenk olmasına rağmen, yüzde 47’si eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamıyor, yüzde 59'u gelecekten umutsuz, yüzde 86’sı ise çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor.

                Umutsuz ve mutsuz eğitim emekçilerinin yüzde 96’sı son bir yılda yaşanan fiyat artışlarını bütçelerini etkilediğini söylüyor, yüzde 93’ü öğretmenliğin toplumda saygınlığının azaldığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 26’sı ek iş yapıyor, yüzde 29’u esnafa borçlu, yüzde 35’i şahıslara borçlu durumda.

                 Bunun yanında yüzde 84’ü son bir yılda tiyatroya, yüzde 73’ü sinemaya hiç gitmemiş, yüzde 62’si her ay bir kitap alamıyor. Ankette ayrıca ne acıdır ki yüzde 46’sı görevden alınma korkusu yaşıyor, yüzde 83’ü yönetici atamalarında torpile ihtiyaç olduğunu düşünüyor, yüzde 48’i yöneticilerin öğretmenlere siyasi baskı yaptığını söylüyor, yüzde 83’ü devlet okullarında eğitimin niteliğinin düştüğünü ve özel okullara talebin arttığı söylüyor.

                 Tabii tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde de fedakârca çalışan öğretmenlerimizin yüzde 80’i koronavirüs sürecinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u başarılı bulmuyor, yüzde 80’i uzaktan eğitimin başarılı bulmuyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da bu anketin sonuçlarını dikkatle incelemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

                   Kiraz, Sayıştay’ın MEB raporunda 138 bin 393 öğretmene ihtiyaç olduğu tespit edildiğini kaydederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tespitlere göre ise 250 bin acil öğretmene ihtiyaç var. Ancak ilk aşamada 2020 yılı içinde 60 bin öğretmen ataması yapılarak az da olsa rahatlama sağlanmalıdır.

                  Eğitim emekçileri, yüklendikleri sorumluluğun ağırlığına rağmen, üzülerek söylemliyiz ki hak ettikleri toplumsal statü ve saygınlıktan yoksunlar.  Öğretmenlerimize hak ettikleri saygınlığı kazandıracak; ekonomik ve sosyal haklarını verecek, yetiştirilme ve çalışma şartlarını düzenleyecek “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun acilen çıkartılmasına ihtiyaç vardır.

                Biz bu ihtiyacı görerek, 22 Kasım 2018 yılında TBMM Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifini verdik. Ancak teklifimiz komisyona dahi getirilmedi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bir teklif hazırlayarak Cumhurbaşkanlığına sunduğunu söyledi. Ancak bugüne kadar AKP’nin hazırladığı teklif ne Meclis’e geldi, ne de gören oldu.

                  Öğretmen maaşları son 10 yılda dramatik olarak düşmüştür. 2010 yılında 9/1 derecedeki bir öğretmenin ortalama maaşı 1387 TL iken;  991 dolar ve 13 çeyrek altın alınabiliyordu. 2020 yılına geldiğimizde 9/1 derecedeki öğretmenin ortalama maaşı 4369 TL’ye yükselmiş olmasına rağmen, 567 dolar ve 5,9 çeyrek altın alınabiliyor.

                   Her fırsatta bizi kıskandıkları söylenen ülkelerde öğretmen maaşları; ABD ve Almanya’da öğretmen maaşları ortalama 3 bin dolar, Fransa’da lise öğretmeni 3 bin 821 dolar, ortaokul öğretmeni 3 bin 319 dolar, öğretmenlerine en yüksek maaşı veren Lüksemburg’da 7-10 bin dolar arasında. Türkiye’de ise en yüksek öğretmen maaşı 736 dolar, en düşük derecede ise 567 dolar. Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenlerin ise 261-300 dolar arasında. Bugün Türkiye’de en üst kademedeki öğretmen maaşı 5 bin 634 TL’dir. Bu rakam bile Türk-İş’in açıkladığı 2020 Ekim ayı yoksulluk sınırı olan 8 bin 86 TL’nin çok altındadır.”

               Kovid-19 virüsüne yakalanan öğretmenlerin maaşlarından kesinti yapıldığına dikkat çeken Kiraz, “Son dönemde ücretli öğretmenlerimizden feryatlar yükseliyor. Ücretli öğretmenler kovid-19’a yakalandıkları için ücretlerinden kesinti yapılıyor. Asgari ücretin altında ücret alan öğretmenlerimize yapılan uygulama hem hukuka, hem de insan haklarına aykırıdır. Bu insanlık dışı uygulamaya derhal son verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

               Kiraz, Milli Eğitim Bakanlığında yönetici atamaları siyasi tercihe göre yapıldığını kaydederek, “Liyakatsiz kişiler hak etmedikleri makamlara getirilerek hizmetin kalitesi düşürülmekte, adalet de yok edilmektedir. Liyakatsiz atamaların devleti içten içe çürüttüğü artık görülmelidir.

                    Öğretmen atamalarında sistem değişikliğinden kaynaklı mağduriyetler giderilmelidir. Tüm öğretmenler kadroya alınarak sözleşmeli, ücretli öğretmen uygulamasına son verilmelidir. Engelli öğretmenlerin atamaları ivedilikle gerçekleştirilmelidir.

                  Atama ve yer değiştirmede öğretmenlerimizin yaşadığı sorunların giderilmesi için gerekli düzenlemeler yapılarak mağduriyetlere son verilmelidir. İkinci iller arası isteğe bağlı yer değişikliği talep eden 20 bin öğretmenin sorunları derhal çözülmelidir” sözleriyle öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

               Eğitim emekçilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulmadığı gibi her yıl daha da derinleştiğini dile getiren Kiraz, “Saraya hükümetine soruyorum bugüne kadar öğretmenin hangi sorununu çözdünüz?

               Sözleşmeli ve ücreti öğretmenleri kadroya mı aldınız? Öğretmen açığını mı kapatınız? Okul ve derslik ihtiyacını mı karşıladınız? Öğretmenlere 3600 göstergeyi mi verdiniz? Öğretmen Meslek Kanununu mu çıkardınız? Engeli öğretmenlerin atamasını mı yaptınız? Öğretmenlerin ücretlerini mi iyileştirdiniz? Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme sorununa adaletli bir çözüm mü getirdiniz?

              Halkın iktidarında tüm bu sorunları biz çözeceğiz! Her yıl öğretmenler gününde yaptığım çağrıyı yenilemek istiyorum. Öğretmenlerimizin hakkı ödenmez ama bu 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerimize bir maaş ikramiye vererek, hiç değilse bu anlamlı günde bir nebze olsun yüzlerini güldürebilirsiniz.

                Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye’nin çağdaşlaşması için mücadele eden, ebediyete göç etmiş öğretmenlerimizi rahmetle anarken, tüm değerli eğitim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Siyaset, 23 Kasım 2020 05:02

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
AĞBABA " BOĞAZIMIZDAN BİR KURUŞ HARAM PARA GEÇMİŞSE ZEHİR OLSUN "

AĞBABA " BOĞAZIMIZDAN BİR KURUŞ HARAM PARA GEÇMİŞSE ZEHİR OLSUN "

ARAPKİR BELEDİYE BAŞKANI HALUK CÖMERTOĞLU YENI PARTİYE GEÇTİ

ARAPKİR BELEDİYE BAŞKANI HALUK CÖMERTOĞLU YENI PARTİYE GEÇTİ

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN MECLİS ÜYELERİ İLE BİRLİKTE YENİ PARTİYE KATILDI

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN MECLİS ÜYELERİ İLE BİRLİKTE YENİ PARTİYE KATILDI

YENİ PARTİ MALATYA İL BASKAN VE YÖNETIMİ BELİRLENDİ

YENİ PARTİ MALATYA İL BASKAN VE YÖNETIMİ BELİRLENDİ

MALATYANIN SANAYİ DEVRİMİ

MALATYANIN SANAYİ DEVRİMİ

YENİ PARTİ MALATYA İL BAŞKANLIĞI KURULDU

YENİ PARTİ MALATYA İL BAŞKANLIĞI KURULDU

ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI SELÇUK HAN "BU TİP GERİCI ANLAYIŞLARI ŞIDDETLE KINIYORUZ "

ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI SELÇUK HAN "BU TİP GERİCI ANLAYIŞLARI ŞIDDETLE KINIYORUZ "

MTSO BAŞKANI SADIKOĞLU " ÜYELERİMİZİN GÜVENİYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ "

MTSO BAŞKANI SADIKOĞLU " ÜYELERİMİZİN GÜVENİYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ "

MALATYA'DA YENİ PARTİNİN İL BAŞKANLIĞINA YİNE BARIŞ YILDIZ ATANDII

MALATYA'DA YENİ PARTİNİN İL BAŞKANLIĞINA YİNE BARIŞ YILDIZ ATANDII

MALATYA DA ELEKTRİK KESINTİLERİ ARTIK AZALACAK

MALATYA DA ELEKTRİK KESINTİLERİ ARTIK AZALACAK

MALATYA DA ATATÜRK ANITINDA Kİ FİGÜRE PANTOLON GİYDİRMEK İSTEDİLER

MALATYA DA ATATÜRK ANITINDA Kİ FİGÜRE PANTOLON GİYDİRMEK İSTEDİLER

ÖREN MAHALLESİNDE AĞBABAYA YOĞUN İLGİ

ÖREN MAHALLESİNDE AĞBABAYA YOĞUN İLGİ

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER

FILAŞ FLAŞ FLAS  BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!

FILAŞ FLAŞ FLAS BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!

MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR

MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR

MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI

MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI

Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "

Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "

AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ  ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "

AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "

264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR

264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR

MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI!  ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN

MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI! ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN

AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "

AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "

AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "

AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "

ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "

ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "

GELECEĞİN  BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR

YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM  YER ALDI

YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM YER ALDI

AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "

AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "

ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU

ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU

ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ

ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "

ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "

SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN  SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "

SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "

AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "

AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "

ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "

ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "

MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR

MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR

MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI

MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI

ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ

ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ

BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "

BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "

CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!

CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!

BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

MALATYA ÇAMLICA KOLEJ̌İ 6 TÜRKİYE BİRİNCİSİ ÇIKARDI

MALATYA ÇAMLICA KOLEJ̌İ 6 TÜRKİYE BİRİNCİSİ ÇIKARDI