Siyanürle Maden Aranmasına İzin Vermeyeceğiz
Ekonomi, 14 Ocak 2021 05:20
Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ
Karadağ açıklamasında; “Hekimhan aynı zamanda yeraltı zenginlikleri bakımından Demir başta olmak üzere birçok madende Türkiye’de bir numaradır. Bundan 1 ay önce bize bir dosya geldi. Bu dosyada altın arama ruhsatı almışlar.
Bize sadece Çet raporunu onaylamak için bir dosya geldi. Biz bu dosyaya bir baktık ki o dosyada bizden önce değişik kurumlar imza atmış. Sadece Hekimhan Belediyesi kalmış. Bunu okuduğumuzda da bunun içerisinde siyanür ile altın ayrıştırması safhası var.
Hammadde yeraltından çıkarılıyor, çıkarıldıktan sonra buna siyanür ile ayrıştırma olayı var. Siyanür ile ayrıştırma demek orada kalan artıkların bütün toprağı, suyumuzu, hayvanlarımızı ürettiğimiz meyvelerimizi, ağaçlarımızı tamamen kurutuyor.”
Örnek olarak Ordu altın arama nedeniyle bütün bölge yok edildi. Ağaçlar katlediliyor. Yeşillik yaşam ortamı yok oluyor. Erzincan İliç, örneği var. Bunların hepsi siyanürün ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor.
Kaz Dağları’nda ormanlar yok edildi. Siyanürle altın arama sonrası araziler kıraç hale geliyor. Hakikaten canlıyı, sadece canlıyı değil toprağı da yok ediyor. Biz madenlere karşı değiliz. Madenler aransın, madenlerin yanında siyanür ile altın çıkarılmasına karşıyız. Biz her şeyi burada çıkaralım burada kalsın diye düşünmüyoruz.
Burada bizim köylülerimiz var. Biz madenlerin yanındayız ama siyanürlü altın çıkarılmasına karşıyız diyorlar. Bunun nedenlerini en güzel örneklerini de burada sizlere sunduk. Canlımızı, bitkimizi meyvemizi hepsini yok etmek istemiyoruz. Biz belediye olarak bu karara imza atmıyoruz, atmayacağız. Biz toprağımızı siyanür ile buluşturmayacağız.
Bütün evraklar Malatya’nın değişik kurumları imzalamış ve son olarak belge bize geldi. Eğer ben imzalamış olsaydım şu anda ÇET raporu alınmış olacaktı. Altını çizerek şunu söylemek istiyorum.
Belediye Başkanı olarak ben ve belediye meclisimiz, köy muhtarlarımızla birlikte. 60 tane muhtar tarafından Kaymakamlığa imza verilerek Siyanür ile altın aranmasına karşı olduğumuzu dile getirdik.
Bu konuda vatandaşımızın yanındayız vatandaşımızla beraber. Siyanür ile altın aranmasına belediye kurumu olarak biz kesinlikle ve kesinlikle onların karşısında olacağız. Karşı duracağız ve kararı imzalamayacağız, İmzalamayacağız.
İlgili firma 2011 yılında 10 yıllık bir altın arama ruhsatı almış. 2020 yılının 9. ayında bu altın arama ruhsatı almışlar. Şimdi ise işletme ruhsatı almaya çalışıyorlar. Bize defalarca geldiler. Ben her şeyin para olmadığını oradaki canlının, yaşama şansını yok etmek istemiyoruz.
Orada belki fakir insanlar yaşıyor. Altın bulununca belki çok para alacaklar ama biz önce İnsan diyoruz. Sonra canlı ondan sonra da sermaye diyoruz.
Şayet biz bunu imzalamış olsaydık şu anda alınan ÇET raporu devam edecekti. Biz kesinlikle o yöre halkının, o yörenin muhtarlarının, o Hekimhan halkının biz bu konuda yokuz dediği müddetçe bir de belediye başkanı olarak yönetim olarak kimden baskı gelirse gelsin biz imzalamayacağız.
Kesinlikle vatandaşlarımızla muhtarlarımızla beraber olacağız. Bana neye mal olursa olsun bu kararı imzalamayacağım. Bize görev düştüyse onların karşısında olacağım. Şayet bizi bypass ederlerse de o zaman da halk olarak karşılarında olacağız. Bizim vatandaşımız bizim yanımızda olacak. Biz madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz.
Onların önünü açıyoruz. Bürokrasiye bakmıyoruz. Elimizden gelen yardımları yapıyoruz. Çünkü bu yatırımlara biz ön ayak olacağız. Ben de bir iş adamıyım. Önce bulunduğumuz yerdeki imkânları iyileştireceğiz. Oradaki vatandaşa zarar vermeyeceğiz. Bu olay çok önemli. Bu konuyu her yerde anlatmaya da devam edeceğiz.
Biz kesinlikle neye mal olursa olsun imza atmayacağız. Buradaki bir diğer amacımız da halkımızla devletimizi karşı karşıya getirmemektir.
Bu yüzden de kararı imzalamayı düşünmüyoruz” dedi.
Ekonomi, 14 Ocak 2021 05:20
Yorumlar (0)
AĞBABA " BOĞAZIMIZDAN BİR KURUŞ HARAM PARA GEÇMİŞSE ZEHİR OLSUN "
ARAPKİR BELEDİYE BAŞKANI HALUK CÖMERTOĞLU YENI PARTİYE GEÇTİ
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN MECLİS ÜYELERİ İLE BİRLİKTE YENİ PARTİYE KATILDI
YENİ PARTİ MALATYA İL BASKAN VE YÖNETIMİ BELİRLENDİ
MALATYANIN SANAYİ DEVRİMİ
YENİ PARTİ MALATYA İL BAŞKANLIĞI KURULDU
ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI SELÇUK HAN "BU TİP GERİCI ANLAYIŞLARI ŞIDDETLE KINIYORUZ "
MTSO BAŞKANI SADIKOĞLU " ÜYELERİMİZİN GÜVENİYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ "
MALATYA'DA YENİ PARTİNİN İL BAŞKANLIĞINA YİNE BARIŞ YILDIZ ATANDII
MALATYA DA ELEKTRİK KESINTİLERİ ARTIK AZALACAK
MALATYA DA ATATÜRK ANITINDA Kİ FİGÜRE PANTOLON GİYDİRMEK İSTEDİLER
ÖREN MAHALLESİNDE AĞBABAYA YOĞUN İLGİ
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER
FILAŞ FLAŞ FLAS BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!
MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR
MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI
Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "
AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "
264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR
MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI! ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN
AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "
AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "
ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR
YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM YER ALDI
AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "
ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU
ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ
ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "
SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "
AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "
ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "
MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR
MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI
ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ
BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "
CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!
BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE
BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI
