Hekimhanda siyanürle altın aramaya tepki: Sağlıklı yaşamak istiyoruz
Sağlık, 01 Şubat 2021 21:37
Altın, gümüş ve demir madeni için ruhsat verilen mahallelerin muhtarları topraklarının ve su kaynaklarının zarar göreceğini söylüyor.
Malatya’nın Hekimhan ilçesinin Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz Mahallelerinin arazilerinde altın, gümüş ve demir madeni arama ve işlemek için 10 yıl süreli ruhsat verildi. Altının siyanürle aranmasıyla topraklarının ve su kaynaklarının zarar göreceğini söyleyen muhtarlar, “Sağlıklı yaşamak istiyoruz” dedi.
DEMİR MADENİ İLE KARIŞTIRIYORLAR
Boğazgören Köyü Muhtarı ve Hanyolu Platformunun Kurucu Üyesi Mehmet Çelebi, köylerinde siyanürle altın arama çalışmasına karşı 54 muhtarın dilekçe verdiğini belirterek, insanların siyanürle altın aramayı demir madeni ile aynı gördüklerini ve karıştırdıklarını söyledi.
Siyanürle altın aramanın çevreyi tahrip ettiğini dile getiren Çelebi, “Siyanürle altın aranan bölgelerde doğa, hava, su, insan sağlığı etkileniyor. Aranan bölgelerde börtü böcek ot bile olmadığını öğrendik. Biz doğamızın kirlenmesini istemiyoruz. Hekimhan maden bakımından zengin bir ilçe ama biz sağlıklı yaşamak istiyoruz” dedi.
FİRMALAR KURALLARA UYMUYOR
Platformlarının bölgede insanlar arasında birliği, beraberliği sağlamak için kurulduğunu, sonrasında maden çalışmalarının bölgeye verdiği, vereceği zararların engellenmesi için mücadele ettiğini, belirten Çelebi, “Maden şirketleri, bölgemizde hiçbir şey düşünmeden, vurdum duymaz bir şekilde çalışıyor.
Maden çalışması yapılacaksa da kurallara uygun yapılmasını istiyoruz. İnsan sağlığının, doğadaki 1 tane canlının, 1 tane ağacın, böceğin zarar görmeden bu işlerin yapılabileceğine inanıyoruz. Bunu yapan ülkeler var, bizim ülkemizde neden olmasın? Ama bunlar maliyetli işler olduğu için maden firmaları yanaşmıyor” dedi.
Maden şirketlerinden önce doğalarının temiz olduğunu dile getiren Çelebi, “Biz çok şey mi istiyoruz? Maden şirketleri gelmeden önce de biz vardık burada. Belki az kazanıyorduk ama sağlıklı yaşıyorduk. Havamız, suyumuz, doğamız temizdi.
Havamızı suyumuzu doğamızı kirletmeyin. Belki kasanızdan üç kuruş fazla gideriniz olacak ama fabrika bacalarına filtre kırma eleme tesisinize özen itina gösterip en gelişmiş sistemi kurmanızı istiyoruz” dedi.
YAPILAN PATLATMALAR SU KAYNAKLARINI YOK EDİYOR
Basak Mahallesi Muhtarı ve Hanyolu Platformu Dönem Sözcüsü Halil Özmen Tatlı, sulama ve içme suyu alanlarının tahrip edildiğini söyleyerek, “Maden ocaklarının köyümüze ya da çevre köylere çok büyük zararları var.
Şu anda var olan maden ocağının kırma eleme üzerine çalışması var. O elekten çıkan tozlar direkt Çırzı, Deveci, Güvenç, Basak köylerini etkiliyor. Biz bu tozdan çok mağdur oluyoruz. Bunun dışında dinamitle patlatma yapıyorlar.
Yapılan patlatmalar ocağa yakın olan yerlerde su gözelerinin ve kaynaklarının yok olmasına sebep oluyor. Bazı su kaynaklarının yerleri değişirken, bazıları da yok oluyor. Sulama havuzlarının ve bahçedeki evlerin damlarının çatlamasına neden oluyor patlamalar. Dolayısıyla fiziki olarak maden ocağının çok fazla zararı var” dedi.
SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAKLAR
Yeni açılacak olan maden ocağının meralarının üçte birini kapsadığını ifade eden Tatlı, “Var olan yeni açılacak, ruhsatı alınmış yer tamamıyla bizim meralarımızın üçte birini kapsıyor.
Bizim o meralarda içme-sulama sularımız, bahçelerimiz, hayvanlarımızı otlattığımız alanlarımız var. Bizim oradan kültürel meyvelerimiz alıç-kuşburnumuz var.
Tamamıyla doğamızı katlediyorlar. Köylüler ve çevre halkı olarak biz buna tamimiyle karşıyız. Bu benim sadece şahsi düşüncem değil, köylülerimiz de bunu kabul etmiyor. Biz Han yolu Platformu olarak doğaya, çevreye zarar verecek her türlü çalışmanın karşısındayız ve bu platform var olduğu sürece de karşı olacağız” dedi.
Sağlık, 01 Şubat 2021 21:37
Yorumlar (0)
CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ'DAN TÜRK POLİS TEŞKİLATININ 181. KURULUS YIL DÖNEMÜ MESAJI
MALATYA İHRACATINDA ALARM : YÜZDE 22 LİK SERT DÜŞÜS
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODSLARI İLE BULUŞTU " ÇARŞI KISA SÜREDE HAYAT BULACAK "
MAGİNDER MALATYANIN GELECEĞİNI ŞEKİLLEDİRECEK ADIMLARI ATIYOR
BAŞKAN YILDIRIM " HEKİMHAN ÇOK GÜZEL OLACAK "
4×4 LÜK ŞEHİR OLABILDIKMI
ERSOY EREN İKİ YILLIK ÇALIŞMALARINI ANLATTI..
AYDIN " KADINLAR SİYASETİN ÖZNESİDİR "
CHP Lİ AYAZ : İKTİDAR MALATYA'NIN STRATEJİK NOKTASINDAN VURDU
BATTAL GAZİDE TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞTAYI YAPILDI
BAŞKAN TAŞKIN ESNAF ODALARI İLE BİR ARAYA GELDİ
BİZİM MÜCADELEMİZ KAVGA DEĞİL YAŞAM MÜCADELESİDİR..
MALATYA 2030 ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Esenlik eski Genel MÜDÜRÜ VEYSEL TAY ' HERKES HESAP VERECEK
BELEDİYE BAŞKANI TAŞKIN ESNAF ODA BASKANLARINI ZİYARET ETTİ
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR VE ENGELLENEMEZ
BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK ACIKLAMA
MALATYA HAYVANCILIKTA TÜRKIYE'NİN MERKEZİ OLUYOR
MALATYA TSO DA İSTİHDAMA VE YENİDEN İNŞAYA GÜÇ VERECEK PROJE
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
TESLİM ABDAL CEM EVİ İNŞAATI TEMEL BETONU ATILIYOT
BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR BİRLİK VE BERABERLIĞIMİZIN GÜÇLENDİĞİ MÜSTESNA ZAMANLARDIR "
HALKIMIZ YİĞİT BİR EVLADINI KAYBETTİ
HASAN BASRİ ORHANDAN RAMAZAN BAYRAM MESAJI
EMİRCAN EREN " BAYRAMLAR DAYANIŞMANIN CÜÇLENDİĞİ GÜNLERDİR "
CHPİL BAŞKANI BARIS YILDIZDAN BAYRAM MESAJI
ESOB BAŞKANI KESKİN: ASIL BAYRAMI ÇARŞILARIMIZIN DOLUP TASTIGINDA YASAYACAĞIZ
AĞBABA'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJİ: " BİZLERE YOL GÖSTEREN EN BUYÜK DEĞER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EMANET ETTİĞİ LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETTİR "
CHP İMAMOĞLU İÇİN SAHADA: DURMAYACAGIZ , SUSMAYACAĞIZ, BİR AN BİLE YORULMAYACAĞIZ
ARGUVAN BAYRAMA HAZIRLANIYOR
ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI
MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK
MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI
ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU
AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "
MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ
BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ
