Malatya'nın İlçelerini Madencilere Kurban Ettirmeyeceğiz

Gündem, 09 Mart 2021 17:41

Malatya'nın İlçelerini Madencilere Kurban Ettirmeyeceğiz

 

 

                Malatya Çevre Platformu Türkiye Koordinasyonu Heyeti Ankara'da Çeşitli Siyasi Partileri ziyaret ederek Hekimhan'da yapılan maden aranması çalışması ve çevreye ve doğaya verdiği zararlarıyla ilgili bilgi verdi.

                Malatya Çevre Platformu Türkiye Koordinasyonu Heyeti Tarafından yapılan açıklamada 4-5 Mart 2021 tarihleri arasında Malatya Hekimhan'daki Yeni; demir, gümüş, altın aramaları başta olmak üzere meraların satışı,  taşocakları, mermer ocakları ve kireç kuyularının açılması ile ilgili Çeşitli Siyasi Parti ve Sivil Toplum Örgütlerini Ziyaret ederek konuyla ilgili bilgilendirme yaptıklarını söyledi.

                   Malatya Çevre Platformu Türkiye Koordinasyonu Heyeti'nin Yaptığı Açıklama Şöyle; Ankara’da Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili (Hekimhanlı) Murat Emir, CHP Ekoloji ve Çevreden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Maraş Milletvekili Ali Öztunç,İYİ PARTİ Ekoloji ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arzu ÖNŞEN,HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç ekoloji ve çevreden sorumlu İstanbul Milletvekilleri  Ali Kenanoğlu ve Oya Ersoy ile  görüşüldü.

             Parlamentoda milletvekili bulunan tüm diğer muhalefet partileriyle de görüşmek için  çaba harcandı. Ancak genel kurul görüşmeleri ve partilerin kendi toplantıları nedenleriyle görüşme imkânı sağlanamadı.

                  Sol Parti; Başkanlık Kurulu Üyesi İlknur Başer, PM üyesi ve Ankara il Başkanı Mert Ünal, Emek Partisi Ankara İl Başkanı Şükran Doğan , TİP Ankara il Başkanı Tuncay Çelen,Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Köklü, ile çok olumlu görüşmeler gerçekleştirdik.

                Görüşme yaptığımız  Ana Muhalefet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba; Malatya Çevre Platformun unun  haklı mücadelesinin yanında olduğunu,  Malatya'daki Yeni; demir, gümüş ,altın aramaları başta olmak üzere  meraların satışı,  taşocakları, mermer ocakları ve  kireç kuyularının açılması ile önümüzdeki aylarda  ve yıllarda yaşanacak çevre  talanına karşı olduğunu, bununla ilgili parlamentoda gerekli  açıklamayı yaptığını bundan sonra da gerekli açıklamaları yapmaya devam edeceğini ifade etti.

                Malatya CHP  olarak il ve ilçe örgütlerinin aynı şekilde çevre mücadelesine destek sunacağını söyledi...Malatya'nın milletvekili olarak bu konuda  ne istenirse yapmaya hazır olduğunu söyledi..Bütünlüklü bir çevre mücadelesi yürüten Malatya Çevre Platformunu kutladığını belirtti.

                CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Emir Hekimhanlı olduğunu Ata, dede topraklarımızı koruduğu için Malatya Çevre Platformu üyelerine teşekkür ettiğini,  her zaman yanımızda olduğunu,  bölgeye bir CHP  heyetiyle gelebileceklerini ifade etti.

              CHP Çevre ve Ekolojiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç Türkiye'nin maden aramaları adı altında    talan edilmesine karşı olduklarını, Türkiye de alınan maden ruhsatlarının bir çoğunu iptal ettirdiklerini ,  Malatya'daki bütün Yeni Maden aramalarına  hukuki ve diğer her türlü  destek sunacaklarını,  önümüzdeki aylarda bölgeye bir heyetle gelerek gerekli açıklamaları yapacaklarını belirtti.. Malatya Çevre Platformunu kutladıklarını   ifade etmiştir..

                İYİ PARTİ Ekoloji ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arzu ÖNŞEN; Yeni maden aramaları adı altında Türkiye'nin her tarafının yabancı ve yerli şirketlerce talan edildiğini,  altın aramalarının siyanürle mi oluyor? yoksa başka bir şeyle mi oluyor gibi söylemlerin bir kandırmaca dan ibaret olduğunu, siyanürden daha tehlikeli maddelerin kullanılarak altın ayrıştırması yapıldığını, bunların doğaya daha çok zararlı olduğunu, Ben siyanürlü altın aramasına karşıyım demenin asla yeterli olmayacağını bölgede ruhsat verilen tüm yeni maden aramalarına karşı çıkmak gerektiğini, maden lobicilerinin   karşımıza çevre platformu adı altında başka kurumlar kurdurup çalışmalarımızı baltalamaya çalışacağını,  yöre insanına iş bulacağız diyerek yanıltmaya çalışılacağını, Çevre mücadelesi temsilcilerine karşı gerçek dışı ithamlar olabileceğini ,bunlara karşı uyanık olup, baskılara boyun eğmemek gerektiğini belirtti..

 

 

              Bütün bunların yöre halkına iyi anlatmamız gerektiğini ifade etti. Yörede gerçek çevre mücadelesi yürütecek ne kadar çok çevre Platformu kurulursa o kadar iyi olacağını, bütün çevre platformlarının ve derneklerinin dayanışma içinde olması ile ancak Malatya'nın ve ilçelerinin talan edilmekten kurtulabileceğini, belirterek; Malatya ve ilçelerindeki maden aramaları hakkında tüm bilgilere sahip olduklarını, Hekimhan ve Arguvan ve diğer ilçelerin vatandaşlarının ve çevre kurumlarının birleşerek bu talanı durdurabileceğini söyleyerek,  İyi Partinin Malatya'daki il ve ilçe örgütlerinin çevre mücadelesini destekleyeceğini, Genel Merkez olarak talep edilmesi halinde Malatya'da Maden arama bölgelerine bir heyet ile gelerek inceleme yapıp açıklamaya yapabileceklerini belirtmiştir.  Malatya Çevre Platformunun bu ziyaretinden memnun olduklarını, her zaman destek sunacaklarını ifade ederek Malatya Çevre Platformunu kutladığını ifade etmiştir..

                  HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç ekoloji ve çevreden sorumlu İstanbul Milletvekilleri  Ali Kenanoğlu ve Oya Ersoy ayrı ayrı; Kazdağlarından Fatsa'ya ve  Erzincan İliç e kadar siyanürlü madene aramaları ile, Karadeniz de HES'lere ,Ege'de  koyların, kıyıların, denizlerin ve ülkenin bir çok yöresindeki meraların kiralama ve satış yoluyla yağma edilmesine karşı olduklarını, Ekoloji mücadelesinin ülkedeki ekonomik kriz ile bağını da kurarak bir çevre mücadelesinin yürütülmesi halinde ancak doğanın korunabilece ğini ifade ederek,  yardım talep edilmesi halinde Malatya'daki madenlerle ilgili olarak parlamentoda açıklamalarda bulunabilecek lerini, soru önergesi verebileceklerini, komisyonlarda konuyu gündeme getirme çabası içinde olacaklarını ifade etmişlerdir. Malatya'ya inceleme için bir heyet gönderebileceklerini, hukuksal destek sunabileceklerini de ayrıca belirtmişlerdir. Malatya Çevre Platformunu verdiği çevre mücadeleden dolayı kutladıklarını belirtmişlerdir

              Sol Parti; Başkanlık Kurulu Üyesi İlknur Başer, PM üyesi ve Ankara il Başkanı Mert Ünal,Emek Partisi Ankara il Başkanı Şükran Doğan , TİP Ankara il Başkanı Tuncay Çelen, Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Köklü,  ile çok olumlu görüşmeler gerçekleştirdik....

                 Bu kurumların  temsilcileri  de;Yeni Maden aramaları, taş ocağı, mermer , kireç ocakları açılması,  meraların kiralanması ve satışı sunucunda ülkenin dört bir yanını emperyalist ülkelerin şirketleri ve onların yerli işbirlikçileri şirketlerle talan edilmesine karşı olduklarını, yöre halkının yaşam alanlarına sahip  çıkma mücadelesini her zaman desteklediklerini, Malatya ve tüm ilçelerinde  yeni maden aramaları ve diğer çevre talanlarına da karşı olduklarını Malatya Çevre Platformunun bu mücadelesini kutladıklarını ,  istenmesi halinde; yöreye kurumları adına inceleme ve açıklama yapılmak üzere gelinebileceğini belirttiler. Her zaman Malatya Çevre Platformu nun haklı mücadelesinin yanında olacaklarını ifade etmişlerdir

                  Görüşme talebimiz olumlu karşılayan  Hekimhan Ankara Derneği Başkanı Celal Karadağ,Kuluncak Ankara, Derneği Başkanı Mahmut Aslan ,  Sazlıca Köyleri Derneği Başkanı Haydar Bal, Dereboyu Akmağara köyü Derneğinden Şahin Çelebi, Hekimhan Davulku köyü Derneğinden Kemal Ayaz, Kuluncak Çörmü Köyü Dernek başkanı, Yusuf Mecit, Çankaya Belediyesi meclis üyesi Hasan Alıcı, CHP Hekimhan eski ilçe başkanı Bilal Gökçe ve isimlerini kayda alamadığımız bir kısım  dernek yöneticileri ile çok olumlu görüşmeler gerçekleştirildi.

                     Dernekler toplantısına katılan tüm dernek başkanları ve üyeleri de: kendileri her ne kadar Malatya ve ilçelerinden köylerinden uzakta olsalar da; o toprakların birer parçası olduklarını, yazları çoğunlukla gidip köylerinde zaman geçirdiklerini, o köylerde yakınlarının bulunduğunu, büyüklerinin mezarlarının orada olduğunu, köylerinde bağ ve bahçelerinin bulunduğunu bu nedenlerle;  köylerinin yeni maden aramaları, taş ocakları, mermer ocakları ve HES yapımları ile talan edilmesine kesinlikle karşı olduklarını, Malatya Çevre Platformunu ve Malatya'da, Hekimhan’da bu konuda mücadele yürüten tüm çevre örgütlerini desteklediklerini ifade etmişlerdir.

                  Malatya Çevre Platformu Heyetinin Ankara'ya kadar gelip siyasilerler ve  ve yöre dernekleri ile  geniş çaplı bir görüşme yapmasını ve   Malatya'nın  ve ilçelerinin  çevre mücadelesine katkı arayışlarını takdirle karşıladıklarını belirtmişlerdir.

               Bu çabaları dolayısı ile Malatya Çevre Platformu'nun mücadelesi ni destekleyeceklerini  ifade etmişlerdir..

Bizlerde; siyasi parti temsilcileri ile  milletvekillerinin , yöre dernekleri ve emek ve meslek kuruluşları  temsilcilerinin Malatya Çevre Platformuna sundukları güzel görüş ve önerileri ile moral destekleri için teşekkür ettiğimizi Kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

 MALATYA ÇEVRE PLATFORMU  TÜRKİYE KOORDİNASYONU GÖRÜŞME HEYETİ:

Ali Rıza Özer

Celal Karadağ

Metin Şahin

Ramazan Gedik

Mustafa Ceylan

Gündem, 09 Mart 2021 17:41

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
40 Sokakta Yol ve Kaldırım Çalışmaları Gerçekleştirdi

40 Sokakta Yol ve Kaldırım Çalışmaları Gerçekleştirdi

Yeşil Malatya’ya Yeşil Belediyecilik

Yeşil Malatya’ya Yeşil Belediyecilik

Başkan Sadıkoğlu. Rezerv Alan Uygulaması Belirsizliği Artırıyor

Başkan Sadıkoğlu. Rezerv Alan Uygulaması Belirsizliği Artırıyor

Fırat EDAŞ Projelendirme Süreçlerinde Standardı Göklere Taşıdı

Fırat EDAŞ Projelendirme Süreçlerinde Standardı Göklere Taşıdı

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel Rantları Uğruna Malatya’yı Borç Batağına Sürüklediler”

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel Rantları Uğruna Malatya’yı Borç Batağına Sürüklediler”

Spora Başlamadan Önce 3 Önemli Öneri!

Spora Başlamadan Önce 3 Önemli Öneri!

Yalçın Çoban'dan Büyük Anlaşma

Yalçın Çoban'dan Büyük Anlaşma

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Gürsoy, “Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir”

Gürsoy, “Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir”

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Karakuş Battalgazi’de Çalişmalarina Devam Etti

Karakuş Battalgazi’de Çalişmalarina Devam Etti

Pütürge Merkezi'in Sınırları Büyüyor

Pütürge Merkezi'in Sınırları Büyüyor

Prof. Dr: Gezer: Sözümüz Söz! Malatya’yı 5 Yıl İçinde En Fazla Gelişen Bir Şehir Haline Getireceğiz

Prof. Dr: Gezer: Sözümüz Söz! Malatya’yı 5 Yıl İçinde En Fazla Gelişen Bir Şehir Haline Getireceğiz

“Çektikleri Kuralar Soru İşaretleriyle Dolu”

“Çektikleri Kuralar Soru İşaretleriyle Dolu”

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den Vali Ersin Yazıcı’ya Ziyaret

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den Vali Ersin Yazıcı’ya Ziyaret

Karakuş: Malatya İçin Ekibimiz Hazır

Karakuş: Malatya İçin Ekibimiz Hazır

KOM Şube Müdürlüğü Kaçakcılığa Göz Açtırmıyor

KOM Şube Müdürlüğü Kaçakcılığa Göz Açtırmıyor