Bölge illerinde Newroz coşkusu: Meydanlar barış ve özgürlük diye inledi

Gündem, 23 Mart 2021 17:19

Bölge illerinde Newroz coşkusu: Meydanlar barış ve özgürlük diye inledi

 

 

                Diyarbakır, Van, Batman ve Dersim’in olduğu Bölge illerinde Newroz’u kutlayan yüzbinler, iradelerinin yok sayılmasına ve HDP’nin kapatılma davasına karşı meydanlardan seslendi.

 

DİYARBAKIR: HDP DÜKKÂN MI, SİZ NEYİ KAPATIYORSUNUZ?

 

                Diyarbakır Newroz'u için sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran Diyarbakırlılar,  iradelerinin yok sayılmasına ve HDP’nin kapatılma davasına karşı haykırdı. Alanda konuşan  HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, hangi güç yeter bu iradeyi kapatmaya, başaramayacaklar.

             HDP dükkân mıdır? Siz neyi kapatıyorsunuz. HDP halktır halk, HDP umudun adresidir, HDP bu ülkede özgürlük ve barış içinde yaşamın güvencesidir" dedi.

                Diyarbakır Nevrozuna katılan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de “Grevi yasaklanan işçilerle partileri kapatılan, belediyelerine kayyum konan Kürtlerin kaderi ortaktır. Bu karanlık tünelden çıkış için hep beraber güçlü bir halk cephesini örgütlemek zorundayız, bunun için buradayız" dedi.

 

DERSİM: DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN MÜCADELE İRADESİ VAR

 

               Dersim’de Emek ve Demokrasi Platformu tarafından kurulan Tertip komitesiyle Newroz Bayramı Seyit Rıza Meydanı’nda kutlama gerçekleştirildi. Kutlamada, barış, kardeşlik ve dayanışma mesajları verildi.

               Kutlamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

               Kolluk kuvvetlerinin ablukası göze çarparken Emek Partisi kortejinin pankartı polis engeliyle alana alınmadı.

                Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, önümüzdeki süreçte mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtirken “Bütün haksızlıklara karşı, emeğin bütün bileşenlerinin bir araya gelerek ezilenlerin haklarına sahip çıkmasını güçlendirme zamanıdır” dedi.

                   HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de, “Sanki bugüne kadar demokrasi ve emek güçleri bunların icazetiyle siyaset yapıyormuş da yasak getiriyorlar. Bunlar Kürt halkına ve Türkiye demokrasi güçlerine düşman. Ölülere dahi yasak getiriyorlar. Bunlarda düşmanlığın bile haddi, hesabı kalmamıştır” dedi.

                 Emek Partisi (EMEP) genel başkan yardımcısı Selma Gürkan da “Alanlarda direnen işçiler-emekçiler Newroz’unuz kutlu olsun. Demokrasi mücadelesinde kararlılıkla yürüyen, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ şahsında cezaevinde susturulmaya çalışılan demokrasi neferleri, Newroz’unuz kutlu olsun.

                 İktidar tek adam yönetimini daha otoriter, daha baskıcı bir siyasi rejimle taçlandırmak istiyor. Ama biz diyoruz ki bunun karşısında halk güçlerinin, demokrasi güçlerinin, emek güçlerinin mücadele iradesi vardır ve bu mücadeleyle kazanacağımıza inanıyorum. Newroz kutlu olsun, Newroz piroz be! “ dedi. 

 

ANTEP: İRADEMİZİ KORUMAK İÇİN ALANLARDAYIZ

 

                 Antep’te Newroz Tur Otobüsleri Alanı’nda kutlandı. Alana gelen binlerce kişi “HDP Halktır, Halk Burada”, “İrademize Sahip Çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” sloganları attı. Kutlamanın yapıldığı alan bayraklarla donatıldı.

                   Ayrıca “Em bi agire Newroze li ber xwe bidin, bi serbikevin” yazılı pankartlar asıldı. Ayrıca kutlamada Antep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde direnmeye devam eden Güven Boya işçileri selamlandı. (Antep/EVRENSEL)

 

VAN: BİNLERCE KİŞİ KATILDI

 

                Newroz kutlamalarının merkezlerinden olan Van’ da, Newroz kutlamaları Van Kalesinin yanındaki miting alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Newroz kutlama alanlarında alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle alana giriş noktalarında sıkışma meydana geldi. Giriş alanında yapılan aramalar izdihama yol açtı.

               Halk zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde protesto ederken polis arama noktalarında hoparlörlerden sesli pandemi önlemleri duyuruldu.

 Eski HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli’nin ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in konuşma yaptığı kutlamada milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için “Biji Gergerlioğlu” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

 

CİZRE:  ALANA GAZ BOMBASI ATILDI

 

              Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk güne erken başladı. Günlerdir Newroz hazırlığı yapan ilçe sakinleri günün aydınlanması ile birlikte kiras-fistan ve şal û şapiklerini gidip Newroz alanının yolunu tuttu.

            HDP bayrakları ve Newroz mesajlarının yer aldığı pankartlarla donatılmış alana ulaşanlar, kapıların açılması ile birlikte alandaki yerlerini almaya başladı. Seslendirilen şarkılarla halaya durulan alandaki coşku geçen her dakika büyürken, alana gaz bombası atıldı, buna rağmen kutlamalar devam etti.

                HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “'Biz katledersek, yok edersek bitirirler ve direnmekten vazgeçerler' dediler. Ama Cizre direnmekten, mücadele etmekten vazgeçmedi ve bu saldırılar mücadeleyi daha çok güçlendirdi. Bugün de HDP’yi kapatacağız diyorlar. HDP’nin kapısına mühür vuracağız deyip arkadaşlarımız siyaset yasağı getiriliyor. Ama biz buradayız, alanlardayız. HDP halktır, HDP kadındır, HDP halkların özgürlük talebidir. Kimsenin gücü HDP’yi kapatmaya yetmez” dedi. (Cizre/EVRENSEL)

 

AĞRI: MHP HALKA DÜŞMAN BİR PARTİDİR

 

              Ağrı'da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalarda konuşan Sırrı Sakık, MHP'nin "halka düşmanlık eden bir parti" olduğunu belirterek, kapatılması çağrısı yaptı. 

                Sakık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkenin başına dert olan iktidarın küçük ortağı herkese parmak sallıyor. Siz tuzu kuru Bahçeli’yi bir gün bir tarlada, bir ırgatla fotoğrafını gördünüz mü? Bir gün bir ülkeye gittiğini gördünüz mü? Yok.

               Çünkü hiçbir ülkede dostları yok. Ankara’da oturup, herkesi hain ilan ediyor. ‘HDP’yi yok edin’ diyor. Aslında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı acilen, halka düşmanlık eden bu siyasi parti hakkında işlem yapıp, kapatmalıdır” ifadelerini kullandı.(Ağrı/MA)

 

MARDİN: HDP HALKTIR, KAPATILAMAZ

 

                Newroz Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde kitlesel kutlamalarına sahne oldu. Nusaybin’de binlerce kişi saatler öncesinde Newroz kutlamasının yapılacağı alana akın etti.

                  Alanın çevresindeki polis yoğunluğu göze çarparken, Newrozu kutlamak için alana geşenlerin büyük bir bölümünün ulusal kıyafetlerini giydikleri görüldü. Özellikle kadınlar rengârenk kıyafetleri ile göz doldurdu. En ilgi görenler ise Barış Anneleri oldu.

 

                 Konuşma yapmak üzere sahneye çıkan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, partilerinin kapatılmak istenmesi üzerinde durdu. Alanı dolduranları işaret eden Dündar, iktidara "hodri meydan" dedi.  Dündar'ın bu sözü üzerine kitle hep bir ağızdan "HDP halktır halk burada" sloganı atmaya başladı.

                Kızıltepe ilçesindeki Newroz kutlamasının adresi ise Otogar Meydanı oldu. Ulusal kıyafetleri Newroz alanını dolduranların sayısı on binleri bulurken, gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Newroz Tertip Komitesi tarafından pandemi tedbirlerinin alındığı alana halk iki ayrı arama noktasından zafer işaretleri yapıp, "Bijî Newroz" sloganı atarak giriş yapıldı. O anlarda bir genç polislerce gözaltına alındı. (Mardin/MA)

 

HAKKARi: ABDULLAH ZEYDAN’DAN MESAJ

 

               Hakkâri’de binlerce kişinin katılımıyla kutlanan Newroz'da, alanın dar gelmesi nedeniyle birçok kişi bariyerler arkasında kutlamalara eşlik etmek zorunda kaldı. 

               Hakkâri kent girişindeki Otogar alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında HDP eski Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan’ın mesajı da okundu. Zeydan, gönderdiği mesajda, "Newroz barıştır, bayramdır, bahardır, eşitliktir, demokrasidir, adalettir. Umuttur, zulme boyun eğmemektir. Direniştir, özgürlüktür Newroz.

                  Tüm paha biçilmez değerleri, ağır baskı, saldırı ve zulümlere rağmen hep bağrında taşıyan ve her gün birlikte onurlu özgür yaşama bir adım daha yaklaşan Kawa’nın değerli çocukları, değerli halkımız; Newroz’unuzu kutluyor, özgürlük halayına duracağım günlerin heyecanı ile hepinize hasret, sevgi ve saygı ile kucaklıyorum" ifadelerine yer verdi.

Haber ; Evrensel

Gündem, 23 Mart 2021 17:19

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
40 Sokakta Yol ve Kaldırım Çalışmaları Gerçekleştirdi

40 Sokakta Yol ve Kaldırım Çalışmaları Gerçekleştirdi

Yeşil Malatya’ya Yeşil Belediyecilik

Yeşil Malatya’ya Yeşil Belediyecilik

Başkan Sadıkoğlu. Rezerv Alan Uygulaması Belirsizliği Artırıyor

Başkan Sadıkoğlu. Rezerv Alan Uygulaması Belirsizliği Artırıyor

Fırat EDAŞ Projelendirme Süreçlerinde Standardı Göklere Taşıdı

Fırat EDAŞ Projelendirme Süreçlerinde Standardı Göklere Taşıdı

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

Başkan Taşkın: “Doğalgazsız Mahalle Bırakmayacağız”

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz

15 Kursumuzda 250’e Yakın Vatandaşımıza Eğitim Veriyoruz

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel Rantları Uğruna Malatya’yı Borç Batağına Sürüklediler”

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel Rantları Uğruna Malatya’yı Borç Batağına Sürüklediler”

Spora Başlamadan Önce 3 Önemli Öneri!

Spora Başlamadan Önce 3 Önemli Öneri!

Yalçın Çoban'dan Büyük Anlaşma

Yalçın Çoban'dan Büyük Anlaşma

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Gürsoy, “Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir”

Gürsoy, “Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir”

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Karakuş Battalgazi’de Çalişmalarina Devam Etti

Karakuş Battalgazi’de Çalişmalarina Devam Etti

Pütürge Merkezi'in Sınırları Büyüyor

Pütürge Merkezi'in Sınırları Büyüyor

Prof. Dr: Gezer: Sözümüz Söz! Malatya’yı 5 Yıl İçinde En Fazla Gelişen Bir Şehir Haline Getireceğiz

Prof. Dr: Gezer: Sözümüz Söz! Malatya’yı 5 Yıl İçinde En Fazla Gelişen Bir Şehir Haline Getireceğiz

“Çektikleri Kuralar Soru İşaretleriyle Dolu”

“Çektikleri Kuralar Soru İşaretleriyle Dolu”

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den Vali Ersin Yazıcı’ya Ziyaret

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den Vali Ersin Yazıcı’ya Ziyaret

Karakuş: Malatya İçin Ekibimiz Hazır

Karakuş: Malatya İçin Ekibimiz Hazır

KOM Şube Müdürlüğü Kaçakcılığa Göz Açtırmıyor

KOM Şube Müdürlüğü Kaçakcılığa Göz Açtırmıyor