Yeni kredi paketleri açıklanıyor, kimse faydalanamıyor
Siyaset, 15 Haziran 2021 15:05
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, esnafın pandemiden dolayı zor durumda olduklarını ifade ederek, “Sürekli kredi vererek, esnafı borçlandırarak çözüm bulamazsınız. Bu işin bir düzenlemesi lazım. Esnaf dibe vurmuşsa, kredilerini ödeyemiyorsa yeni krediler vermenin esnafa bir faydası yoktur. Yeni kredi paketleri açıklanıyor, kimse faydalanamıyor” dedi.
İl Başkanı Kiraz, Akçadağ İlçe Başkanı Ali Aslan, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi’ni ziyaret etti.
Kiraz, ziyarette yaptığı konuşmada, “Bu günlerde alışveriş merkezleri ile ilgili düzenlemesi ve üç harfli zincir marketler gündemde. Bir an önce bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması lazım. Bu zincir marketler yüzünden esnaf tamamen bitti, mahallelerde esnaf kalmadı.
Bakkalı bitirdiler, kırtasiyeciyi, zücaciyeciyi vb. bütün esnafları bitirdiler. Esnaflar şu anda hem üç harfli zincir marketten hem de pandemiden dolayı bedel ödüyor. 1 buçuk yıldır esnaflar kapalı, evlerine ekmek götüremiyorlar.
Bazı esnaf grupları açıldı diye söyleniyor ama kahveler, kafeler, internet kafeleri gibi asıl faaliyetlerini yerine getiremeyen esnaflar şuan açık görünseler de fiilen kapalı durumdalar. Sadece açık demekle esnafın dükkânı açık olmuyor” ifadelerini kullandı.
“Sürekli kredi vererek, esnafı borçlandırarak çözüm bulamazsınız” diyen Kiraz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu işin bir düzenlemesi lazım. Esnaf dibe vurmuşsa, kredilerini ödeyemiyorsa yeni krediler vermenin esnafa bir faydası yoktur.
Yeni kredi paketleri açıklanıyor, kimse faydalanamıyor. Son bir paket açıklandı, onda da Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Ticaret Borsası’na üye olan esnaflara bir kredi veriliyor. Onun şartları da ağır, geçmiş yıllara göre ciro kaybını belgeleyecek, daha önce ikiden fazla kredisi olmayacak. Esnafa ciddi anlamda hiçbir destek verilmedi.
Pandemide iktidar partisi tüm faaliyetlerine, kongrelerine devam ederken esnafın kapısına kilit vurulması doğru bir şey değil. Bu süre içerisinde biz hep aynı şeyi söyledik; kapatılan esnafa düzenli bir ödeme bir gelir sağlanması gerek, eğer düzenli bir gelir sağlamazsan esnaf bitip tükenmeye devam edecek.”
Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Fatih Şahin ise “Üç harfli zincir marketler var, onların getirdiği sıkıntılar var. Akçadağ ilçemizin nüfusu kışın 3bin oluyor, 2 bin kişisi esnaf. Burada iki tane ulusal market var, üçüncüsüne ruhsat verilmesine karşıyız. Esnaflar iş yapamayacak, para kazanamayacak.
Okula yardım yapılacak hemen esnafın kapısı çalınıyor, camiye yardım yapılacak yine esnafa gidiliyor. Her şeyde ilk esnafın yanına gidiliyorken bu üç harfli zincir market bunları bilmez. Geçen senelerde bir fırın yanmıştı, aynı gün içinde bütün esnaflar kendi aralarında para toplayıp çorbada tuzumuz bulunsun dedi.
Küçük esnafın korunması gerekiyor üç harfli zincir market bunları da bilmez. Onlar için paran varsa müşterisin, paran yoksa hiçbir şeysin. Esnafın zarara uğramaması için küçük nüfuslu yerlerde açılacak zincir marketlere ruhsat verilmemesi gerekiyor. Bu yasanın gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Akçadağ Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Battal Yardımcı da konuşmasında, “Bizim önerimiz esnafa 150 bin lira faizsiz 10 yıl ödemeli bir kredi verilmesidir. Esnaf bu şekilde rahata edecektir. Kredi ertelemeyle esnafın sorunlarının çözülmesi mümkün değil” ifadelerine yer verdi.
Siyaset, 15 Haziran 2021 15:05
Yorumlar (0)

" ADALET " İSTİYORUZ

ÇGD DEN GAZETECILERE 1 MAYIS ÇAGRISI

BAŞKAN TAŞKIN "TALEPLERI SAHADA DİNLİYORUZ :

AGBABA " TÜRKİYEDE EMEĞİN DURUMU "

AĞBABA " ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR "

MALATYA"DA ATICILIKTA SPOR KULÜBÜNDE BÜYÜK BAŞARI

MALATYA GUNEY KUŞAK YOLU TAMAMLANMAK ÜZERE

BAŞKAN TAŞKIN " MALATYA’NIN YENİ YÜZÜ BURADA YÜKSELİYOR"

MALATYA DA ARGUVANLILAR DERNEĞİ KURULDU

MALATYA SARSILMAYA DEVAM EDİYOR. DEPREM DON ŞIMDİDE SULAMA SUYU YOK!!!

CHP DE 23 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ " MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİYİZ "

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 4.5 MİLYONLUK DESTEK

TASKIN " EGEMENLİK MİLLETİMİZİN İRADESİYLE ŞEKİLLENEN EN GÜÇLÜ MİRASTIR "

BAŞKAN GEÇİT " 23 NİSAN MİLLİ İRADENİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI TARİHİ BİR GUNDÜR "

İLHAN GEÇİT " HERKESİN HAYRANLIK DUYACAĞI BİR ÇIRMIHTI İNŞA EDİYORUZ "

AGBABA"TARIM BİTERSE URETİM BİTERSE ÇIFTÇİ BİTERSE BİTER "

MALATYA YEŞİLYURT SPOR ŞAMPİYONLUĞUNU İLAN ETTİ

1978 MALATYA KATLİAMI

MALATYALI ÇİFTÇİLER: " VERİLEN DESTEKLE AYAĞA KALKMAK MÜMKÜN DEĞİL "

MALATYA DERHAL AFFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN "

MALATYA DA CUMHUR İTTİFAKI " DON " İÇİN TOPLANDI

KESKİN CUMHURBASKANINA SESLEND MALATYAYA POZİTIF AYRIMCILIK YAPILMALI "İ:

MALATYA KATLİAMI (17 - 20 NİSAN 1978 )

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " 1YIL DA NELER YAPTIK

BAŞKAN TAŞKINDAN 17 NİSAN MESAJI " ÖZAL VE FENDOĞLU UNUTULMADI "

YMP İL BAŞKANI AHMET YALÇIN'DAN ÖZAL VE HAMİDO'YA ANLAMLI MESAJ

İMAMOĞLU " ETKİLİ ÖNLEMLERİN ACİLEN DEVREYE SOKULMAASI GEREKİR "

AĞBABA " ÇIFTÇİYE İCRA GÖTÜRURSENİZ İKİ ELİM YAKANIZDA OLUR "

CHP LI AYAZ " CHP NIN REDDİ YEŞİLYURT BELEDİYESİNE MİLYONLUK YÜK GETİRMEYECEK "

AĞBABA" MECLİSE ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFI GETİRECEĞİZ "

BARIŞ YILDIZ " MALATYA DERHAL AFFET BOLGESİ İLAN EDİLSİN "

VALİ YAVUZ " TARIM BAKANLIĞI VE TARSIM DEVREDE "

SERDAR YILDIZ " GÖRECEĞİZ MALATYANIN GERÇEK SAHİBİ VAR MI? "

AGBABA " DEPREMİN VURDUĞU MALATYA YI BU KEZ DON VURDU "

" BASKANLARIM YANIMDA TOPLANTILARI YERİNDE YÖNETIME ORNEKTİR "

SADIKOĞLU’NDAN ACİL DESTEK ÇAĞRISI

CGD DEN BAŞARILI GAZETECİLERE YILIN ÖDÜLÜ VERİLDİ

SURİYEDE Kİ KADIN KATLİAMLARINI KINIYORUZ

DEPREM BİLİMCİ GÖRÜRDEN YOL HARİTASI
