*‘DEĞİŞTİRİLEN’ BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ TEKRAR DAVALIK!

Gündem, 24 Haziran 2021 11:43

*‘DEĞİŞTİRİLEN’ BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ TEKRAR DAVALIK!

 

 

 

                 Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ile Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş); Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, Basın Kartı Yönetmeliği’ne ilişkin Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirmeyerek benzeri düzenlemeleri çıkartması üzerine, yeniden yürütmeyi durdurma ve iptal istemli dava açtı.

ÇGD ve DİSK Basın-İş: Yönetmelikte onlarca hukuk ihlali var

            Cumhurbaşkanlığı, basın kartı yoluyla Anayasa ve AİHM kararlarıyla korunan basın özgürlüğü üzerinde baskı kurmayı amaçlamaktadır

Mahkeme kararları doğrultusunda uygulanabilecek işlemler idarenin yetkisine bırakılıyor

               Cumhurbaşkanlığı; Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını, dolanmak suretiyle davayı konusuz bırakmak istemekte

              Yönetmeliğe ilk kez eklenen ‘içerik’ ibaresi, gazetecilerin sosyal medya paylaşımları nedeniyle de kart iptaliyle karşılaşmasına yol açacak

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ile Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş); Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, Basın Kartı Yönetmeliği’ne ilişkin Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirmeyerek benzeri düzenlemeleri çıkartması üzerine, yeniden yürütmeyi durdurma ve iptal istemli dava açtı.

ÇGD ve DİSK Basın-İş’in avukatı Onur Can Keskin aracılığıyla Basın Kartı Yönetmeliği’ne karşı açtığı ikinci davanın dilekçesinde, 8 yeni maddenin yürütmesinin durdurulması talep edildi.

 

 Dava konusuz bırakılmak istenmiştir

 

                  Dava dilekçesinde; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı anımsatılarak, yeni yönetmelik değişikliğindeki maddelerin de aynı içerikle hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

                 Dilekçede, “Yapılan yeni düzenlemelerde yargının tespit ettiği hukuki endişelerin bir kısmı dikkate alınmamış, yargı kararına uyulmamış, bilakis direniler ek, benzer düzenlemeler getirilmiştir. İdarenin bir ‘şekli uygulama’ya gittiği dahi söylenemez.

                Danıştay kararının biçimsel olarak uygulanmasının dahi söz konusu olmadığı, aynı düzenlemelerin yeniden yürürlüğe konulması ile Anayasa’nın 2, 36,138; İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK) 28 maddelerine aykırı şekilde davranıldığı açıktır” denildi. Dava dilekçesinde; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, davayı ‘konusuz bırakılma’ amacıyla hareket ettiği, bu doğrultuda adeta yargı kararının arkasından dolanması anlamına gelecek şekilde benzeri, hatta basın özgürlüğünü daha geniş çerçevede sınırlayan düzenlemelerin uygulamaya konulduğu kaydedildi.

 

 100’den fazla gazetecinin kartı hala verilmedi

 

               Haber alma ve verme hakkının ile basın özgürlüğünün Anayasa’nın 26, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ninse 10. Maddesi ile korumaya alındığı;

Basının haber alma hakkının engellenmesinin halkın bilgi edinme hakkı yanında demokrasinin de aynı ölçüde zarar görmesine neden olacağı; haber alma hakkının, bireyin ‘kanaat sahibi olabilme’, dolayısıyla da bireyin var olmasının ön koşullarından olduğu vurgulanan dava dilekçesinde, basın kartına ilişkin son dönemdeki kararların haber alma hakkının engellenmesine yol açtığı belirtildi.  

                  1000’den fazla gazetecinin basın kartı yenileme başvurusunun hala İletişim Başkanlığı tarafından sonuçlandırılmadığı; basın kartına erişemeyen gazetecilerin haber takibinde ciddi zorluklarla karşılaştıkları, keyfi uygulamalar nedeniyle sürekli basın kartına sahip olma hakkını elde etmiş gazetecilerin ayrıca manevi olarak da zarara uğradıkları da bildirildi.

Haklar ancak kanunla sınırlanır yönetmelikle değil

 

              Evrensel hukuk ilkeleri ile ulusal kanunların hakların ancak kanunla sınırlanabileceğinin hüküm altında olduğu belirtilen dava dilekçesinde, buna karşın basın kartlarının iptalinin yönetmelikle yapıldığına dikkat çekilerek, hukuk devleti-hukuki güvenlik-belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerinin yok edildiği kaydedildi.

                 Yönetmeliğin hukuka aykırı bir başka düzenlemesinin, sadece mahkemelerce alınabilecek kararlar doğrultusunda gerçekleşen basın kartı iptallerini, idarenin yetkisine bırakması olduğu belirtilen dilekçede, bu durumun “keyfiyete açık durumları kaçınılmaz kılacağı savunuldu.

 

 ‘İçerik’ ibaresiyle gazeteciye yeni bir kuşatma!

 

 Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’nun, yönetmeliğin ilk haline ilişkin aldığı yürütmeyi durdurma kararında; basın kartına ilişkin idareye tanınan sınırsız yetkilerin, basın mensupları üzerinde baskı ve endişeye yol açacağının belirtildiği dava dilekçesiyle yönetmelikte itiraz edilen ve özellikle dikkat çekilen bir diğer düzenleme, sürekli basın kartının iptal nedenleri arasında sayılan, “Şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturulması” şartındaki ‘içerik’ ibaresine ilişkin. Yönetmeliğin yürütmesi durdurulan ilk halinde olmayan, son yapılan ‘değişiklik’ ilk kez yer verilen ‘içerik’ ibaresinin, gazetecilerin sadece haberleri nedeniyle değil sosyal medya paylaşımları nedeniyle de basın kartlarının iptalinin yolunun açılacağı kaydedildi. Dava dilekçesinde, “Yönetmelikte kullanılan ‘içerik’ terimi, gazetecinin oluşturduğu ‘her türlü bilgi ve veri’yi kapsayacağından, bu düzenlemedeki tedbirin son derece oransız ve ölçüsüz olduğunun kabulü ve iptali gerekmektedir” denildi.

 

 ‘Başkanın keyfi’ne göre gazeteci olmayanlara basın kartı

 

                    Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca yürütmesinin durdurulmasına karşın kelime düzenlemeleriyle herhangi bir değişiklik yapılmadan korunan bir başka hükmün ise, gazeteci olmayıp basın kartı verilen kişilere ilişkin olduğu kaydedilen dava dilekçesinde, bu kişilerin sayısının değişiklikle artırılma yoluna gidildiğine dikkat çekildi.

                     Dava dilekçesinde, gazetecilere basın kartı verilmesinin yılda üç kez toplanan komisyon aracılığıyla olduğu, buna karşın kamuda görevli kişilere sadece üst düzey yöneticinin, Bakan ya da Başkanın uygun görmesiyle verilebilecek olması eleştirilerek, şöyle denildi:

                 “Gazeteci, kamu adına denetçilik yapmakla birlikte herhangi bir kamu kurumunun memuru ya da idare hukuku anlamında ‘idarenin ajanı’ değildir. Esasen basın kartı da idare tarafından gazetecilere sübjektif değerlendirmelerle verilecek veya benzer yöntemlerle iptal edilebilecek bir “temiz kâğıdı” olmaması gerekir.

                 Nitekim gelişmiş demokrasilerde basın kartları ülkedeki gazetecilik meslek örgütleri tarafından, tüm Dünyada geçerli ve itibarlı olan uluslararası basın kartları da bu meslek örgütlerinin üyesi olduğu bölgesel veya uluslararası üst örgütler tarafından verilmektedir.

                 Basın kartı özelinde bir düzenleme olan Basın Kartı Yönetmeliğine eklenen düzenlemenin bu haliyle kalması ise, gazetecilerin kendilerini baskı altında hissetmesine neden olacaktır. Bu durum gazetecilerin bir kez daha cezalandırılmasına yol açacak, haber verme hakkının hukuka uygunluk nedeni olarak düzenlenmesi ilkesine aykırı olacaktır ve kartın veriliş amacıyla çelişki doğacaktır.

               Davaya konu yönetmeliğin ilgili maddeleri, Danıştay 10. Dairesi ve Danıştay İDDK tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararlarını aşmak ve dolanmak amacıyla çıkarılan bir düzenleme olmakla, yürütmesi durdurulan düzenlemelerin yeniden yürürlüğe konulmasının süratle engellenmesi gerekmektedir.”

Gündem, 24 Haziran 2021 11:43

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "

YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "

GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR

GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR

GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "

GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "

MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR

MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR

" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "

" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "

AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"

AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"

DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ

DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ

TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ

TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ

METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ

METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ

BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ

BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ

MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI

MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI

PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR

PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR

ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI

ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI

BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK

BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK

BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI

BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI

ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI

ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI

MASTÖB KONGRESİ  MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU

MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE

CHP DE İNÖNÜ ANMASI

CHP DE İNÖNÜ ANMASI

AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ

AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ

CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI

CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI

AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "

AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "

MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ

MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ

İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ

İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ

BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE  DEVAM EDIYOR

BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR

YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR

YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR

PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ

PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ

DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ

ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :

ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :

ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "

ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "

Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı

Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı

ÇGD DEN  FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ

ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ

AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "

AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "

ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA

MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA

AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ

AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ

ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR

ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR

BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ

BATTALGAZİ'DE ARA TATİL  ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ

BATTALGAZİ'DE ARA TATİL ÇOCUK ŞEMLIKLERİ YOĞUN ILGİ GORDÜ