Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da kötü yönetim Malatya’ya zarar vermeye hızla devam etmektedir

Siyaset, 06 Ağustos 2021 05:32

Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da kötü yönetim Malatya’ya zarar vermeye hızla devam etmektedir

MALATYA Taş ocaklarının hukuka aykırı işletilmesine ilişkin basın açıklaması

 

 

 

 

            DEVA Partisi kuvvetler ayrılığı esasına ve hukukun üstünlüğüne dayanan; yargının tarafsız ve bağımsızlığı ile hukuk güvenliğinin en üst düzeyde sağlandığı; katılımcı ve çoğulcu demokrasinin hakim olduğu, şiddet, korku, baskı, ötekileştirme, ayrıştırma ve ayrımcılığın yaşanmadığı; hukuka bağlı, vatandaş odaklı, katılımcı, tarafsız, saydam, hesap verebilir, denetlenebilir, etkili ve verimli bir kamu yönetiminin hayata geçirildiği; herkesin insan onuruna yaraşır yaşam ve refah standartlarına ulaştığı; çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğe umutla baktığı, milletimizin barış ve huzur içinde yaşayacağı, saygın ve güçlü bir Türkiye idealini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş ve bu yönde politika üretmektedir.

                DEVA Partisi olarak parti programımız doğrultusunda İktidarın ve yerel yönetimin Malatya’da yaptığıhukuksuzların veyanlış politikaların karşısında olmak, iktidara ve yerel yönetime doğru politikaları tavsiye etmek için canla başla çalışmaya devam etmekteyiz.

              Ancak Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da kötü yönetim doğruyu terk edip yanlışı yapmaya ve Malatya’ya zarar vermeye hızla devam etmektedir.

            Sayın hemşerilerimiz, Malatya’da hali hazırda toplam 199 maden sahası faal halde bulunmaktadır. Bunlardan 122 tanesi taş ve kum ocağı olarak işletilmektedir.

              Bunlardan 8 tanesi Malatya Büyükşehir Belediyesi ve iştirak şirketi, 14 tanesi Karayolları Malatya İl Şubesi, 12 tanesi DSİ Malatya İl Şubesi, diğer taş ocakları ise ilçe belediyeleri ve özel şirketler tarafından işletilmektedir. Sadece Yeşilyurt ilçesinde toplamda 21 adet taş ocağı bulunmaktadır.

                  Malatya’da bulunan taş ocakları Malatya’nın ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. İhtiyaç olmadığı halde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG)bölgenin ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın rant amacıyla taş ocağı işletme ihalelerine hızla devam etmektedir. Malatya’da taş ocakları yeterli sayıda ve kapasitededir.

             Buna rağmenBüyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi yeni taş ocağı işletme ruhsatı alma girişiminde bulunmaktadır. Hali hazırda bulunan taş ocakları tam kapasitede çalıştırılmadığı gibi Maden Kanunu, Çevre kanununa ve ilgili yönetmeliklere aykırı şekilde işletilmektedir. Özellikle Büyükşehir Belediyesine ait taş ocakları yanlış işletildiği için ocak faaliyetleri MAPEG tarafından durdurulmuştur.

                Taş ocaklarında bulunan kırma eleme tesisleri hukuka uygun işletilmediği için çevreyi ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Malatya’da bulunan taş ocaklarında patlatmalar kontrolsüz yapılmaktadır. Bu durum gürültü, yer titreşimi, toz oluşumu, taş savrulması, hava şoku, kirletici gazların oluşumu ve çevreye yayılması gibi zararlara yol açmaktadır.

                Maden ocakları denetlenmediği için kırma eleme tesislerinde kanuna ve yönetmeliklere aykırı şekilde üretim yapılmaktadır. Çevre kanununda belirtilen, toz ve gürültü ölçümleri yapılmamakta, maden ocaklarında, ÇED raporu alındıktan sonra denetim mekanizmalarını çalıştırmakla görevli Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğügörevini yerine getirmemekte, hukuka aykırı işlem yapan şirketlere yaptırım uygulamamaktadır.

                   Yeşilyurt ilçesinde bulunan 21 taş ocağının neredeyse tamamı Görgü ve Kırlangıç mahallesindeyerleşim yerine ve tarım alanlarına yakın bulunmaktadır. Taş ocaklarında kanunda belirlenen çevreyi korumaya yönelik önlemler alınmamakta, gerekli denetimler yapılmamaktadır.  

              Gerekli önlemler alınmadığı ve denetimler yapılmadığı içintaş ocakları bu bölgenin doğasını bozmakta, birçok endemik türe ev sahipliği yapan bölgeyi yok etmekte, bölgede yaşayan tarım ve hayvancılık yapan vatandaşların bağlarını, bahçelerini ve mera alanlarını yok etmektedir. Bölge halkı, hava kirliliğinden nefes alamamakta, taş ocaklarından çıkan tozlar tarım ürünlerine, kayısı bahçelerine ciddi zararlar verdiğinden, oldukça mağdur olmaktadır. Mevcut taş ocaklarından bezmiş olan halk yeni taş ocaklarına ve mevcut olan taş ocaklarının büyütülmesine oldukça tepkilidir.

              Hukuku katleden, çevreyi talan eden Büyükşehir Belediyesini, özel maden şirketlerini ve bu talana göz yuman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü acilen gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.

 

Bu hususta acilen yapılması gerekenler;

 

1- Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kanun ve yönetmeliklerde belirtilen şekilde taş ocaklarını denetlemeli ve bu ocakların mevzuata uygun şekilde çalışmasını sağlamalı, hukuka aykırı işlemlere karşı yaptırımlar uygulamalıdır.

2- Mevcut taş ocakları yeterli olduğu için yeni taş ocağı ruhsatı alınmasından ve mevcut taş ocaklarının ÇED raporlarının büyütülmesinden vazgeçilmelidir.

3- Mevcuttaş ve maden ocaklarında kontrollü patlatmalar yapılmalı ve her patlatmada toz, gürültü,titreşimve taş savrulmaları ölçümleri yapılmalıdır. Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, söz konusu ölçümlerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmeli ve yasal gerekliliklere uyulmadığı takdirde yaptırım uygulamalıdır.

4- Taş ocakları kırma eleme tesisleri acilen denetlenip kanuna ve yönetmeliklerin belirlediği standartlara uygun hale getirilmelidir.

5- Taş ocakları işletme alanı sınırları içerisinde Çevre Kanunu ve yönetmeliği gereğince toz yayılımını engellemek için fıskiyeleşme sistemi kurulmalıdır.

6- Şehirde hava kirliliğini önlemek için nakliye yapan kamyonların üstü sulanmalı ve üzeri brandayla kapatılmalıdır.

7 – Taş ocaklarının yolları, çevre kirliliğini önlemek amacıyla düzeltilmeli ve sık sık sulanmalıdır.

                Açıkladığımız buönerilerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi Malatya’mızın yararına olacaktır. Mevcut yönetim, hukuku çiğnemekten, rant uğruna Malatya’nın doğasını katletmekten vazgeçmeli ve vatandaşın sesine kulak vermelidir. DEVA Partisi olarak bizler her daim halkımızın dertlerine deva olmaya, tüm sıkıntılarını ve bu sıkıntıların çözümlerini dile getirmeye devam edeceğiz. Malatya halkına saygılarımızla arz ediyoruz.

 

Yeşilyurt/Malatya ilçe Ekonomi İşleri, Sektörel Gelişmeleri, Dijital Dönüşüm ve Teknoloji İzleme Başkanı  Şükrü UÇKUN     

Siyaset, 06 Ağustos 2021 05:32

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER

FILAŞ FLAŞ FLAS  BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!

FILAŞ FLAŞ FLAS BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!

MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR

MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR

MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI

MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI

Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "

Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "

AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ  ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "

AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "

264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR

264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR

MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI!  ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN

MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI! ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN

AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "

AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "

AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "

AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "

ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "

ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "

GELECEĞİN  BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR

YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM  YER ALDI

YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM YER ALDI

AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "

AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "

ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU

ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU

ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ

ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ

ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "

ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "

SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN  SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "

SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "

AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "

AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "

ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "

ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "

MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR

MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR

MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI

MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI

ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ

ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ

BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "

BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "

CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!

CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!

BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

MALATYA ÇAMLICA KOLEJ̌İ 6 TÜRKİYE BİRİNCİSİ ÇIKARDI

MALATYA ÇAMLICA KOLEJ̌İ 6 TÜRKİYE BİRİNCİSİ ÇIKARDI

YEŞİLYURT BELEDİYESINDE ULAŞIMA TARİHİ DOKUNUŞ

YEŞİLYURT BELEDİYESINDE ULAŞIMA TARİHİ DOKUNUŞ

SADIKOĞLU " YENİ ÇARŞIDAKİ ESNAFIN RUHSAT SORUNU ÇÖZÜLMELİ "

SADIKOĞLU " YENİ ÇARŞIDAKİ ESNAFIN RUHSAT SORUNU ÇÖZÜLMELİ "

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN GÜNER HAVAALANINA İNER İNMEZ GÖZ ALTINA ALINDI

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN GÜNER HAVAALANINA İNER İNMEZ GÖZ ALTINA ALINDI

KESKİNDEN BAKAN IŞIKHANA TALEP DOSYASI:

KESKİNDEN BAKAN IŞIKHANA TALEP DOSYASI:

AYDIN " HALA BİR TEBLİGAT ALMADIM "

AYDIN " HALA BİR TEBLİGAT ALMADIM "

MALATYA TSO DA ABD PAZARINDA Kİ FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLDİ

MALATYA TSO DA ABD PAZARINDA Kİ FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLDİ

CHP DE  "18 MİLYON TL BORÇ " TARTISMASI

CHP DE "18 MİLYON TL BORÇ " TARTISMASI

AĞBABA" 27 İL VAR MALATYA YİNE YOK

AĞBABA" 27 İL VAR MALATYA YİNE YOK

MALATYA'DA HASTANESİ OLMAYAN TEK İLÇE ARGUVAN

MALATYA'DA HASTANESİ OLMAYAN TEK İLÇE ARGUVAN

GÖREVDE ALINAN CHP YESİLYURT İLCE BAŞKANI HAKKI AYAZ " CEZALANDIRILAN BİZ DEĞİL ÖRGÜT İRADESİDIR "

GÖREVDE ALINAN CHP YESİLYURT İLCE BAŞKANI HAKKI AYAZ " CEZALANDIRILAN BİZ DEĞİL ÖRGÜT İRADESİDIR "

MALATYA DA ESNAFIN DİKKATİNE.! TAHLİYE VE KİRA UYARISI

MALATYA DA ESNAFIN DİKKATİNE.! TAHLİYE VE KİRA UYARISI

DÜNYA KAYISI BAŞKENTİNDE BU YIL HEDEF 67 BİN TON KURU KAYISI

DÜNYA KAYISI BAŞKENTİNDE BU YIL HEDEF 67 BİN TON KURU KAYISI