KİRAZ 300-500 BİN LİRALIK DÜKKANA 2 MİLYON İSTEMEK VİCDANSIZLIKTIR
Siyaset, 15 Kasım 2021 14:41
CHP İL Başkanı Enver kiraz şire pazarı esnafıyla bir araya geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz Şire Pazarı esnafı ile bir araya geldi.
İl yöneticileri ile birlikte esnafların sorunlarını dinleyen Kiraz, burada yaptığı açıklamada yeni yapılan şire pazarı dükkânlarının fahiş fiyatlarla satılmak istenmesini sert sözlerle eleştirdi.
Kiraz çok sayıda esnafın katıldığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
Şire Pazarı hepimizin, Malatyalıların da yakinen bildiği bir yer. Burası kayısı üreticisi ile esnafın buluştuğu en önemli noktalardan birisi. Burada sadece kayısı değil pazara geldiğimizde görüyoruz ki, Malatya'da üretilen üzümünden cevizine, pestilinden pekmezine, başka ürünlerine kadar birçok ürün yer alıyor.
Burası bugüne kadar çiftçinin tüccarla ve esnafla buluştu önemli bir yer. Tabii bugünlerde kayısı çiftçisinin veya kayısı üreticilerinin çok problemleri gözükmüyor. Bir süredir Kayısı fiyatlarının normal seviyelerde olduğu gözüküyor.
Ama buradaki esnaflarımızın uzun süredir önemli bir sıkıntıları var. Şire pazarının taşınması noktasında önemli problemleri var.
Şire pazarının taşınması gerektiğini aslında buradaki esnaflar yıllardır dile getiriyor. Daha iyi daha güzel bir alanın açılması noktasında talepleri var. Ama bu taleplerinde karşılaştıkları sorunlarla gerçekten bu talebi dile getirdiklerine bin pişman olmuş durumdalar. Niye bin pişman olmuştur, çünkü şehir mezarlığının orada bir yer belirlendi.
Sonra yerin fiyatlarına bakıldığında da gerçekten dudak uçuklatan, ağızları açık bırakan dükkân fiyatlarıyla buradaki esnaflar karşı karşıya kalmış durumdalar.
Malatya’nın büyük semtleri var. O bölgeler de hepimizin bildiği Fahri Kayahan bölgesinde, Tecde bölgesinde, en gelişen bölgelerde bile piyasada bu fiyatlar yok. Tabii Şire Pazarı aynı zamanda bir sosyal alan.
Buraları inşa ederken aynı zamanda demin ifade ettiğimiz çiftçiyle esnafın buluştu. Çiftçi ile Türkiye’nin bulmuşmuş olduğu sosyal mekânlar olarak değerlendirmek lazım buraları. Burası bütün Malatya’ya hizmet ediyor.
Sadece buradaki esnaflara hizmet etmiyor. Merkezdeki bir dükkân belki sadece sahibine hizmet ediyor ama buradaki dükkân çiftçiye hizmet ediyor, Kayısıya hizmet ediyor, ekonomiye hizmet ediyor. Sadece kendi cebine hizmet eden bir yer değil. Onun için oradaki yapılacak olan dükkânların maliyetlerini biliyoruz.
Birçok müteahhit var. Orada tesisler yapıyorlar. 75 metrekarelik dükkânlar yapılıyor. Belki farklı metrekarede de dükkânlar yapılıyor. 75 metrekarelik asma katlar yapılıyor. Bunu 150 metrekare sayıyorlar. Bu dünyanın Türkiye’nin Malatya'nın hiçbir yerinde görülmemiştir. Asma kata ayrı ruhsat, alt kata ayrı ruhsat, tapu için ayrı fiyatlama yapıldığı söyleniyor.
Bu gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Oradaki 75 metrekare dükkânın 75 metrekare olarak satılması lazım. O dükkânı maliyeti en fazla 300-500 bin lira. Ama bu dükkâna sen 2 milyon istersen bu gerçekten büyük vicdansızlıktır. Dolayısıyla buradaki hiçbir esnafın da oraya taşıma şansı maalesef olmaz.
Herkes biliyor ki bu işi, belediyede biliyor. İşi alan müteahhitler de biliyor. Malatya'nın hiçbir yerinde böyle bir fiyat söz konusu değil. Üstelik o fiyatlara satılan dükkânların yıllık kiralarına baktığımızda, büyüklüğüne baktığımızda, oradaki İş hacimlerine baktığımızda gerçekten fiyatların yüksek olduğunu çok açık ve net görüyoruz.
Buradaki Şire Pazarı’ndaki esnaflarımızın önemli olan bu sıkıntıların bir an önce çözülmesi lazım. Kayısının gerçekten bu yıl hak ettiği diğerine yaklaştı ve bu dönemde esnafa böyle bir sekte vurmamak lazım. Esnafı da bu anlamda desteklemek, kayısının bulduğu değeri devam ettirme noktasında esnafa da burada katkı sunmamız gerekiyor.
Hepimizin bu anlamda üzerine ne düşüyorsa yapması gerekiyor. Bu anlamda çağrılarınızı yetkililere tekrarlıyoruz. Bu sorununuzun takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz. Burada sizin yanınızda olduğunuzu ifade ediyoruz. Bu dönemde Milletvekilimiz Sayın Veli Ağbaba ile görüşüp mecliste gündeme getirilmesi noktasında da çalışmalarımız olacak.
“Bu konunun mutlaka sağlıklı bir şekilde çözülmesi için elimizden ne geliyorsa arkadaşlarımızla birlikte sunacağız” diyen Kiraz, sözlerine şöyle devam etti: “Birçok arkadaşımız bizimle birlikte çalışıyor.
Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu sadece düşünce meselesi değil. Siyasi parti meselesi değil sonuçta bu bir ekmek meselesi. Kayısı üzerine kimsenin siyaset yapmaması lazım. Şire pazarı üzerine kimsenin siyaset yapmaması lazım.
Kimsenin bunun üzerinden rant elde etmeye çabalamaması lazım. Yanlış bir uygulama önümüzdeki dönemde kayısının başına en büyük bela olur. Yarın Malatya'nın geleceği açısından büyük problemler oluşturabilir.
Bu nedenle herkes şapkasını önüne koyacak, bu rantı, bu siyaseti bir tarafa bırakarak tamamen buradaki esnaflarının sorununun çözümüne yönelik çözüm önerilerini hepimizin sağduyulu duyarlılıkla ortaya koyması lazım” ifadelerinde bulundu.
Siyaset, 15 Kasım 2021 14:41
Yorumlar (0)


AĞBABA "YEŞILYURT SPORUN LİGE KATILMAMASINI KABUL ETMİYORUM "

BATTAGAZİDE YERLİ URETİME YEŞİL ALAN SEFERBERLIGI

JAPON VE TÜRK BİLİM İNSANLARI MALATYA’DA " AFET GERONTOLOJİSI " ÇALIŞMALARINA BASLADI.

MALATYANIN IKI İLÇESİNE DOĞALGAZ ALIMI YAPILACAK

BAKAN CHP YE LAF YETİŞTIRECEĞINE DÜKKAN VE KONUTLAR YETISTIRSIN I

SANSÜR NORMALLESTIRILEMEZ ÖRGÜTLÜ MUCADELE ILE YENİLEBİLİNİR

SAMİ ER 23 MİLYAR DEDİ SAYISTAY 3.2 MILYAR GÖSTERDİ..KİM DOGRU SÖYLUYOR!?

MESOB BASKANI KESKİN " MALATYALI ESNAF VE ÇİFTÇİYE POZİTİF AYIRIM ŞART "

.CHP İL BAŞKANI YILDIZ " AKP KALKINMA DEĞİL " KANDIRMA " PARTİSİ OLMUŞ

BASKAN GEÇIT "ÇİLESİZ KÜTÜPHANESİ PROJESİ " ALANINI İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TALEP ETTI BAKAN TALİMAT VERDİ: KAPALI ÇARŞI IÇİN İYİLEŞTİRME SÜRECİ BAŞLADI.

EKREM İMAMOĞLU " ALTAN ÖYMENI KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YASIYORUZ"

ŞEVKET KESKİNİN HEKIMHAN ESNAFINI ZİYARETİ" ESNAFIMIZIN HAK VE HUKUKUNUN TAKİPÇISIYİZ " DEDİ

MALATYA"DA YEREL MEDYA SEMPOZYOMU DUZENLENDİ

CHP MILLETVEKİLI AĞBABA AİLESİNE AİT İŞ YERİNDE NEDENİ HENÜZ BELIRLENMEYENNMEYEN NEDENLE YANGIN ÇIKTI

BARIS YILDIZ "CUMHURIYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN MALATYA HALKINA TESEKKUR EDİYORUM "

BARIŞ YILDIZ " ALTAN OYMEN TÜRKİYE SİYASETİNİN VE BASINININ HAFIZASIYDI :

MESOB BASKANI KESKİN " 7200 PİRIM GÜNÜ VE ÖTV SIZ ARAÇ MÜJDESİ BEKLİYORUZ "

ANKARA HEKİMHANLILAR DERNEĞİ BASKANI VAHAP UZUNOĞLU; SİYANÜRLE ALTIN ARANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

ASLANTEPE DE BİYOARKEOLOJI ÇALIŞTAYI; ÖĞRENCİLER TARİHİ SAHADA ÖĞRENİYOR

CUMHURİYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN TÜM MALATYALILARA TEŞEKKÜR EDIYORUZ

ÖZEL " KÜRT TÜRK ALEVİ SÜNNİ FARK ETMEZ HER YURTTAŞIMIZ KIYMETLİDİR . TÜRKİYE İTTİFAKINI KURACAĞIZ VE.BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ "

MALATYA"DA Kİ O BARAJ 30 YILDIR TAMAMLANAMADI..

CHP Lİ AĞBABA " HIRSIZ ARIYORSAN MALATYA'YA BAK "

ÇALIŞKAN " BU DERNEK HEPİMİZİN SAHİP ÇIKALIM

TEMİNAT ŞARTINA DÜZENLEME YAPILDI MİKTAR 5 KAT ARTTI

İSTANBUL’A VAR MALATYA'YA YOK BU KABUL EDİLEMEZ

MALATYA ESKİ VALİSİ SARAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

MALATYA"DA ÇİFTÇİDEN ÖNCE BANKANIN GÖZÜ TARSİM DE YATACAK PARADA

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK
