Adım adım çürüyen yalan:

Gündem, 02 Haziran 2022 09:52

Adım adım çürüyen yalan:

 

 

             Gezi eylemlerine katılanlarla ilgili "Bunlar çürük, bunlar sürtük" diyen Erdoğan bir yalanda ısrar etti. “Camide bira içtiler” iddiası, o dönem sıkça dile getirilen ve çürüyen bir yalandı.

                AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi eylemlerine katılanlarla ilgili, "Dolmabahçe'deki caminin içinde bu eşkıyalar, teröristler, bira şişeleriyle caminin içini pisletmişti. Bunlar çürük, bunlar sürtük" ifadelerini kullanarak bir yalanda ısrar etti.

             Zira “camide bira içtiler” iddiası, o dönem Kabataş yalanıyla birlikte en çok dile getirilen ve çürüyen bir yalandı.

               İktidar, o dönem kendisine yakın medya ile beraber, 4 Haziran 2013 tarihli yayınlarında eylemcilerin polis müdahalesinde sığınmak için girdikleri Dolmabahçe’deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nde bira içtiklerini iddia etmişti. Dönemin AB Bakanı Egemen Bağış ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de iddiayı tekrar etti.

 

BASINA YALAN HABER SERVİS EDİLDİ

 

             Manşetler günlerce, eylemcilerin ayakkabılarıyla girdikleri camiyi çöplüğe döndürdüğü, camiye büyük zarar verildiği, güvenlik kameralarının tamamen kırıldığı, camide bira şişelerinin bulunduğu iddiasını yazdı.

               Manşetler günlerce bu iddiaları yazarken eş zamanlı olarak o dönem başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşen AKP grup toplantısında camide bira içildiğine dair görüntüler ellerinde olduğunu söyledi.

              “Cuma günü görüntülerini yayınlayacağını söyleyen Erdoğan “Ne olmadı yahu? Bütün görüntüler elimizde. Görürler, görürler merak etmeyin” demişti ancak bunu ispatlayan bir görüntü bugün dahi yayınlanmadı.

Camide içki içildiği haberini kamuoyuna ilk servis eden Cihan Haber Ajansı ve Samanyolu TV olmuştu.

 

MÜEZZİNİ YILDIRIM REDDETTİ: DİN ADAMIYIM YALAN SÖYLEYEMEM

 

              Bezm-i Alem Valide Sultan Camii müezzini Fuat Yıldırım tüm baskılara rağmen camide içki içildiği iddiasını kabul etmedi. Yıldırım “Burada içki içilmedi. Eylemciler buraya sığındıktan sonra içki içen görselerdi zaten kendileri dışarı atardı.

               İki günlük süre içinde yaralılar tedavi edildi. Polis gazından kaçanlar camiye sığındı. Grupla polis arasında arabuluculuk yaptım. Polisin çekilmesini sağlayıp grubun dışarı çıkmasına yardımcı oldum. Lütfen bu olaylar bitsin.

               Sükûnet gelsin.” dedi. Fuat Yıldırım, emniyete teslim ettiği 8 güvenlik kamerasına ait görüntülerin incelenmesiyle camide içki içilip içilmediğinin anlaşılabileceğini de söyledi. İmam Fuat Yıldırım ısrarla "ben camide içki içen görmedim, din adamıyım yalan söyleyemem" demişti. Ancak bunun bedelini de sürgüne gönderilerek ödemişti.

                Camide elinde kutu bira ile bulunduğuna yönelik basında fotoğrafları servis edildi. O fotoğraflardan birinde yer alan 26 yaşındaki Kuaför Emre Öztürk'ün elindekinin 330 ml’lik kutu kola olduğunu duyurdu.

 

KARŞILAŞTIRMALI FOTOĞRAFLAR

 

              CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Gezi eylemleri sırasında Dolmabahçe'de bulunan Bezm-i Alem Valide Sultan camisinde "içki içildi" iddiası hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

 

             Suç duyurusunda Bezm-i Alem Valide Sultan Camii Müezzini Fuat Yıldırım’ın camide içki içildiğini görmediği, protestocuların içki içmedikleri yönündeki beyanı ve Zaman Gazetesi İstihbarat Şefi İbrahim Doğan’ın o dönem iddiaları reddeden ve “bira kutusunun eylemcilerin camiyi boşaltmasından sonra konduğu” yönündeki tweetleri de delil olarak gösterildi.

              Elinde bira kutusu olmakla suçlanan Emre Öztürk’ün kola kutusu taşıdığı yönündeki beyanına işaret edildi. Bira kutusunun hem camideki halı üzerinde, hem de ayakkabılıkta görüntülendiği ifade edilerek, “Boş bira kutusunun markası, rengi ve ezilme biçimi aynıdır.

              Çünkü her iki yerde çekilen boş bira kutusu aynı boş bira kutusudur. Bir bira kutusu, Cami’nin değişik yerlerine götürülmüş, buralarda fotoğrafı ve videosu çekilmiş ve birden fazla bira kutusu olduğu izlenimi yaratılmıştır” denildi.

 

AA’nın servis ettiği 13 fotoğraf arasında hiçbir yerde boş bira kutusunun olmadığı vurgulandı.

 

ÖNCESİ SONRASI…

 

             Gezi direnişi sırasında Dolmabahçe’deki eylemcilerin camide bira içtiği haberlerinin Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız’ın camiye girmesi sonrası basına servis edildiği iddia edilmişti.

               Gazetecilerin eylemciler camiyi boşaltmadan gece saatlerinde çektiği görüntülerde bira kutusuna rastlanmazken, Yasin Yıldız’la birlikte TBMM Milli Saraylar’a bağlı bir ekibin camiye girdikten sonra sabah saatlerinde çekilen fotoğraflarda aynı bira kutusunun farklı yerlerde görüldüğü tespit edilmişti.

Dilekçede, görüntü çelişkileri şöyle sıralandı:

 

              Protestocuların camiye sığındıkları gece ve sonrasında Doğan Haber Ajansı (DHA), Cihan Haber Ajansı (CHA), İhlas Haber Ajansı (İHA) ve Anadolu Ajansı (AA) tarafından toplam beş adet video çekimi yapılmıştır. AA ilk görüntüyü gece, ikinci görüntüyü ise gündüz çekmiştir.

              İlk görüntü, AA kameramanı Murat Karadağ tarafından çekilmiştir. Eylemcilerin camiyi boşaltmasından hemen sonra, gece çekilen videonun 35-55’inci saniyeleri arasında, bira kutusunun bulunduğu iddia edilen yerler görüldüğü halde, hiçbir yerde bira kutusunun olmadığı net bir biçimde görülmektedir.

               Camide çekilen ikinci video, DHA tarafından o gecenin sabahında çekilmiştir. Bu çekimin 25. saniyesinde bira kutusunun fotoğraflandığı alan çok net olarak görüldüğü halde bira kutusu görülmemektedir.

                AA, kameraman Umut Özgan’ın çektiği bir videoyu daha servis etmiştir. Olaylardan saatler sonra ve gündüz çekilen bu videonun 40. saniyesinde, ilk çekimde olmayan boş bira kutusu, halı üzerinde görüntülenmiştir. Ayakkabıların olduğu yerde çekilen fotoğraflardaki boş bira kutusu, bu görüntülerde yer almamaktadır. Görüntünün 1 dakika 49. saniyesinde bira kutusunun fotoğraflandığı yerde kutunun olmadığı görülmektedir.

                CHA tarafından gündüz çekilen görüntünün 50’inci saniyesinde cami içinde bira kutusunun fotoğraflandığı alan görülmesine karşın bira kutusunun olmadığı anlaşılmaktadır. 58’inci saniyede ise ayakkabıların konulduğu bölümde bira kutusu görülmektedir.

 ( Bira kutusunun bulunduğu yer AA’nın servis ettiği gündüz (ikinci) görüntülerinin tam tersidir.)

             İHA’nın görüntüsünde ise cami içinde halı üzerinde bira kutusu görülmezken, cami dışında, ayakkabıların konulduğu bölümde bira kutusu görülmektedir.

              Fotoğraf ve video görüntüleri karşılaştırıldığında cami içindeki halı üzerinde ve ayakkabılıkta görüntülenen boş bira kutusunun markası, rengi ve ezilme biçimi aynıdır. Bu haliyle tek bir bira kutusu olduğu ortadadır.

Aynı bira kutusu farklı yerlere götürülerek görüntülenmiştir:

               AA’nın göstericilerin camiden çıkmasından hemen sonra gece çektiği ilk görüntüde, camii içinde ve ayakkabılıkta (hiçbir yerde) bira kutusu yoktur.

DHA’nın görüntüsünde bira kutusu ayakkabılığın üzerinde görülmektedir.

CHA’nın görüntüsünde bira kutusu ayakkabılığın üzerinde görülmektedir.

             AA’nın gündüz saatlerinde çektiği kamera görüntülerinde ise bira kutusu caminin içindeki halının üzerinde görülmektedir.

İHA’nın görüntüsünde ise bira kutusu ayakkabılığın üzerinde görülmektedir.

              Basına kim tarafından servis edildiği bilinmeyen fotoğraflarda ise bira kutusu iki yerde de görülmektedir.

               Buna göre; boş bira kutusu AA gece geldiğinde hiç yoktu. DHA gündüz geldiğinde bira kutusu ayakkabılığa konulmuştu. DHA gittikten sonra AA’nın ikinci gelişinde bira kutusu camii içine konulmuştu.

               CHA geldiğinde bira kutusunun yeri değiştirilmiş ve tekrar ayakkabılığa konulmuştu. İHA geldiğinde bira kutusu ayakkabılıktaydı.

                Görüldüğü üzere; bir tek bira kutusu olmasına karşın sanki birden çok bira kutusu varmış gibi çekilen görüntülerdeki bira kutusunun protestocular camiden çıktıktan sonra, şüpheliler tarafından camiye getirilip konulduğu ve çeşitli basın organlarının fotoğraf ve video görüntülerine girmesi için sürekli olarak yerinin değiştirildiği görüntülerden ve bira kutusunun konuluş biçiminden anlaşılmaktadır.

Gündem, 02 Haziran 2022 09:52

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu' Anısına Program Düzenledi

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Vali Yazıcı, Malatya İl Müftüsü Yıldırım İçin Düzenlenen Veda Yemeğine Katıldı

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

Pütürge’de ilk meclis toplantısı yapıldı... Görev dağılımı tamam!

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan İlimizdeki Uygulama Noktalarına Ziyaret

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Başkan Er,“Ramazan Bayramının İslam Coğrafyasına Umut Olmasını Diliyorum”

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

“Bayramda da tatlı yemeyecek miyim!” demeyin!

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Er,İftar Programında Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural!

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Ahmet Kerim Matur Ticari Kaygıyla Müzik Olmaz

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Fırat Edaş’tan Meslek Liselilere İstihdam Desteği

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Yeşilyurt Belediye Başkanlığına Seçilen Prof.Dr.İlhan Geçit Mazbatasını Aldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Battalgazi Belediyesi’nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde Sami Er, görevi devraldı

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Pütürge’de Mikail Sülük İle Yola Devam

Gürsoy, “Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir”

Gürsoy, “Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir”

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Murat Aslan, Yeşilyurt'un Geleceği İçin Sandıklara Sahip Çıkalım

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi İlmek İlmek Emek Dokuyor

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Canan Çal'dan 2024 Model Ayağında Kundura

Karakuş Battalgazi’de Çalişmalarina Devam Etti

Karakuş Battalgazi’de Çalişmalarina Devam Etti

Pütürge Merkezi'in Sınırları Büyüyor

Pütürge Merkezi'in Sınırları Büyüyor

Prof. Dr: Gezer: Sözümüz Söz! Malatya’yı 5 Yıl İçinde En Fazla Gelişen Bir Şehir Haline Getireceğiz

Prof. Dr: Gezer: Sözümüz Söz! Malatya’yı 5 Yıl İçinde En Fazla Gelişen Bir Şehir Haline Getireceğiz

“Çektikleri Kuralar Soru İşaretleriyle Dolu”

“Çektikleri Kuralar Soru İşaretleriyle Dolu”

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den Vali Ersin Yazıcı’ya Ziyaret

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’den Vali Ersin Yazıcı’ya Ziyaret

Karakuş: Malatya İçin Ekibimiz Hazır

Karakuş: Malatya İçin Ekibimiz Hazır

KOM Şube Müdürlüğü Kaçakcılığa Göz Açtırmıyor

KOM Şube Müdürlüğü Kaçakcılığa Göz Açtırmıyor

AK Parti Akçadağ İlçe Başkanlığına Kenan Tugal atandı

AK Parti Akçadağ İlçe Başkanlığına Kenan Tugal atandı

Fırat Edaş Saha Ekibine Güvenli Sürüş Eğitimi

Fırat Edaş Saha Ekibine Güvenli Sürüş Eğitimi

Zaviye Mahallesi Muhtar Adayı Tuğba Farımaz Miting Gibi Çalışma Ofisini Açılışı.

Zaviye Mahallesi Muhtar Adayı Tuğba Farımaz Miting Gibi Çalışma Ofisini Açılışı.

Tıp Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Tıp Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Akçadağ’daki Oto Hırsızları Yakalandı

Akçadağ’daki Oto Hırsızları Yakalandı

Yeşilyurt’lu Kadınlar, Geleneksel Halı Dokumacılığını Yaşatıyorlar

Yeşilyurt’lu Kadınlar, Geleneksel Halı Dokumacılığını Yaşatıyorlar

Yazıcı’dan Kura Çekimi Öncesi Deprem Konutlarında İnceleme

Yazıcı’dan Kura Çekimi Öncesi Deprem Konutlarında İnceleme

Arguvan Belediyesi 14 Şubat Etkinliği

Arguvan Belediyesi 14 Şubat Etkinliği

Ter, Gözyaşı ve Tükürük Bile Neden Olabiliyor!

Ter, Gözyaşı ve Tükürük Bile Neden Olabiliyor!