Kocaeli’ de gazeteciler kanun teklifine Sansür ve oto sansür yasası dedi
Gündem, 08 Haziran 2022 17:09
Kocaeli’ de görev yapan gazeteciler internet medyası ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımları da içeren kanun teklifine karşı bir araya geldi.
Kocaeli'de gazeteciler sansür yasasına karşı çıktı
AKP ve MHP milletvekilleri, internet medyası ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımları da içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. TGS Kocaeli üyeleri ve Kocaeli Basın Emekçileri bir araya gelerek söz konusu kanun teklifine “Bizler gazeteciler olarak; mevcut şartlarda bile mesleğimizi yaparken güvencesizlik, sansür, sendikasızlaştırma, mobbing, tehdit, hakaret gibi binbir türlü zorlukla karşılaşıyorken, bu teklifle birlikte yaşadığımız sorunlar daha da katmerleşecektir” diyerek karşı çıktı.
AKP ve MHP tarafından hazırlanan, basına ve sosyal medyaya yeni sansür getireceği yönünde değerlendirilen kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Söz konusu kanun teklifine tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri ve Kocaeli Basın Emekçileri bugün İzmit Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya geldi. Düzenlenen açıklamaya çok sayıda gazeteci, sendika temsilcisi ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
“AĞIR YAPTIRIMLAR GETİRİLECEK”
Ortak açıklamayı okuyan Gazeteci Sefa Gardiyanoğlu, “Çok açıktır ki bu teklif, bir sansür ve oto sansür yasasıdır.
40 maddelik yasa teklifinin içerisinde, bugün vatandaşın haber kaynakları arasında önemli bir yer tutan internet haber sitelerinin, Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilmesi ya da buralarda mesleğini icra etmeye çalışan meslektaşlarımızın basın kartı alabilmesi olumlu birer adım olarak değerlendirilse de; bu teklifin yasalaşmasıyla birlikte ifade özgürlüğü, halkın haber alma hakkı ve mesleğimizin itibarı zapturapt altına alınacaktır.
Bu sayede; kamu otoritesi tarafından “yapılmaması” gereken haberleri yapan gazetecilere, gazetelere ve haber sitelerine ağır yaptırımlar getirilecektir” dedi.
“SON DERECE MUĞLÂK”
Kocaeli'de gazeteciler sansür yasasına karşı çıktı
“Mahkemelere yeni bir suç işaret edilmektedir” diyen Gardiyanoğlu, “Teklifte; “dezenformasyon”, “yalan haber”, “asılsız bilgi” ve “tahrif edilmiş bilgi” gibi kavramlar, hukuki bir tanım yapılmaksızın kullanılmaktadır. “Güvenlik”, “kamu düzeni” ve “kamu barışı” gibi, gazetecilere karşı adli taciz davalarında sıkça başvurulan muğlak kavramlara dayanılarak, mahkemelere yeni bir suç işaret edilmektedir.
Teklifin 29. maddesinde yer alan “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” ifadesi son derece muğlaktır” ifadelerinde bulundu.
“BİZLER AÇISINDAN KAYGI VERİCİ”
“Ayrıca; tasarıda yer alan bazı ifadeler, mevcut Basın Kanunu’nun 12. maddesinde yer alan ‘gazetecinin kaynağını açıklamama, kaynağıyla ilgili tanık olmama hakkının’ ortadan kalkacağına yönelik yorumlara sebep olmaktadır” diyen Gardiyanoğlu, “Bu durum, bizler açısından kaygı vericidir. Bu yasa teklifiyle birlikte, Basın İlan Kurumu’nun da yetkileri genişletilmek istenmektedir.
Şu anki faaliyetleriyle bile tarafgirliği ortada olan bu kuruma; kimin gazeteci olup olmadığına karar verme, basın kartlarını dağıtma ya da iptal etme hakkının tanınması kabul edilemezdir” şeklinde konuştu.
Gündem, 08 Haziran 2022 17:09
Yorumlar (0)
MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK
MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI
ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU
AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "
MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ
BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ
AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ
BU GÜN 8 MART
İMAM OĞLUNDAN MALATYALILARA MEKTUP. YILDIZ " TÜM BASKILARA KARŞI BİZ TÜRKIYE YE UMUT OLACAĞIZ :
BARIŞ YILDIZ " FUZULİ CADDESINDE KI MAGDURİYET BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİDİR "
AĞBABA " EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN 40 PİDE ÇALINDI "
MALATYA ATTARLAR ODASI BAŞKANI ORHAN; " KOSGEB KREDİLERİ İĶI YIL ERTELENMELİ "
ADD DE MİLLİOĞLU GÜVEN TAZELEDİ
BAŞKAN GEÇİT " ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞIYORUZ , SAHADA ÇALIŞIYORUZ "
MALATYA DA MAAŞ ALAMAYAN FABRİKA İŞÇİLERİ AYAKLANDI
MALATYA KAYISISI GELECEK STRATEJİLERI RAPORU, RİSKLER TEHDİTLER, FIRSATLAR
ÇGD 48 YAŞINDA " GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR "
KAYSERI CEM EVİ CHP GENEL MERKEZİNE YÜRÜME KARARI ALDI ..!
SEYFULLAH ÖZDEMİRI KAYBETMİŞİZ..!
GAZETECİLİĞİ YARGILAMAKTAN VAZ GEÇİN
VELİ AĞBABA İFTAR PROGRAMLARINDA MALATYALILARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR
YAZIHAN BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH GÖÇER PARTİSİNDE İHRAÇ EDİLDİ
Ö:GÜR ÖZEL İSTANBUL FİNALİNI ATASEHİRDE YAPTI
BAŞKAN GEÇIT " RAMAZAN AININ MANEVİ HUZURUNA KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Başkan Taşkından Ramazan ayi mesajı: " BİRLİK BERABERLİK SOFRALARINDA BULUŞACAĞIZ "
ATTARLAR ODASINDA NÖBET DEGİŞİMİ HASAN BASRİ ORHAN YENİ BAŞKAN SEÇİLDİ
MALATYA KENT KONSEYİ AH DE VEFA ANMASI
CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATURK'ÜN MALATYA YA GELİŞİNIN YIL DÖNEMİ TÖRENLE KUTLANDI
36 BIN BINA HASARLI, MALATYA TOPARLANIYOT AMA DESTEK ŞART
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ BİR PROF. DR. DAHA KAZANDI
ARGUVAN DOĞA VE KÜLTÜR PLATFORMU İSTANBULDA KI KAHVALTIDA BIR ARAYA GELDİ
ÖZGÜR ÖZEL MALATYA DA KONUŞTU: " DEPREMZEDELERDEN PARA ALINMAZ "
VALİ YAVUZ " ÜZÜNTÜMUZ BÜYÜK AMA UMUDUMUZ DAHA BÜYUK "
BU YIKIM TESADÜF DEĞİL REKTÖR AKPOLAT'TAN DEPREMLE YÜZLEŞME ÇAĞRISI
BAŞKAN GEÇIT " KABETTİĞİMIZ HER BİR CAN , YÜREĞİMIZDE SİLİNMEZ BİR İZ BIRAKTI
AĞBABA DAN 6 ŞUBAT DEĞERLENDİRMESİ " ELAZIĞ DEPREMİNDE DERS ALSAYDIK BU KADAR KAYBIMIZ OLMAZDI.
BAŞKAN TAŞKIN'DAN 6 ŞUBAT DEPREMLERİNIN ÜÇUNCÜ 3. YILINDA ANMA MESAJI
MGTC DE BAŞKAN AYDIN GÜVEN TAZELEDI
