KİRAZ; “İKTİDAR ZAMLARLA YENİ İCRALARIN KAPISINI AÇIYOR”
Siyaset, 05 Eylul 2022 14:45CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz elektrik ve doğalgaza yapılan zamları eleştirerek “Ödenemeyen faturalar nedeniyle icralık olan milyonlarca kişiye, icra dosyalarını kapatmayı vadeden iktidar, bu zamlarla yeni icraların kapısını açtı!” dedi.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz elektrik ve doğalgaza yapılan zamları eleştirerek “Ödenemeyen faturalar nedeniyle icralık olan milyonlarca kişiye, icra dosyalarını kapatmayı vadeden iktidar, bu zamlarla yeni icraların kapısını açtı!” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kiraz “1 Eylül’de elektrik ve doğalgaza yapılan yüklü zamlar, zincirleme şekilde tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarında artışa, enflasyonda radikal yükselişe neden olacaktır.
Ödenemeyen faturalar nedeniyle icralık olan milyonlarca kişiye, icra dosyalarını kapatmayı vadeden iktidar, bu zamlarla yeni icraların kapısını açtı!” ifadelerini kullandı.
“Yılbaşı gecesini yüzde 127 oranındaki elektrik ve yüzde 50’yi aşan doğalgaz zammıyla millete zehreden iktidar, 1 Eylül’de yeni elektrik-doğalgaz zamlarını yürürlüğe koydu” diyen Kiraz, “Aileleri ve işletmeleri ağır enerji faturalarıyla yıkıma sürükleyecek bu adım; milyonlarca haneyi elektrik ve doğalgazsız, fatura davaları ve icralarla karşı karşıya bırakacaktır.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bütçe imkânları elvermediği için elektrik ve doğal gaz zamlarının yapılmasında mecbur kalındığını açıkladı. Oysa 2022 bütçesini 6 ayda tüketip, TBMM’den 1,2 trilyonluk ek bütçe geçiren iktidarın Hazine ve Maliye Bakanı, ‘Bu bütçe nedeniyle zam yapılmayacak, yeni vergi konulmayacak, vergi artışına gidilmeyecek.’ demişti. İktidarın topluma, sanayiciye hediyesi ‘Zam’ oldu!” dedi.
CHP Malatya İl Başkanı Kiraz açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Zamlar 1 Eylül’de yürürlüğe konulduğu için 5 Eylül’de açıklanacak ağustos enflasyonuna yansımayacak, eylül enflasyonuna sarkacak.
Ancak temel girdi olan elektrik ve doğalgaza yapılan bu zam, tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarında, hemen tüm sektörlerde zincirleme zamları ve nihai ürün fiyatlarında artışları beraberinde getirecek.
TÜFE sepetinde elektrik fiyatlarının yüzde 2,32, doğalgazın yüzde 1,55 ağırlığı bulunuyor. Bu iki zam eylül enflasyonunu asgari 0,8-0,9 puan yukarı çekecek.
Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza yapılan zam oranının yüzde 50 düzeyinde olması nihai mamul fiyat artışları ve diğer dolaylı etkilerle enflasyona 2 puana kadar yükseltici etki yapabilecek. Bu zamlar sonrasında ekim-kasım aylarında yıllık TÜFE oranının yüzde 85-90 bandında oluşması yüksek ihtimal.
Yılbaşından bu yana konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatı yüzde 174, kademeli şekilde küçük ve orta boy işletmelerde kullanılan doğalgaz fiyatı yüzde 277 ve büyük ölçekli sanayide kullanılan doğalgaz fiyatı yüzde 379 artmış oldu.
Elektrikte ise konutlardaki fatura yüzde 109-212 arasında, ticarethanelerin elektrik fiyatı yüzde 177-269 arasında ve sanayinin kullandığı elektriğin fiyatı yüzde 408 oranında arttı.
Kullandığı elektrik 8 ayda yüzde 408 zamlanan bir sanayi kuruluşunun üretimini sürdürmesi giderek olanaksız hale gelecektir. İktidarın faiz-döviz-kur politikalarıyla dünyadaki ortalama fiyatların çok üzerinde fiyatlar ve zamlarla karşı karşıya kalan aileler ve işletmeler, iktidarın yanlışlarının bedelini ödemeye mecbur edilmektedir.
Tüm bu zamların temelinde iktidarın elektrik ve doğalgaz dağıtımını özelleştirmesi, verilen kur ve alım garantileri, kamuya ait termik-hidrolik ve doğalgaz elektrik santralarının iktidara yakın şirketlere, müteahhitlere hazine garantili-kefaletli döviz kredileriyle satılması yatmaktadır.
Önümüzdeki kış aylarında özelleştirilen pek çok üretim-dağıtım bölgesinde, elektrik ve doğalgaz kesintileri, ödenmeyen faturalardan dolayı elektrik doğalgazı kesilen milyonlarca hane ve işyerleri, fabrikalarla birlikte pek çok ilde yeni ‘Isparta vakaları’ yaşanacaktır.
İktidarı bu zamları geri çekmesi, elektrik ve doğalgaz faturalarında en az yüzde 25 destek ödemesi veya sübvansiyon uygulanması konusunda uyarıyoruz”
Siyaset, 05 Eylul 2022 14:45
Yorumlar (0)


AĞBABA "YEŞILYURT SPORUN LİGE KATILMAMASINI KABUL ETMİYORUM "

BATTAGAZİDE YERLİ URETİME YEŞİL ALAN SEFERBERLIGI

JAPON VE TÜRK BİLİM İNSANLARI MALATYA’DA " AFET GERONTOLOJİSI " ÇALIŞMALARINA BASLADI.

MALATYANIN IKI İLÇESİNE DOĞALGAZ ALIMI YAPILACAK

BAKAN CHP YE LAF YETİŞTIRECEĞINE DÜKKAN VE KONUTLAR YETISTIRSIN I

SANSÜR NORMALLESTIRILEMEZ ÖRGÜTLÜ MUCADELE ILE YENİLEBİLİNİR

SAMİ ER 23 MİLYAR DEDİ SAYISTAY 3.2 MILYAR GÖSTERDİ..KİM DOGRU SÖYLUYOR!?

MESOB BASKANI KESKİN " MALATYALI ESNAF VE ÇİFTÇİYE POZİTİF AYIRIM ŞART "

.CHP İL BAŞKANI YILDIZ " AKP KALKINMA DEĞİL " KANDIRMA " PARTİSİ OLMUŞ

BASKAN GEÇIT "ÇİLESİZ KÜTÜPHANESİ PROJESİ " ALANINI İNCELEDİ

BASKAN TAŞKIN TALEP ETTI BAKAN TALİMAT VERDİ: KAPALI ÇARŞI IÇİN İYİLEŞTİRME SÜRECİ BAŞLADI.

EKREM İMAMOĞLU " ALTAN ÖYMENI KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YASIYORUZ"

ŞEVKET KESKİNİN HEKIMHAN ESNAFINI ZİYARETİ" ESNAFIMIZIN HAK VE HUKUKUNUN TAKİPÇISIYİZ " DEDİ

MALATYA"DA YEREL MEDYA SEMPOZYOMU DUZENLENDİ

CHP MILLETVEKİLI AĞBABA AİLESİNE AİT İŞ YERİNDE NEDENİ HENÜZ BELIRLENMEYENNMEYEN NEDENLE YANGIN ÇIKTI

BARIS YILDIZ "CUMHURIYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN MALATYA HALKINA TESEKKUR EDİYORUM "

BARIŞ YILDIZ " ALTAN OYMEN TÜRKİYE SİYASETİNİN VE BASINININ HAFIZASIYDI :

MESOB BASKANI KESKİN " 7200 PİRIM GÜNÜ VE ÖTV SIZ ARAÇ MÜJDESİ BEKLİYORUZ "

ANKARA HEKİMHANLILAR DERNEĞİ BASKANI VAHAP UZUNOĞLU; SİYANÜRLE ALTIN ARANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

ASLANTEPE DE BİYOARKEOLOJI ÇALIŞTAYI; ÖĞRENCİLER TARİHİ SAHADA ÖĞRENİYOR

CUMHURİYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN TÜM MALATYALILARA TEŞEKKÜR EDIYORUZ

ÖZEL " KÜRT TÜRK ALEVİ SÜNNİ FARK ETMEZ HER YURTTAŞIMIZ KIYMETLİDİR . TÜRKİYE İTTİFAKINI KURACAĞIZ VE.BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ "

MALATYA"DA Kİ O BARAJ 30 YILDIR TAMAMLANAMADI..

CHP Lİ AĞBABA " HIRSIZ ARIYORSAN MALATYA'YA BAK "

ÇALIŞKAN " BU DERNEK HEPİMİZİN SAHİP ÇIKALIM

TEMİNAT ŞARTINA DÜZENLEME YAPILDI MİKTAR 5 KAT ARTTI

İSTANBUL’A VAR MALATYA'YA YOK BU KABUL EDİLEMEZ

MALATYA ESKİ VALİSİ SARAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

MALATYA"DA ÇİFTÇİDEN ÖNCE BANKANIN GÖZÜ TARSİM DE YATACAK PARADA

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK
