Kemal Okuyan: Toplumu sağcılaştırma girişimine top yekûn karşı çıkılmalı
Siyaset, 05 Ekim 2022 12:34TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan soL TV'deki Bakış programında Gökhan Kazbek'in "Türkiye’de sağı kim şımarttı?", "Akşener’in yükselişinin nedeni ne?", "Sol sağdan özür dilemeli mi?" gibi sorularını cevapladı.
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan soL TV'deki Bakış programında Gökhan Kazbek'in "Türkiye’de sağı kim şımarttı?", "Akşener’in yükselişinin nedeni ne?", "Sol sağdan özür dilemeli mi?" gibi sorularını cevapladı.
Okuyan, Bakış programı devam ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsünü yasal güvence altına alan kanun teklifi" açıklamalarıyla ilgili de yorumda bulundu. İnsanların kılık kıyafetiyle uğraşmanın anlamsız olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Okuyan şöyle devam etti:
"Sağ hiçbir zaman mağdur olamaz, hep mağdur etti ve etmeye devam ediyor"
"Öte yandan türban tartışması kılık kıyafetle ilgili bir tartışma değildi. O tartışma sistematik bir şekilde Türkiye'de laikliği ayaklar altına alıcı hamlelerin yapılması için kullanıldı. Bizim itirazımız onadır...
Sağ hiçbir zaman mağdur olamaz. Helalleşmeyi geçiniz. Sağ hep mağdur etti ve etmeye de devam ediyor. O yüzden solcuların geçmişe bakıp "Biz hata yaptık" demeleri yersiz. Bizim hatamız başka bir şey: Biz bu düzeni değiştiremedik. Bizim kendi kendimize kızacağımız şey budur.
Efendim 'biz geçmişte muhafazakâr insanları küstürdük'... Alakası yok. Türkiye'nin şu anda en küskün kesimi laik duyarlılığı olan kesimi. Küsen onlar, hayata küstüler, umudu yitirdiler.
Türkiye'nin en küskün insanları bugün yoksullukla boğuşanlar. Ülkelerinden, hayattan umudu kesmiş durumdalar. Sağ niye küssün? Sağ hep iktidarda, bütün nimetlerden onlar yararlanıyor, onlar zengin oluyor, onlar yolsuzluk yapıyor ve hep onlar aklanıyor.
Buna müdahale etmek zorundayız. Efendim 'Erdoğan gidene kadar susalım'. Peki ondan sonra ne olacak?"
"CHP'nin toplumu sağcılaştırma çabasına açıktan karşı çıkılmalı"
Toplumun belli bir kesiminin CHP'nin hâlâ solu temsil ettiğini düşündüğünü ve CHP'nin hamlelerinin sol sağdan özür diliyor gibi algılandığına işaret eden Okuyan, CHP'nin içinde her ne kadar solcu olduğunu söyleyen, bağımsızlıktan, laiklikten, eşitlikten yana insanlar olsa da, CHP'nin Türkiye toplumunu sağcılaştırmak için büyük bir çaba verdiğini iddia etti.
Ve buna kapalı kapılar ardında değil açıktan itiraz etmek gerektiğini belirtti.
Geçmişte Kılıçdaroğlu'nu CHP'yi sağcılaştırmakla eleştirenlerin şimdi belki de daha sağcı bir adaydan endişe etmelerinden kaynaklı Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleme noktasına geldiğini söyleyen Okuyan, bu yaklaşımın Türkiye'deki bu hızlı sağcılaşmanın önüne geçmek için yeterli olmayacağını söyledi.
TKP Genel Sekreteri, Türkiye toplumundaki emekçi karakterde laik, bağımsızlıkçı duyarlılığı yeniden ayağa kaldırmak ve onların kendilerine güvenlerini yeniden kazanmasını sağlamak gerektiğine vurgu yaptı.
"Solu sağ karşısında yenik ilan ettirmeye dönük bir operasyon var"
Okuyanın solun tarihsel olarak sahiplendiği değerlerin de altını çizdiği programın devamında bu değerlerin ne olduğu da bir kez daha hatırlatıldı. "Sol tarihin tekerleklerini ileriye döndürmeye çalışan ideolojilerin toplamıdır." diyen Okuyan sözlerine şöyle devam etti:
"Bu açıdan baktığımız zaman Türkiye'de sağın Türkiye'deki toplumsal uyanışı ve toplumcu dönüşümleri engellemek misyonuyla hareket ettiğini söyleyebiliriz. İki temel kolu var: Milliyetçilik ve İslamcılık.
Daha sonra bunlara eklemlenen liberal ideoloji. Bunların ortak noktası mevcut kurulu düzenin devam etmesi ve mevcut sistemi değiştirmek konusunda en iddialı bir proje olan komünizme karşı düşmanlık.
Liberalizm de, siyasal İslam da, milliyetçilik de anti-komünisttir. Burada kurulu düzeni temsil eden bir başka örgütlenme var devlet. Sağcı mevcut sistemin üzerinde yükselen devlet örgütlenmesiyle sağcı siyasal hareketler arasında her zaman bir geçiş kenlik olmuştur.
Sol ise özellikle 60'lardan itibaren son derece meşru bir hareket haline ve dolayısıyla bu düzen için tehdit haline geldi. Bugün kimse 68'deki bağımsızlıkçı gençlik hareketini gayrimeşru ilan edemiyor.
Bu muazzam bir güçtür. 70'lerde de çok güçlü bir sol hareket vardı. O yüzden de sağ devletle iç içe solun önüne geçmeye çalıştılar. Devletin kural dışı hareket eden güçleri niye vardır? Çünkü kurallı güçleri yetmiyor.
Solun önüne geçemediler ve 12 Eylül darbesi geldi. Şu anda solu, sağ karşısında yenik ilan ettirmeye dönük bir operasyon var. Bu operasyonun da kritik aktörleri var Türkiye'de. Bunun sorgulanması gerekiyor. Çünkü öbür türlü bu toplum sol duyusunu yitirirse o zaman mutlak karanlığa doğru sürükleniriz."
"Babacan, Davutoğlu gibi isimlerin toplumda meşruiyeti yoktu, CHP bu meşruiyeti kazandırdı"
Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu, Akşener gibi isimleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin meşrulaştırmayı becerdiğini söyleyen Okuyan, bu şahısların ve temsil ettikleri değerlerin kendi başına bir meşruiyetlerinin öncesinde olmadığını söyledi.
Siyasi uzlaşma, toplumu AKP'den uzaklaştırma adına bu isimleri savunmaya başlamanın, Türkiye siyasetinin daha fazla sağcılaşmasına neden olacağını belirten Okuyan, bunun yeni Erdoğan'ların çıkmasına ve hatta belki de Erdoğan'ı memla aratacak olayların yaşanmasına bile neden olabileceğini söyledi.
Siyaset, 05 Ekim 2022 12:34
Yorumlar (0)
PROF. DR. SEZAİ YILMAZ BASARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR..
KILIÇDAROĞLUNUN İHRAÇ İLİSTESINDEKİ VELİ AĞBABA İİÇİN " GURURUMUZ " DEDILER
KİRAS HUKUK BÜROSU COSKULU BİR TÖRENLE AÇILDI.
MİDİDER DEN BİRLİK VE BERABERLİK ŞÖLENINE HALKIMIZ DA ETLİDİR
Doğanşehir'de imar iptal edildi sorun bitmedi BAŞKAN SAMİ ER’E ÇAĞRI VAR
BİR MUTLAK BUTLAN KARARI DAHA
HASTANE EK PROJESI YAPIM ONAYI TAMAMLANDI
GAZETECİLERE YÖNELEN FİZİKİ MUDAHALELERİNSONA ERMESİ AMACIYLA CHP İÇİNDEKİ TARAFLARA. SAĞ DUYU ÇAĞRISI YAPIYORUZ.
ROTAMIZ ÇOCUK NEŞESİ: YEŞİLYURT"TA MİNİKLER ŞENLİKTE BULUŞTU.
BATTALGAZİ BELEDİYESİN"DEN ÇEVRE HAFTASINA ÖZEL FESTİVAL
VALİ SEDDAR YAVUZDAN TURİZM VURGUSU: YENİ GÜZERGAHLAR PLANLANIYOR.
MURAT KARAYALÇIN : CHP ne ÇOK BÜYÜK TUZAK KURDULAR
MALATYA AMATÖR SPORLAR KULÜPLERİ İÇIN BİR MİLAT!!
" GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK " DEMEK İÇİN BULUSUYORUZ
TMO alım fiyatlarını açıkladı MALATYALILAR BUĞDAY VE ARPAYI KAÇA SATACAK
KILIÇDAROĞLUNUN İHRAÇ İSTEDİĞI VELİ AĞBABA İMZAYI ATTI
ÖNCEKİ DÖNEM CHP Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN ( 221 MİLLETVEKİLİ ) KAMU OYU AÇIKLAMASI
CHP Lİ TANAL'DAN MALATYA VALİLİĞİNE ÇAĞRI
HEKİMHAN TARAFINI BELLİ ETTİ
MESOB BASKANI KESKİN " 3 YIL BİTTİ ARTIK ANAHTARLAR TESLİM EDİLMELİ "
DEMİR YOL-İŞ HEYETİNDE MESOB a TEBRİK ZİYARETİ
MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İLK 50’YE GİRDİ
"KONUSAN GAZETE " OSMAN ÖZDEMİR VEFAT ETMİŞ
MALATYA VALİSİ SERDAR YAVUZ'A " YILIN VALİSİ : ÖDÜLÜ
BAŞKAN TAŞKIN'DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI
BAŞKAN GEÇİT " BAYRAMLAR SEVGİ VE KARDEŞLIĞİN EN GÜZEL YANSIMASIDIR "KARDESLİĞİN
AĞBABA " NE YAPTIYSAM MALATYA İÇİN YAPTIM "
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN YIL BOYU SÜREN SOSYAL DESTEK
KESKİNDEN DÜKKAN KİRALARINA TEPKİ : ESNAF YOKSA ÇARŞI YOK ÇARŞI YOKSA ŞEHİR YOL "
ATTARLAR ODASI BAŞKANI ORHAN " BAYRAMLAR DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRİR :
CHP MALATYA’DA BAYRAMLAŞMA PROGRAMI ARİFE GÜNÜNE ALINDI
YILDIZ" BU KARAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞ BİR DAR EDİR "
MALATYA MUTFAĞI DÜNYA SAHNESİNDE
BİZ BU YOLA ÇIKARKEN " İŞİMİZ AKÇADAĞ SEVDAMIZ AKÇADAĞ "
TSO dan MSOB'a ziyaret BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
EREN'DEN YILDIZ'A GÖREV TESLIMİ
VALİLIĞİN EMEKTARI EMEKLİ OLDU
AĞBABA " HİÇ BİR ZORLUK 19 MAYIS ÖNCESINDEN DAHA BUYÜK DEĞILDİR. BU ÜLKENİN EVLATLARININ UMUTSUZ OLMAYA HAKKI YOK "
Ağbaba’dan Tbmm’de Sert Ekonomi Eleştirisi: “Millet Aç, Kiracılar Perişan”
