20 Kasım dünya çocuk hakları günü Malatya barosu basın açıklaması
Gündem, 21 Kasım 2022 15:24Çocuk Hakları Sözleşmesi, 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda toplam 197 ülke tarafından imzalanan tarihin en geniş katılımlı insan hakları belgesidir. Sözleşmenin imzalandığı 20 Kasım günü de farkındalık yaratmak amacıyla ''Dünya Çocuk Hakları Günü'' olarak ilan edilmiştir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi, 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda toplam 197 ülke tarafından imzalanan tarihin en geniş katılımlı insan hakları belgesidir. Sözleşmenin imzalandığı 20 Kasım günü de farkındalık yaratmak amacıyla ''Dünya Çocuk Hakları Günü'' olarak ilan edilmiştir.
Sözleşme ülkemiz tarafından da 2 Eylül 1990 tarihinde imzalanmış ve 27 Ocak 1995 tarihinde de Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözleşme ülkelere, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm çocukların ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi tüm haklarını koruma ve destekleme ile bu doğrultuda çocuklar adına yapılan tüm işlemlerde öncelikle çocuğun üstün yararını hedefleme yükümlülüklerini getirmektedir.
Bugün sözleşmenin imzalanmasının 33. yılı iken gerek Dünyada gerek ülkemizde çocuk hakları ihlallerinin katlanarak arttığını görmekteyiz. İşkence ve kötü muameleyle karşı karşıya olan, savaşlar ve silahlı çatışmalarda ölen, savaş ve çatışma bölgelerinde yaşayan, mülteci olan, çalıştırılan, sokakta yaşayan, dilendirilen, fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalan, tecavüze, tacize, uğrayan, fuhuşa zorlanan, ayrımcılığa maruz kalan, yoksulluk ve açlık içinde sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan vb. Hak ihlallerine maruz kalan çocuklar bugün tüm dünyada varlığını sürdürmektedir.
Ülkemiz özelindeki durum da bundan farklı değildir. Bugün ülkemizde de çocuk hak mağduriyetleri artarak devam etmektedir. Erken yaşta evlendirilen, çalıştırılan, dilendirilen, sokakta yaşamak zorunda olan, ceza evinde olan, tacize, tecavüze, aile içinde istismara uğrayan ve susturulan, yoksulluk ve açlık içinde sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan, ayrımcılığa maruz kalan birçok çocuk yaşam mücadelesi vermektedir.
Özellikle yaşadığımız pandemi döneminde uzaktan eğitim sistemine geçilmesi ile çocukların eğitim noktasında dahi yaşadıkları fırsat eşitsizliği gözler önüne serilmiştir. Yine bugün hayat pahalılığının her geçen gün artması da en çok çocukları mağdur etmekte, çocuklar en temel gıda olan et, süt, yumurta, peynir gibi besinlere dahi ulaşamamaktadır.
Öyle ki Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından 2021 tarihinde yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporu, Doğu ve Güneydoğu’da çocukların kronik açlık sonucu gelişme geriliği yaşadığını ortaya koymuştur.
Tüm bu durumlar, gerek Çocuk Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleri gerekse de Çocuk Koruma Kanunu’nun çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin önüne geçmekte yeterli olmadığını ortaya koymaktadır.
Bu noktada çocuklar ve çocuk haklarına yönelik çalışmalar günlük ihtiyaca ya da politikalara göre değil, çocuğun üstün yararını gözeten partiler üstü bütüncül politikalara göre sosyal hizmetler, güvenlik, yargı, eğitim, sağlık ve diğer alanlardaki yetkili merciler tarafından önleyici ve koruyucu, çocuk odaklı ve hak temelli bir yaklaşımla, kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak yapılmalı ve denetlenmelidir.
Bizler de Malatya Barosu olarak çocuklara yapılan her türlü yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu bir kez daha hatırlatarak çocukların ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi tüm haklarını koruma ve destekleme yükümlülüğü doğrultusunda başta devlet olmak üzere ilgili tüm kişi ve kurumları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.
Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yapılacak planlama ve çalışmalarda üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla beyan ederiz. Malatya Barosu olarak bugüne değin olduğu gibi bundan sonra da çocukların uğradıkları cinsel, duygusal, fiziksel ve ekonomik her türlü istismar ve hak ihlalleri ve bunların meşrulaştırılmasına dönük tüm düzenlemelerle mücadele etmeye ve bu konularda açılmış ve açılacak davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Ayrıca; 20 Kasım Çocuk Hakları günü kapsamında ilimizde bulunan 6 okulda 21-22 ve 23 Kasım tarihlerinde Malatya Barosu avukatları tarafından Çocuk Hakları Günü konulu eğitim verilecektir. MALATYA BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
Gündem, 21 Kasım 2022 15:24
Yorumlar (0)

" ADALET " İSTİYORUZ

ÇGD DEN GAZETECILERE 1 MAYIS ÇAGRISI

BAŞKAN TAŞKIN "TALEPLERI SAHADA DİNLİYORUZ :

AGBABA " TÜRKİYEDE EMEĞİN DURUMU "

AĞBABA " ZİRAİ DONU DA UNUTTURACAKLAR "

MALATYA"DA ATICILIKTA SPOR KULÜBÜNDE BÜYÜK BAŞARI

MALATYA GUNEY KUŞAK YOLU TAMAMLANMAK ÜZERE

BAŞKAN TAŞKIN " MALATYA’NIN YENİ YÜZÜ BURADA YÜKSELİYOR"

MALATYA DA ARGUVANLILAR DERNEĞİ KURULDU

MALATYA SARSILMAYA DEVAM EDİYOR. DEPREM DON ŞIMDİDE SULAMA SUYU YOK!!!

CHP DE 23 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ " MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİYİZ "

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 4.5 MİLYONLUK DESTEK

TASKIN " EGEMENLİK MİLLETİMİZİN İRADESİYLE ŞEKİLLENEN EN GÜÇLÜ MİRASTIR "

BAŞKAN GEÇİT " 23 NİSAN MİLLİ İRADENİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI TARİHİ BİR GUNDÜR "

İLHAN GEÇİT " HERKESİN HAYRANLIK DUYACAĞI BİR ÇIRMIHTI İNŞA EDİYORUZ "

AGBABA"TARIM BİTERSE URETİM BİTERSE ÇIFTÇİ BİTERSE BİTER "

MALATYA YEŞİLYURT SPOR ŞAMPİYONLUĞUNU İLAN ETTİ

1978 MALATYA KATLİAMI

MALATYALI ÇİFTÇİLER: " VERİLEN DESTEKLE AYAĞA KALKMAK MÜMKÜN DEĞİL "

MALATYA DERHAL AFFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN "

MALATYA DA CUMHUR İTTİFAKI " DON " İÇİN TOPLANDI

KESKİN CUMHURBASKANINA SESLEND MALATYAYA POZİTIF AYRIMCILIK YAPILMALI "İ:

MALATYA KATLİAMI (17 - 20 NİSAN 1978 )

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN " 1YIL DA NELER YAPTIK

BAŞKAN TAŞKINDAN 17 NİSAN MESAJI " ÖZAL VE FENDOĞLU UNUTULMADI "

YMP İL BAŞKANI AHMET YALÇIN'DAN ÖZAL VE HAMİDO'YA ANLAMLI MESAJ

İMAMOĞLU " ETKİLİ ÖNLEMLERİN ACİLEN DEVREYE SOKULMAASI GEREKİR "

AĞBABA " ÇIFTÇİYE İCRA GÖTÜRURSENİZ İKİ ELİM YAKANIZDA OLUR "

CHP LI AYAZ " CHP NIN REDDİ YEŞİLYURT BELEDİYESİNE MİLYONLUK YÜK GETİRMEYECEK "

AĞBABA" MECLİSE ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKLİFI GETİRECEĞİZ "

BARIŞ YILDIZ " MALATYA DERHAL AFFET BOLGESİ İLAN EDİLSİN "

VALİ YAVUZ " TARIM BAKANLIĞI VE TARSIM DEVREDE "

SERDAR YILDIZ " GÖRECEĞİZ MALATYANIN GERÇEK SAHİBİ VAR MI? "

AGBABA " DEPREMİN VURDUĞU MALATYA YI BU KEZ DON VURDU "

" BASKANLARIM YANIMDA TOPLANTILARI YERİNDE YÖNETIME ORNEKTİR "

SADIKOĞLU’NDAN ACİL DESTEK ÇAĞRISI

CGD DEN BAŞARILI GAZETECİLERE YILIN ÖDÜLÜ VERİLDİ

SURİYEDE Kİ KADIN KATLİAMLARINI KINIYORUZ

DEPREM BİLİMCİ GÖRÜRDEN YOL HARİTASI
