HDP’ ye Hazine yardımı engeli: AYM talebi derhal reddetmeli
Siyaset, 21 Aralık 2022 06:52HDP’ ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşan HDP' li Serhat Eren, Hazine yardımına bloke konulmasının haklı bir gerekçesinin olamayacağını ifade etti ve talebin reddedilmesi gerektiğini söyledi.
HDP’ ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşan HDP' li Serhat Eren, Hazine yardımına bloke konulmasının haklı bir gerekçesinin olamayacağını ifade etti ve talebin reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açan Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, bu kez partinin Hazine yardımının engellenmesi için talepte bulundu.
Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, HDP’ nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına bloke konulması talebinde bulundu. Şahin'in talebi, kapatma davası açıldıktan bir buçuk yıl sonra, 2023 bütçesi kapsamında HDP 'ye Hazine yardımı yapılacağı 10 Ocak 2023’ten önce yapıldı.
Mezopotamya Ajansı'ndan Fırat Can Arslan'a konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, “AYM tarafsız ve bağımsızlığına halel getirmeyecek bir karar vermelidir” dedi.
‘BASINDAN ÖĞRENDİK’
Yargıtay Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru hakkında HDP’ ye herhangi bir tebligat ulaşmadığını belirten Eren, “Biz de basından öğrendik” dedi. Başsavcının HDP Kapatma Davası için iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne sunarken böyle bir talepte bulunduğunu hatırlatan Eren, AYM’ nin o dönem bu kararı reddettiğine dikkat çekti.
Eren, “Dolayısıyla bu talebi tekrar yapmasının temel nedenlerinden biri kuşkusuz Ocak ayı içerisinde siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı. En nihayetinde Hazine yardımı yapılacak, partimiz kuşkusuz seçim çalışması için kullanacak” diye belirtti.
Talepte bulunan Başsavcı için, “Kendinden o kadar emin ki açılmış olan bu davada HDP’ nin kapatılacağını düşünüyor” diyen Eren, asıl amacın HDP’ nin siyasi faaliyet yürütmesini engellemek olduğunu söyledi.
‘AYM DERHAL REDDETMELİ’
“Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu talebini derhal reddetmesi gerekiyor” vurgusu yapan Eren, devam eden kapatma davasında gelinen aşama göz önüne alındığında hazine yardımının yatacağı hesaplara bloke konmasının yeterli ve haklı bir gerekçesi olamayacağını ifade etti.
Eren, “Çok açık çok somut bir örneklerin, pratiklerin olması gerekiyor ki Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu bu kararını tekrar gözden geçirsin ve Cumhuriyet Başsavcısı bu talebi haklı bulsun. Ama davanın ilk açıldığı tarih ile bugün bugüne kadar dosyada HDP’ nin hesaplarına bloke konmasını gerektirecek hiçbir girişim olmadı. Anayasa Mahkemesi bu talebi en kısa süre içerisinde reddetmeli” diye konuştu.
‘HANGİ GEREKÇELERLE?’
Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu talebi resmi olarak HDP’ ye iletmesi gerektiğini dile getiren Eren, “Hangi gerekçelerle hesaplara bloke konması talebinde bulunmuş?” diye sordu ve şunları söyledi:
“Bu taleplere karşılık HDP’ nin itirazları olup olmadığı ve talebin hukukta yeri olup olmadığını değerlendirmek üzere de bir süre vermesi gerekiyor. Partimizin bu talebi değerlendirme itirazlarını hazırlaması için Anayasa Mahkemesi’nden de bize tebligat yapılması gerekiyor.
Verilecek bu süreden sonra biz de itirazlarımızı yaparız. Süreç böyle olmalı. AYM, ikinci defa yapılan bu talebi kabul ederse, aslında bu konuda rengini de ortaya koymuş olur. Kapatmayla ile ilgili vereceği kararın da aslında maiyetini ortaya koymuş olur.
AYM tarafsız ve bağımsızlığına halel getirmeyecek bir karar vermelidir. AYM bu talebi reddedecektir. Kapatmaya ilişkin esas görüşüldüğünde zaten bu durumu da değerlendirecek.”
Siyaset, 21 Aralık 2022 06:52
Yorumlar (0)
AĞBABA " BOĞAZIMIZDAN BİR KURUŞ HARAM PARA GEÇMİŞSE ZEHİR OLSUN "
ARAPKİR BELEDİYE BAŞKANI HALUK CÖMERTOĞLU YENI PARTİYE GEÇTİ
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN MECLİS ÜYELERİ İLE BİRLİKTE YENİ PARTİYE KATILDI
YENİ PARTİ MALATYA İL BASKAN VE YÖNETIMİ BELİRLENDİ
MALATYANIN SANAYİ DEVRİMİ
YENİ PARTİ MALATYA İL BAŞKANLIĞI KURULDU
ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI SELÇUK HAN "BU TİP GERİCI ANLAYIŞLARI ŞIDDETLE KINIYORUZ "
MTSO BAŞKANI SADIKOĞLU " ÜYELERİMİZİN GÜVENİYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ "
MALATYA'DA YENİ PARTİNİN İL BAŞKANLIĞINA YİNE BARIŞ YILDIZ ATANDII
MALATYA DA ELEKTRİK KESINTİLERİ ARTIK AZALACAK
MALATYA DA ATATÜRK ANITINDA Kİ FİGÜRE PANTOLON GİYDİRMEK İSTEDİLER
ÖREN MAHALLESİNDE AĞBABAYA YOĞUN İLGİ
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER
FILAŞ FLAŞ FLAS BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!
MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR
MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI
Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "
AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "
264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR
MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI! ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN
AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "
AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "
ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR
YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM YER ALDI
AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "
ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU
ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ
ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "
SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "
AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "
ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "
MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR
MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI
ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ
BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "
CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!
BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE
BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI
