TKP' den asgari ücret açıklaması: Bu adaletsizlik ortadan kalkmalı
Siyaset, 23 Aralık 2022 06:59Bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 bin 506 lira olarak açıklanan asgari ücret hakkında Patronların Ensesindeyiz Genel Koordinatörü ve Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Selahattin Kural açıklama yaptı.
Bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 bin 506 lira olarak açıklanan asgari ücret hakkında Patronların Ensesindeyiz Genel Koordinatörü ve Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Selahattin Kural açıklama yaptı.
Kural, açıklanan asgari ücretin açlık sınırından 750 lira fazla, yoksulluk sınırının ise oldukça altında olduğuna işaret ederek, “Erdoğan’ın ‘sırtımızda yumurta küfesi var, herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bakanımızla, işveren sendikamızla oturur karar veririz’ demesi işçiyi, emekçi halkı yok saymaktır” dedi.
"Bu adaletsizlik ortadan kalkmalı"
Açıklamanın tamamı şöyle: Asgari ücreti yine patronlar belirledi. Tartışmalar başlamadan önce işçinin lehine bir ücret belirlenecek denilerek 8500 TL olarak açıklandı. Bu ücret emekçileri açlıkla karşı karşıya bırakmanın anlamıdır. Utanmadan açlık sınırı seviyesinde ücreti “refahlatıcı” bir ücret olarak açıkladılar. Bu ücretle siyasi iktidar, patronlar, sendikacılar kendileri geçinsinler.
Kimsenin bu masadan emekçinin kesesini rahatlatacak bir beklentisi yoktu. Zaten Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın 9 bin TL’lik açlık sınırında olan rakamı açıklamasının ardından Erdoğan’ın “sırtımızda yumurta küfesi var, herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok.
Bakanımızla, işveren sendikamızla oturur karar veririz” demesi işçiyi, emekçi halkı yok saymaktır. Bu ülkeyi asıl yaratanlar yok sayılamaz. Bu ülkenin sırtına kambur olmuş patronlarla AKP iktidarının başbaşa verip belirleyeceği asgari ücret rakamından da işçilere en ufak bir hayır gelmez. En başta bu işçi düşmanı tablo dağıtılmalıdır.
Bugün öncelikli ihtiyaç işçilerin insanca yaşayabileceği, geçinebileceği koşulların yaratılmasıdır. Hep söylüyoruz barınma, beslenme, eğitim, sağlık bunlar temel insan hakkı. İşçiler bugün bu temel haklarından mahrum durumdalar.
Önce bu adaletsizliğin ortadan kalkması lazım. Masada işçi tarafını temsil eden sendikanın belirlediği Kasım ayı açlık sınırı 7786 TL, yoksulluk sınırı 25364 TL. Açıklanan rakam açlık sınırından 750 TL fazladır. Bir açlık ücretidir.
Ortalama ücret açlık sınırı seviyelerinde, asgari ücretin altındadır. Gıdadan, faturalara, kiralara, emekçilerin bütün yaşamsal giderlerinde büyük bir artış var. Her şeyin ücreti ay ay yükseliyor.
Üstüne kış aylarıyla birlikte doğalgaz ve elektriğin daha fazla kullanılması da bu hesaba eklenince alınan zamların hiçbir şeye yetmeyeceği ortada. Öte taraftan işçi maaşlarını bir maliyet kalemi olarak gören patronlar kârları düşmesin diye maaşlardaki en ufak artışı fiyatlara yansıtıyor ve hayat pahalılığı da artarak devam ediyor.
Daha ilk aylarda ücretlere yapılan zamdan eser kalmayacak. Et, süt, sebze, ekmek hepsi zamlanıyor. Emekçiler en temel besin kaynaklarına ulaşamıyor.
Emekçilerin durumu buyken patronlarsa kâr etmeye devam ediyor. Henüz asgari ücret tartışmaları başlamadan önce yapılan “refah düzeyini yükseltecek bir asgari ücret olacak” gibi laflar söyleyerek şirin görünmeye, işçi dostu görünmeye çalışıyorlar. Buna neden olanı biliyoruz. Patronların karşısında işçiler olmayınca rahat rahat konuşuyorlar.
Sırtımızda yumurta küfesi var diyerek işçiyi yok sayıyorlar. Ama bunun ötesinde patronların kârları sürekli artıyor. Patronların bu ikiyüzlü söylemlerine karşı yaşanabilir bir mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor.
Asgari ücret tartışmaları işçilerin temel gereksinimleri üzerinden değil, patronların kârları üzerinden yapılıyor. Sarı sendikasından, DİSK’ine kadar herkes tartışmayı böyle yaptı. Üstüne, “daha fazla rakamlar da söylenebilir ama önemli olan gerçekçi rakamı söyleyebilmek” diyerek patronların vereceği rakamı tutturmaya çalıştılar.
Kârları için işçileri daha uzun çalıştıran, işyerinde ölmesine neden olan, haklarını gasp eden patronlarla işçiler var oluş nedenleri olarak kavgalıdır. İkisinin çıkarları ortak değildir. Doğru olan işçinin patrondan istediğini almasıdır.
Hak verilmez alınır yerine “aman tadımız kaçmasın” denilerek, patronun ağzından çıkanı kabul ettiler. Marifet bu olunca o yüzden aradıkları şey “gerçekçi” rakam oldu. Nedir gerçekçi rakam? İşçinin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi mi, yoksa patronun kârları mı? Kazanan ata oyun oynamak gibi bir şey bu. Patronların verebileceği rakamı tutturmaya çalışan sendikalar…
Buna mahkum değiliz. Ülkenin her şeyini var eden işçiler açlık ve sefaleti yaşıyor. Kış günü elektriğe, doğalgazı kullanmaya çekiniyor. Borç batağına batmış durumda. Bu eşitsizlik ve patronların siyasi iktidarın ahlaksızlığı son bulacak. Bu ülkenin zenginliklerini var eden işçiler, her şeyin en iyisini hak ediyor.
Siyaset, 23 Aralık 2022 06:59
Yorumlar (0)
AĞBABA " BOĞAZIMIZDAN BİR KURUŞ HARAM PARA GEÇMİŞSE ZEHİR OLSUN "
ARAPKİR BELEDİYE BAŞKANI HALUK CÖMERTOĞLU YENI PARTİYE GEÇTİ
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI ERSOY EREN MECLİS ÜYELERİ İLE BİRLİKTE YENİ PARTİYE KATILDI
YENİ PARTİ MALATYA İL BASKAN VE YÖNETIMİ BELİRLENDİ
MALATYANIN SANAYİ DEVRİMİ
YENİ PARTİ MALATYA İL BAŞKANLIĞI KURULDU
ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI SELÇUK HAN "BU TİP GERİCI ANLAYIŞLARI ŞIDDETLE KINIYORUZ "
MTSO BAŞKANI SADIKOĞLU " ÜYELERİMİZİN GÜVENİYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ "
MALATYA'DA YENİ PARTİNİN İL BAŞKANLIĞINA YİNE BARIŞ YILDIZ ATANDII
MALATYA DA ELEKTRİK KESINTİLERİ ARTIK AZALACAK
MALATYA DA ATATÜRK ANITINDA Kİ FİGÜRE PANTOLON GİYDİRMEK İSTEDİLER
ÖREN MAHALLESİNDE AĞBABAYA YOĞUN İLGİ
ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERI CHP DE İSTIFA EDİP YENİ PARTİYE GEÇTİLER
FILAŞ FLAŞ FLAS BAKIRCILAR CARŞISINA TUVALET YAPMAYI UNUTMUŞLAR!!!
MALATYA DA AÇ KALMAMAK İÇİN 38 BİN TL YE İHTIYAÇ VAR
MALATYA CHP DE TOPLU İSTİFA VE YENİ PARTİYE KATILMA SÜRECİ BAŞLADI
Malarya 2036 vizyonu -1" MALATYANIN GELECEĞİ NEDEN SAVUNMA SANAYİSİNDA OLMASIN "
AGBABA YENİ PARTI GURUP YÖNETİMINDE " YENİ PARTİ İCIN BİR NEFER GİBİ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ "
264 ESKİ MİLLETVEKİLİ CHP DE İSTİFA EDEREK YENİ PARTİYE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADILAR
MALATYALI KAYISI ÜRETİCILERİNE KRİTIK UYARI! ÜRÜNUNÜZÜ SATMAYIN
AĞBABA " 24 TEMMUZDA KUTLANACAK BİR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, MÜCADELE EDİLECEK BİRKARANLIK VAR "
AĞBABA " SOSYAL KONUT DEDİLER DAR GELİRLIYE 4 MİLYON BORÇ ÇIKARDILAR "
ÇGD " SANSÜRE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEGIZ "
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YEŞILYURT BİLİM MERKEZİNDE YETİŞİYOR
YENİ PARTİ NİN PARTİ MECLİSİNDE MALATYALI DÖRT İSİM YER ALDI
AĞBABA " YENİ BİRUMUT AÇILIYOR "
ÖZGÜR ÖZEL " YENİ PARTİ " Yİ KURDU
ÖZGÜR ÖZEL CHP DE İSTİFA ETTİ
ÇGD " SANSURÜ REDEDİYOR, MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ "
SERDAR YILDIZ " ATATÜRKE YÖNELİK ÇİRKİN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ "
AĞBABA " KAYISIDA FİATLAR DAHA SEZON BAŞLAMADAN ÇÖKTÜ. TMO DERHAL ALIM YAPMALI "
ALİ ASLAN " ATANMIŞLARLA DEĞİL SEÇILMİSLERLE YÜRÜYECEĞİM "
MALATYANIN ALTIN MEYVESİ DÜNYAYA AÇILIYOR
MALATYA CHP DE İSTİFALAR BAŞLADI
ARGUVAN CHP; DEMOKRASİDEN YANA TAVRINI BELIRLEDİ
BASRİ ORHAN " ESNAF AYAKTA KALIRSA MALATYA AYAKTA KALIR "
CHP'NE KONGRELERLE GELDİLER KONGRESİZ GİDİYORLAR!!!
BAKAN YUMAKLI'DAN MALATYA'YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE
BATTALGAZİ BELEDİYE SPORDA YENİ DÖNEM BAŞLADI
