" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "
Gündem, 09 Ocak 2026 11:08
*Kutlamıyor, mücadele ediyoruz*
10 Ocak 1961 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 212 Sayılı Basın İş Kanunu, gazetecilere çalışma güvencesi, sendikal haklar ve mesleki koruma sağlayan tarihsel bir kazanım olarak basın tarihimizde yerini almıştır.
Ne var ki aradan geçen 64 yılda gazetecilik mesleği, 212 Sayılı Yasa ile elde edilen hakların çok gerisine düşürülmüştür. Çağın ve teknolojinin ilerlediği, ekonominin büyüdüğü iddia edilen bir dönemde gazeteciliğin bu denli hedef alınması, çalışma koşullarının sistematik biçimde kötüleştirilmesi ve hakların gasp edilmesi bir tesadüf değil bilinçli ve hedefli bir tercihin sonucudur.
Bugün gazetecilik sendikal hakların zayıflatıldığı, güvencesizliğin yaygınlaştığı, işsizliğin kronik hâle geldiği bir meslek alanına dönüştürülmüştür. Bu koşullar altında sansür ve otosansür, ne yazık ki istisna değil rutin hâline gelmiştir. Emek yoğun bir meslek olan gazetecilik, aynı zamanda sömürünün en ağır biçimde yaşandığı alanlardan biri olmuştur. Patronun iki dudağı arasına sıkıştırılmış, güvencesiz çalışan meslektaşlarımız soruşturmalarla, gözaltılarla, tutuklamalarla, ev hapsi uygulamalarıyla ve erişim engelleriyle sürekli baskı altındadır. İnternet sansürü ve erişim engelleri de artık günlük hayatın sıradan bir parçası hâline gelmiştir.
Anayasa’nın açık hükmü olan “Basın hürdür, sansür edilemez” ilkesi, bugün fiilen kâğıt üzerinde kalmıştır. Ancak tüm bu olumsuz tabloya rağmen gazeteciler, 1961 yılında ortaya koydukları mücadele iradesini hâlâ taşımaktadır. Geçmiş deneyimler açıkça göstermiştir ki basın meslek örgütlerinin ortak ve kararlı mücadelesi belirli kazanımlar yaratabilmektedir. Bugün yapılması gereken, bu kazanımlarla yetinmemek, mesleğin geleceği için mücadeleyi büyütmek ve süreklileştirmektir.
Sendikasız, güvencesiz, yoksulluk hatta açlık sınırının altında ücretlerle, çalışma saatleri belirsiz biçimde çalışan yüzlerce gazeteci için bir sonraki 10 Ocak’ın daha kötü koşullarla gelmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, mesleğine sahip çıkan gazetecilerle birlikte halkın haber alma hakkını savunmaya, dayanışmayı büyütmeye ve basın ile ifade özgürlüğü mücadelesini her alanda kararlılıkla yürütmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.
Mevcut koşullar altında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayamayacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Meslek onuru için mücadele eden tüm gazetecileri saygıyla selamlıyoruz.
Çağdaş Gazeteciler Derneği
Gündem, 09 Ocak 2026 11:08
Yorumlar (0)
ÇGD 48 YAŞINDA " GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR "
KAYSERI CEM EVİ CHP GENEL MERKEZİNE YÜRÜME KARARI ALDI ..!
SEYFULLAH ÖZDEMİRI KAYBETMİŞİZ..!
GAZETECİLİĞİ YARGILAMAKTAN VAZ GEÇİN
VELİ AĞBABA İFTAR PROGRAMLARINDA MALATYALILARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR
YAZIHAN BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH GÖÇER PARTİSİNDE İHRAÇ EDİLDİ
Ö:GÜR ÖZEL İSTANBUL FİNALİNI ATASEHİRDE YAPTI
BAŞKAN GEÇIT " RAMAZAN AININ MANEVİ HUZURUNA KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Başkan Taşkından Ramazan ayi mesajı: " BİRLİK BERABERLİK SOFRALARINDA BULUŞACAĞIZ "
ATTARLAR ODASINDA NÖBET DEGİŞİMİ HASAN BASRİ ORHAN YENİ BAŞKAN SEÇİLDİ
MALATYA KENT KONSEYİ AH DE VEFA ANMASI
CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATURK'ÜN MALATYA YA GELİŞİNIN YIL DÖNEMİ TÖRENLE KUTLANDI
36 BIN BINA HASARLI, MALATYA TOPARLANIYOT AMA DESTEK ŞART
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ BİR PROF. DR. DAHA KAZANDI
ARGUVAN DOĞA VE KÜLTÜR PLATFORMU İSTANBULDA KI KAHVALTIDA BIR ARAYA GELDİ
ÖZGÜR ÖZEL MALATYA DA KONUŞTU: " DEPREMZEDELERDEN PARA ALINMAZ "
VALİ YAVUZ " ÜZÜNTÜMUZ BÜYÜK AMA UMUDUMUZ DAHA BÜYUK "
BU YIKIM TESADÜF DEĞİL REKTÖR AKPOLAT'TAN DEPREMLE YÜZLEŞME ÇAĞRISI
BAŞKAN GEÇIT " KABETTİĞİMIZ HER BİR CAN , YÜREĞİMIZDE SİLİNMEZ BİR İZ BIRAKTI
AĞBABA DAN 6 ŞUBAT DEĞERLENDİRMESİ " ELAZIĞ DEPREMİNDE DERS ALSAYDIK BU KADAR KAYBIMIZ OLMAZDI.
BAŞKAN TAŞKIN'DAN 6 ŞUBAT DEPREMLERİNIN ÜÇUNCÜ 3. YILINDA ANMA MESAJI
MGTC DE BAŞKAN AYDIN GÜVEN TAZELEDI
MALATYA DA EMEKLİLEİN İSYANI " FİTREYE MUHTAÇ HALE GELDİK "
ARKADAŞIMIZA YAPILAN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ
FENDOĞLU'NDAN MALATYADA Kİ REZERV ALAN KURALARI SORULARI
ABDİ İPEKÇİYİ ANARKEN
AGBABA'DAN SANAYİ BAKANINA ÇAĞRI; MALATYA SANAYİ KORİDORUNUN DIŞINDA BIRAKILAMAZ...!
KARADEMİR " SANAYİ KORİDORU İÇİN MİLLETVEKİLLERİ FENDOGLU VE GÜRSEL EROL'LA GÖRUŞTÜK "
ARGUVAN'DA DOĞAL YAŞAMA SES OLANLAR
SADIKOĞLU " ÖRÜMCEK KAFALILAR MALATYA’YI GERİ TUTUYOR "
DOĞANŞEHİR KÖYLÜLERİ KÖYLERİNİ KORUMAK ADINA YARGIYA GİDİYOR
UĞUR MUMCU; BURSADA VE TÜRKİYENIN HER YERİNDE SEVGI SELİ İLE ANILDI
AKP DEN MALATYA ÇIKARTMASI: 10 BİN YENİ ÜYE 300 BİN TEMAS
NIHAYET DİYANET'TEN BİR SES YÜKSELDİ
UĞUR MUMCULAR ÖLMEZ
BATTALGAZİDE KAR SEFERBERLİĞİ
AKP TABUTTAN KORKTU..!!
BATTALGAZİDE MARKET DENETİMLERI HIZLA DEVAM EDİYOR
AĞBABA " EMEKLİYİ YOK SAYAN BU DÜZENIN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ "
