ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

GAZETECİLİĞE DÖNÜK SALDIRILARA KARŞI ARTIK HATTI MÜDAFAA YOKTUR SATHI MÜDAFAA VARDIR!

 

03 Ağustos 2018 19:04
GAZETECİLİĞE DÖNÜK SALDIRILARA KARŞI                                         ARTIK  HATTI MÜDAFAA YOKTUR SATHI MÜDAFAA VARDIR!

 

 

Derneğimiz (ÇGD )Ankara Şubesi bünyesinde çalışmalarını yürüten İzleme Komisyonu'nun, basına yönelik baskılar ile basın özgürlüğü ihlalleri ve gazetecilerin özlük haklarına yönelik gelişmeleri içeren 'Medya Raporları'nın bu yılın Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 14'üncüsü, TBMM'de gazeteci kökenli CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü tarafından basın toplantısıyla açıklandı.

Değerli basın mensupları;

       Türkiye’de yönetim idaresinin tek merkezde toplanmasının en ağır sonuçlardan birini gazetecilik alanında yaşamaktayız. Yıllardır siyasi iktidar-sermaye işbirliğiyle kontrol altına alınmaya çalışılan mesleğimiz, geldiğimiz aşamada, siyasi iktidarın sermaye üzerinde kurduğu mutlak hâkimiyetle artık dört duvar arasına hapsedilmek istenmektedir. 

        Basın faaliyetini; halkın doğru haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve demokratik toplumun temel taşlarından biri olduğu gerçeğini göz ardı ederek sadece ticari faaliyet olarak gören bezirgân anlayıştaki basın patronları ile onlara benzeyen gazeteciler, siyasal alanın milliyetçi-muhafazakâr temelde otoriterleşerek tek elde yoğunlaşmasına paralel, ya yandaş gazetecilikte sıraya girmiş ya da gemiyi ilk terk eden olmuştur.

     Gazetecilik açısından bugün karşı karşıya kaldığımız ağır darbenin nedeni gazeteciliğe düşman siyasi iktidar ile gazeteciliği ihale takipçiliği haline getirenlerdir. İhaleci basın patronları ile gazeteci kisvesi altına girerek yönetici konumunda çalışanlar, bıraktık halkın doğru haber alma hakkı, ifade özgürlüğü, demokratik hakların korunması gibi değerleri savunmayı, kendi haklarını bile koruyamayacak düzeye gelmiştir. Kendi gazetelerinde çalıştırdıkları gazetecileri, bir siyasi partinin genel başkanının, bir mafya örgütü yöneticisinin, açıktan ölümle tehdit etmesine ses çıkaramayacak kadar küçülenler, böylesi ilanları gazetelerinde basacak kadar korkak ve basın ilkelerinden uzaktırlar.

Değerli basın mensupları;

       Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) olarak 2015 yılı başı itibariyle üç aylık periyotlarla hazırladığımız ve kamuoyuyla paylaştığımız ‘Medya Raporları’ mızın bu yılın Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 14’ncüsü, basının kimler tarafından kuşatıldığı ve gazeteci görümüyle yıllarca toplumda saygın yer edinenlerin nasıl postu bırakıp kaçtığını tüm gerçekliğiyle ortaya koymaktadır.

        Gazetecilik özü itibariyle bir karşı duruş, her şeye rağmen gerçeklerin bilgisinin paylaşıldığı bir meslektir. Bu mesleği, dün nasıl iktidarları uğruna ‘saray Sözcülüğü’ne çevirmeye çalışanlara ve ihale takipçiliğiyle zenginliklerinin aracına dönüştürmeye çalışanlara karşı savunduysak yarın da savunmaya devam edeceğiz.

GAZETECİLİĞE DÖNÜK SALDIRILARA KARŞI ARTIK HATTI MÜDAFA YOKTUR SATHI MÜDAFA VARDIR!

Çağdaş Gazeteciler Derneği

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.