ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

AİHM, Demirtaş kararını açıkladı: Tutukluluğuna derhal son verilmeli

 

20 Kasım 2018 10:55
AİHM, Demirtaş kararını açıkladı: Tutukluluğuna derhal son verilmeli

 

AİHM, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu karara bağladı. AİHM Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali kararı verdi. AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı.

 

AİHM kararında, Demirtaş’ın tutukluluğunun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Kararda ayrıca, ‘tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe de tutukluluk halinin mümkün olan en kısa tarihte sonlanması’ talep edildi.

Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek.

AVUKATLARI DUYURDU

Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, kararı bu sözlerle duyurdu:

 

Ramazan Demir

@ramazandmr

 AİHM, yeni bir delil yoksa mevcut durumda Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğine karar verdi

*********

Ramazan Demir

@ramazandmr

 AİHM aynı zamanda Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun referandum ve başkanlık seçimleri sırasında devam ettirilmesinin AİHS’in 18. Maddesini (politik saiklerle, çoğulculuğu boğan) ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye’ye karşı verilmiş ilk 18. Madde ihlali kararı.

************

Ramazan Demir

@ramazandmr

 AİHM’e göre, muhalif bir siyasi lider olarak, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile yalnızca kendisinin hak ve özgürlükleri değil, bütün demokrasi tehdit altına girmiştir.

******************************

'GÖZALTI VE YAKALAMA İÇİN KABUL EDİLEMEZLİK KARARI'

Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu da, "AİHM, Selahattin Demirtaş'ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye'ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve 'siyasi nedenlerle' tutuklandığını tespit etti. Demirtaş'ın serbest bırakılması gerekiyor" açıklamasını yaptı. Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.