ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

BAYRAM HAVASINDA 1 MAYIS

 

02 Mayıs 2019 03:30
BAYRAM HAVASINDA 1 MAYIS

 

 

        1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Malatya’da kutlandı. Yüzlerce kişi, ellerinde ‘Yaşasın 1 Mayıs’ pankartları taşırken, kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.

      KESK, DİSK VE TMMOB tarafından organize edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle Turgut Temelli de toplanan siyasi partilerin üyeleri, sendikaların temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşlar, Emeksiz Yüzüncü Yıl Meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Çevrede geniş çaplı güvenlik önlemi alan polisler, alana girecekleri aramadan geçirdi.

      Kortejler ile birlikte alan giren siyasi partiler ve sendika ile dernek üyeleri alanda belirlenen yerlerini aldı.

          Kutlama etkinliklerinde ilk olarak konuşan Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı, KESK Dönem Sözcüsü ve 1 Mayıs Düzenleme Kurulu Başkanı Kazım Albayrak, “1 Mayıs, bütün ülkelerin işçilerinin, emekçilerinin bilinçli bir hayat için uyanışları, zulme ve baskıya karşı mücadele, milyonlarca emekçinin açlık ve yoksullukta kurtulma mücadelesinde birlik oldukları gündür. 1 Mayıs, iki dünyanın karşı karşıya durduğu; kardeşlik ve özgürlük dünyası ile kölelik, emekçilerle sermaye dünyasının karşı karşıya olduğu günüdür.

        1 Mayıs, emekçilerin çalışmasıyla yaratılan gelirlerin, servetin bir avuç zengin için değil bütün çalışanların, yurttaşların yararına kullanacağı bir toplumsal düzen için mücadelenin adıdır. Ülkemizin adım adım içine itildiği ekonomik, siyaset ve toplumsal bunalım derinleşiyor. 2019 yılında hayat pahalılığı, döviz kurunun, faizlerin rekor kırdığı bir ortamda gerçek enflasyon yüzde 50 olmasına rağmen kamu çalışanlarına enflasyon farkı ile yüzde 11. Yoksullaşmanın farkını görüyorsunuz.

         Tarım ve hayvancılıkta yüzde 13 gibi bir küçülme olurken, girdi fiyatlarının artması ülkemizi tarım ve hayvancılıkta geçmişte ihraç yaptığı alanlarda ithalatçı bir ülke durumuna düşürdü. Bu milyonlarca çiftçimizin yoksulluğa ötelenmesi demektir. Ayrıca ithal edilen et ve tarım ürünlerinin kalitesi halkımızın alışkın olmadığı düzeydedir. İş kazalarının ülkenin en önemli sorunlarından birisi olduğunu ifade eden Albayrak, “Her yıl ortalama 700 bin kişi iş kazası geçiriyor. Bunların yüzde 72'si kayıt dışı. 2015 yılındaki istatistik; en az bin 730 işçinin iş kazalarında öldüğünü gösteriyor. Bunlar kadın, çocuk, yaşlı ve göçmen işçileridir. Ülkemizdeki toplumsal yaşam, son yıllarda büyük sorunların içine itilmiştir” diye konuştu.

 

"KIDEM TAZMİNATIMIZ GASP ETMEK İSTENİYOR"

 

        0rganize içerisinde olan emek örgütü DİSK temsilcisi İbrahim Enver Çelebioğlu, işçi ve emekçinin haklarının her geçen gün azaldığını ifade ederek şunları söyledi; "Biz nüfusun dörtte üçü olup yok sayılmak istenen işçileriz. Biz ekonomik krizin faturasını ödemeyi reddeden milyonlarız.

        Bugün enflasyonla, zamlarla, pahalılık ile her gün ücretlerimiz eriyor, ekmeğimiz küçülüyor. Bugün işsizlik rekordan rekora koşuyor. 7.5 milyon işsiz ve ailesi açlıkla yoksullukla mücadele ederken, işsizlik Sigortası Fonundaki paralar patronları, bankaları kurtarmak için gasp ediliyor. Soma'da işçileri ölüme gönderen işveren serbest bırakılıyor. Kadınlar, genç işçiler daha düşük ücretle ve daha güvencesiz çalışmaya mahkûm ediliyor.

        Kıdem tazminatımız fona devredilerek, işçilerin işten atılmasını maliyetsiz hale getirmek istiyorlar. Kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmek istiyorlar. İşçiler açlık ve yoksulluk sınırındaki ücretlerle yaşamaya çalışırken, ücretler her gün erirken bir de cebimize göz dikiyorlar. Zorunlu BES adı altında hepimizden yeni bir kesinti yapmayı planlıyorlar.

        Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti yetmemiş gibi şimdi emekli olmayı zorlaştıracak yeni kararlar almayı planlıyorlar. Ülkemizde kurulan yeni rejimde gücün tek kişide toplanması, sorunların çözümünü ve işçilerin hak aramasını zorlaştırmakta. Bu ülkede Anayasal bir hak olan grevi yasaklamakla övünen bir iktidar var.

        Bu ülkede sokaklarda, meydanlarda ve hatta mahkemelerde hakkını savunmanın mümkün olmadığı bir düzen var. işçi sınıfının dertlerine yabancı, küçük bir azınlığa hizmet eden bir medyanın hakimiyeti var"

 

"MÜCADELE İÇERİSİNDE OLACAĞIZ"

 

        TMMOB Malatya İl temsilcisi Erdal Yavaş ise; "Zalimlerin zulmüne karşı, mazlumların yanındayız. Otoriter ve tekçi rejime karşı, demokrasinin yanındayız. Zorbalığa karşı, insanlık onurunu savunanların yanındayız. Çocuk istismarlarına karşı susmayacağız, sesiniz olacağız diyenlerin yanındayız. Kadına şiddete karşı, özgürlüğü diyenlerin yanındayız. Birlik ve dayanışma içerisinde olacağız. Başarana kadar mücadele edeceğiz ve mutlaka kazanacağız" ifadelerinde bulundu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, davul ve zurnayla halayların çekilmesi ve konserin ardından sona erdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.