ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Gönül Öztürkoğlu Tutuksuz yargılanıyor

 

17 Aralık 2019 17:29
Gönül Öztürkoğlu  Tutuksuz yargılanıyor

 

 

 

 

eshid/eşit haklari hafıza merkezi logo Netherlands Helsinki komitesi yazılı bir açıklama yaparak Gönül Östürkoğlu nun bir insan hakları savunucusu olduğunu ve haksız hukuksuz bir anlayışla karşı karşıya kaldığını belirterek hukuksuz olarak özgürlüklerinden yoksun bırakılmasının doğru olmadığını belirttiler.

       Yazılı olarak yapılan açıklama da “ Haziran 2016’dan beri İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi Başkanı olarak görev yapan Gönül Öztürkoğlu, İHD adına yürüttüğü çalışmalardan dolayı “terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla yargılanıyor.

       Öztürkoğlu, 27 Kasım 2018’de sivil toplum öncüleri ve insan hakları savunucularına yönelik gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama dalgasında Malatya’da polis tarafından gözaltına alındı ve 30 Kasım’da resmi olarak tutuklandı. O zamandan bu yana ağırlıklı olarak Kürt siyasi partilerine mensup siyasetçilere yönelik devam eden davada tek insan hakları savunucusu olarak yer alıyor.

       Öztürkoğlu aleyhindeki deliller arasında Dünya Kadınlar Günü için gerçekleştirilen bir panel için yaptığı hazırlık, basın açıklamaları yapmak, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak ve sosyal medya paylaşımları yer alıyor. Ancak bunlar, Öztürkoğlu’nun bir insan hakları savunucusu ve İHD şubesi başkanı olarak meşru görevi sırasında yürüttüğü faaliyetlerdir.

       İlk duruşmanın görüldüğü 22 Şubat 2019 tarihinde delillerin hâlihazırda toplanmış olduğu ve sanığın kaçma şüphesinin bulunmadığı gerekçesiyle Öztürkoğlu’ nun tutuksuz yargılanması talebinde bulunuldu ama bu talep kabul edilmedi.

         22 Mart 2019’daki ikinci duruşmada ise Öztürkoğlu adli kontrol şartıyla tahliye edildi, böylece adli kontrol bağlamında yurt dışına çıkması yasaklandı ve her hafta düzenli olarak en yakın karakolda imza vermesi gerekmekte.

      Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın 11 Ekim 2019 tarihli duruşmasında savcı esas hakkında mütalaasını verdi. Bir sonraki duruşma 18 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşecek.

 

Tutukluluğun sürmesi, hukuksuz olarak özgürlüğünden yoksun bırakılması sonucunu doğurur.”

 

eshid/eşit haklari

hafıza merkezi logo

Netherlands Helsinki komitesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.