ALTIN
 2.439,70
DOLAR
 32,4504
STERLİN
40,7959
EURO
 34,8290

"Demokrasi, barış, eşitlik ve özgürlük için yan yana yürüyoruz"

 

21 Haziran 2020 21:18

 

 

       HDP' nin Demokrasi Yürüyüşü kapsamında Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda çok sayıda parti ve kitle örgütünün de katılımıyla halk buluşması gerçekleştirildi.

       HDP' nin iki koldan Ankara'ya doğru gerçekleştirdiği Demokrasi Yürüyüşü'nün İstanbul programı kapsamında Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda halk buluşması gerçekleştirdi. EMEP' ten Halkevlerine, TİP' ten KESK VE DİSK'e kadar pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla gerçekleşen kitlesel buluşmada, "Karanlığa karşı barış, demokrasi, özgürlük, eşitlik için birlikte yürüyeceğiz" denildi.

 

BULUT: KİMSE TEK BAŞINA YÜRÜMEYECEK

 

      HDP Milletvekilleri, Parti Meclisi Üyeleri, İl ve İlçe yöneticileri ile yüzlerce kişinin katıldığı buluşmada; DİSK, KESK, Emek Partisi (EMEP), ESP, TİP, SGD, Halkevleri, ÖHD, Partizan, Demokratik Alevi Derneği de yer aldı.

       Buluşmada ilk sözü HDP İstanbul İl El Başkanı Elif Bulut aldı. Bulut, "HDP bu yürüyüşü karanlığa karşı yapıyor. Demokrasi, özgürlük ve eşitlik için İstanbul'da yürüyüşümüzü büyüttük. HDP'nin darbeye karşı yürüyüşünü Beşiktaş'ta büyüterek yürüyoruz. Kimse tek başına yürümeyecek" dedi.

 

"ÜZERİMİZDEKİ KARA BULUTLARA KARŞI YAN YANA GELMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

 

      TMMOB adına konuşan İKK Sekreteri Cevahir Efe Çelik de burada bir açıklama yaptı. Çelik,  "Bizler küresel salgın nedeniyle ekonomik ve sosyal sorunlarla boğuşurken iktidar demokrasiye müdahale etmekle meşgul. Her dönemde milli iradeye işaret edenler, bugün seçilmiş belediye başkanlarını, milletvekilleri tutuklamakla meşgul.

        Her dönem demokratik adımlar attığını iddia eden iktidar, bugün gazetecileri tutuklamakla meşgul. Her dönem milli iradeyi işaret edenler, meslek odalarını vesayet altına almakla meşgul. Üzerimize gelen kara buluta karşı yan yana gelmekten başka bir çaremiz yok. Demokrasi yürüyüşünün yolu açık olsun" dedi.

 

ATAY: BASKILAR SİZİNLE YAN YANA YÜRÜMEMİZE ENGEL OLMAYACAK

 

       İktidarın muhaliflere dönük baskılarını her dönem sürdürdüğüne dikkat çeken TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ise şunları söyledi: "İktidarın saldırıları hiçbirimizin ilk defa gördüğü şeyler değil. Demokrasi, eşitlik, özgürlük isteyenler bunları yıllardır görüyor.

       Soruyoruz, neye yaradı: Milyonlarca insanın yan yana mücadele etmesine yaradı. İktidarın bir türlü anlamadığı şey şu, ne siyasi baskılar, ne kayyım atamaları ne tutuklamalar, ne Başak Demirtaş'a yapılan ahlaksız saldırı, ne Eren Keskin'e yapılan tehdit... Bunların hiçbiri sizin mücadelenizi bizim de sizinle omuz omuz omuza yürümemize engel olmayacak."

        Kaldıraç adına konuşan Hakan Dilmeç ise "Her saldırıya daha büyük kararlılıkla yanıt vermeye çalışıyoruz. Ortak mücadele ile kazanacağız" dedi.

        Devrimci Parti adına konuşan Burcu Gül de baskılar karşısında mücadele edeceklerini söyledi. Gül, Örgütlü bir halkı hiçbir güç yenemez" dedi

 

"HER TÜRLÜ BASKIYA KARŞI BARIŞ VE DEMOKRASİ UMUDU KIRAMADILAR"

 

       Daha sonra söz alan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ise şöyle konuştu: "Yaşadığımız son aylar bize gösterdi ki bu vahşi kapitalizm düzeninde bizim yaşama şansımız yok. Ülkemizde bu vahşi düzenin yürütücüsü AKP varsa nefes alma şansımız yok.

        Bu iktidar varsa demokrasi yok, gericilik var. Bizler bu ülkede bütün halkların, işçilerin eşit haklar kazanarak yaşaması için mücadele ediyoruz. Her türlü baskıya rağmen bu ülkenin umudunu kıramadılar. Evet bu ülkede barışı demokrasiyi kuracağız. Yan yanayız, omuz omuza yız"

 

         KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Beyzade Sayın "Bu yürüyüş, tekçi, ırkçı, cinsiyetçi doğa düşmanı iktidara karşı birleşik emek ve halk hareketinin yürüyüşüdür. Bu yürüyüş doğa talanına karşı doğa toplum yararına bir yürüyüş. Tüm emekçiler olarak bu yürüyüşü selamlıyoruz."

 

GÜRKAN: BASKILARI YENMENİN YOLU ORTAK MÜCADELEDİR

 

       Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, yürüyüşün AKP'nin koyduğu bütün engelleri aşa aşa geldiğini söyleyerek, "AKP iktidarının tek adam yönetiminde hak yok, hukuk yok, halkın tercihleri yok, emek yok. Ama baskı var, şiddet var, emeğin sömürüsü ve hak gaspı var, demokratik hakların gasp edilmesi var. Siyasi iktidarın yönelttiği bu baskının hedefinde sadece HDP yok, hak talep eden bütün halklar var. Bu nedenle HDP şahsında uygulanan bu baskıları yenmenin yolu halkların ortak mücadelesidir.

       AKP elbette korkmalıdır, emek ve demokrasi güçlerinin birliğinden ve mücadelesinden korkmalıdır. Bu düzeni değiştirecek olan halkların ortak mücadeledir" diye konuştu. Gürkan'ın açıklaması, "Jin jiyan azadi' sloganları ile sona erdi.

 

"SADECE PANDEMİ SÜRECİNDE 150 GENÇ TUTUKLANDI"

 

       SODAP Genel Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Alkan ise, "Umut bizde umut burada, umut direnişte" diye konuştu.

       DİSK Dev-Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, yürüyüşün parçası olduklarını belirterek, "Bize ölümden başka bir şey sunmayan kapitalizme karşı yan yana omuz omuz omuza mücadele edeceğiz" dedi.

        Ardından Gençlik Meclisi adına Muhammet Erkiz, konuştu. Gençliğin heyecanı ve dinamizmi ile yürüyüşte yer aldığını söyleyen Erkiz, "Gençlik halkların üzerine kara bulut gibi çöken bu iktidarı yıkacaktır.

           Pandemi sürecinde 150 genç gözaltına alındı, yüzlerce genç darp edildi. 10 bin HDP üyesi içeride. Buradan sesleniyoruz bu yıldırma politikalarına karşı harekete geçiyoruz. Her zaman dimdik ayakta olacağız" ifadelerini kullandı.

 

BÜTÜN BASKILARA KARŞI, BARIŞ DEMOKRASİ VE GELECEĞİMİZ İÇİN YÜRÜYORUZ

 

Buluşmada son sözü HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran aldı.

        Türkiye'de karanlığı, savaşı, kadına yönelik şiddeti, baskıları örgütleyenlere karşı 'biz buradayız' demek için yürümeye başladıklarını söyleyen Başaran şöyle konuştu: "5 yıldır yürütülen savaş siyaseti her gün kendisini daha fazla örgütlüyor. Binlerce insan cezaevlerinde ölüme terk edilirken, Türkiye halklarının iradesini yok sayıldı.

         İçlerinde Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu binlerce arkadaşımız hukuksuz bir biçimde cezaevlerinde. Bu 5 yılda HDP, halk geri adım atar diye düşündüler. Saldırdıkça biz büyüdük, saldırdıkça bu faşist rejimi daha da yükseldi. Bu yürüyüşümüz de bu siyasetin karşısında umudun var olduğunu, hep birlikte bu rejim yıkabileceğimizi göstermenin yürüyüşüdür.

        Bu yürüyüşle demokratik bir anayasanın inşası için yola çıktık. Bizler Kürt sorunun demokratik yollarla çözümü için, savaşları durdurmak için yola çıktık. Biz her şeyi göze alarak bu yola çıktık, bundan da bir adım geri atmayacağız. Bizler bu pandemiyi kendine fırsata çeviren ve emekçiler açlığa mahkûm iktidara karşı yola çıktık. Bizler kadın düşmanı politikalara karşı kadınlar için yola çıktık.

         Biz gençlere ölmekten ve öldürmekten başka hiçbir vaadi olmayan AKP'ye kadar gençler için yürüyoruz. Kaz dağlarından, Hasankeyf'e kadar doğayı talan eden siyasete karşı doğa dostu bir yaşam inşa etmek için yola çıktık. Bunu başarabileceğimizi biliyoruz. Biliyoruz ki engellenmek istenen bu talepler tüm Türkiye'nin talepleridir. Ana akım medya bunu görmezden gelebilir, biz halklar birlikte geleceğimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz."

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

       Yürüyüş boyunca Beşiktaş sokaklarını ablukaya alan polis, yürüyüşün ardından dağılan ve üçü HDP Gençlik üyesi olduğu öğrenilen 5 kişiyi gözaltına aldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.