ALTIN
 2.504,53
DOLAR
 32,2053
STERLİN
41,0337
EURO
 35,1156

HAŞHAŞ GAZETESİ VE KAYMAKAM ABDÜLKADİR AKSU

 

19 Temmuz 2020 16:53
HAŞHAŞ GAZETESİ VE KAYMAKAM ABDÜLKADİR AKSU

 

 

Süleyman KIRTEKE

 

Hayatı mücadele içinden geçmiş Süleyman Kırteke’nin anıları.

 

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) 1968’de ülke çapında boykota gitti. İktidar, öğretmenlerin eylemini kırmak için acımasız bir saldırı başlattı. Demokratik haklarını kullanan öğretmenler adeta linç ediliyordu.

O yıl Malatya valisi Babür Ünsal, Doğanşehir kaymakamı ise devşirme Kūrt Abdülkadir Aksu idi.

        Hasan Basri Hoca bana gelip Kaymakam Aksu’nun öğretmen kıyımını anlattı. TÖS ilçe başkanı Asım Bilen’in konuyla ilgili raporunu gösterdi. Neredeyse ilçedeki tüm öğretmenler gözaltına alınmıştı. Kaymakamın kendilerini tehdit ettiğini, hakaret ettiğini söylüyorlardı.

        Hasan Basri, kaymakama karşı bireysel bir eylem yapacağını söyleyerek benim de eylemini izleyip HAŞHAŞ gazetesine yazmamı istedi. Kendisiyle birlikte Haşhaş gazetesi muhabiri ve TİP Akçadağ ilçe başkanı Aziz Õcal da eylemde olacaktı.

Yola çıktık.

          Doğanşehir’e vardığımızda Asım Bilen ve Doğanşehir ilçe başkanımız Turan Karatepe’yi de ekibe dahil ederek öğle mesaisi bitiminde kaymakamlık binasına vardık.

         Giriş kapısındaki taburelere oturduk. Hasan Basri de kaymakamlığın makam odasının girişinde dikildi. Kısa süre sonra Kaymakam Aksu belirip kapıya ilerlediğinde onun kulağına eğilip kısık sesle bir şeyler söyledi.

         İrkilerek geriye çekilen Aksu, “Ben de senin ananı avradını… Sen kim oluyorsun!” diyerek bağırmaya başladı.

         Hasan Basri Hoca bize ve orada toplananlara dönerek “Duydunuz, şahit olun, kaymakam bana küfür ediyor, hakaret ediyor!” diyerek slogan atmaya başladı.

Mesaiye dönen memurlar kaymakamın bu canhıraş kūfūrlerini duydu.

Biz olayı HAŞHAŞ gazetesinde manşet yaptık.

Yerel ve ulusal basın yazdı.

Mahkeme sürecinde ben, Aziz Öcal ve Turan Karatepe şahit olarak dinlendik.

 Dava yıllarca devam etti…

1968 Büyük Öğretmen Boykotu, öğretmen mücadelesi tarihimizin olduğu kadar eğitim tarihimizin de en önemli olaylarındandır.

 

*fotoğraflar Süleyman KIRTEKE’nin arşivinden.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.