ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Avni Çıplak “ Arguvan Şotik ve çevresine sahip çıkalım”

 

24 Ağustos 2020 18:16
Avni Çıplak “ Arguvan Şotik ve çevresine sahip çıkalım”

 

 

        Malatya ili Arguvan ilçesi şotik Mahallesi sakinlerinden Avni çıplak yazılı bir beyanda bulunarak mahallelerinin bulunduğu tabiat güzeli bölgenin maden arama adı altında talan edileceğini belirterek gerek bölge halkının gerekse tabiat sevdalılarının konuya duyarlılık göstererek bu bölgenin talan edilmesine karşı demokratik haklarının kullanılması gerektiğini belirtmiştir.

Avni Çıplak yaptığı yazılı beyanında”  Arguvan Şotik Köyü (Mahallesi), Malatya – Sivas sınırında; Arapkir, Divriği, Hekimhan ve Arguvan’ın köyleri ile komşu olan bir yerdir. Coğrafi olarak Yama Dağları, Göl Dağı ve Ayranca Dağı ile çevrili geniş bir alandır.

         Yüzölçümü bakımından bir kıyaslama yaparsak, Ordu ilinin tüm yüzölçümü kadardır. Bu geniş alan dağlar, ormanlar, dereler, vadiler, kanyonlar ve yaylaları kapsayan bir havzadır.

      Bu bölge Toroslar’ın  bir uzantısı sayılır. Tıbbi ve endemik bitki türleri bakımından çok zengin bir alandır. Yaban hayvanları ve kuş türlerinin çeşitliliği bakımından da çok zengindir. Yüzlerce yıldır doğallığını koruyan bu bölgeye sahip çıkılması ve korunması gerekir. Burası doğal güzelliği ile doğal bir sit alanıdır.

         Gerek doğal güzellikleri ve gerekse doğal bitki ve hayvan türlerinin zenginliğinden dolayı milli park olmaya aday bir yerdir. Bu güzelim yerin madenlerle talan edilip yok olması yerine turizme kazandırılmalıdır.

         Buralarda yayla turizmi, kamping, doğa yürüyüşü, botanik turizmi, kuş gözlemciliği, kış sporları turizmi, dağcılık, yamaç paraşütü, balonla dolaşma gibi turizm faaliyetleri yapılabilir. Foto kamp yapılarak yörenin güzellikleri fotoğraf sanatçılarının beğenisine sunulabilinir.

         Yörede organik tarım, meyvecilik, hayvancılık ve arıcılık yapılabilir. Hatta yöre insanlarının yetiştirdiği organik ürünler de değerlendirilir.

          Şotik, Arguvan ve Malatya’da yaşayan tüm hemşerilerime, demokratik kamuoyuna, ekolojiden yana olan tüm çevrelere sesleniyorum:

Lütfen sesimize ses olun bizleri yalnız bırakmayın. Vahşi madenciliğin bölge girmesini engelleyin.                                                                                                                                   Doğama, havama, suyuma, yaşamıma kimse dokunmasın. Madenciler ellerinizi bölgemizden çekin.”

Avni Çıplak

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.