ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

90 yaşındaki yazar Hasan Basri Aydın önce tutuklandı sonra serbest bırakıldı

 

11 Eylul 2020 11:54
90 yaşındaki yazar Hasan Basri Aydın önce tutuklandı sonra serbest bırakıldı

 

 

        90 yaşındaki yazar ve emekli öğretmen Hasan Basri Aydın, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanıp, serbest bırakıldı.

         90 yaşındaki yazar ve emekli edebiyat öğretmeni Hasan Basri Aydın, sağlık sorunları nedeniyle geldiği İstanbul’da eski bakan Cemil Çiçek'e hakaret iddiası ile ilgili eski bir dosyadan dolayı gözaltına alındı.

         Çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasına karar verilen Aydın, Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Aydın tutuklanmasına gerekçe gösterilen eski mahkeme kararının ulaştırılması üzerine cezaevine girmeden serbest bırakıldı.

 Aydın 2007 yılında dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmıştı.

            Sincan 1. Sulh Ceza Mahkemesi 2012 yılında Hasan Basri Aydın’a, Adli Tıp Kurumu tarafından verilen cezai ehliyeti olmadığına yönelik rapor sonrasında beraat kararı vermişti. Ancak Aydın’ın 3 yıl 6 ay ruh sağlığının Adli Tıp tarafından izlenmesine karar verilmişti.

         Aydın hakkındaki bu kararın aradan geçen süre boyunca kaldırılmadığı için gözaltına alındığı öğrenildi. Savcılık tarafından Silivri Cezaevi’ne gönderilen Aydın, hakkındaki bu kararın savcılığa ulaştırılması sonucu cezaevine girmeden tekrar serbest bırakıldı.

        1954 yılında öğretmenliğe başlayan Hasan Basri Aydın 33 yıllık öğretmenlik hayatının 21 yılını hapiste geçirdi. 27 kez sürüldü, 7 kez hapis cezası aldı, 8 sefer meslekten ihraç edildi; bir kere de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı.

 

Cafer Doğan dan anektot

 

         “ Hasan Basri Aydın muhalif kimliğiyle bilinen, yamugu, eksiği olmayan düz ve doğru bir öğretmenimiz, amcamız devrimci bir insan... Soruşturmalar, sürgünler ve hapisliklerle geçen meslek hayatının 21 yılı açıkta geçmiş.

          Ama doğru bildiğinden asla ödün vermemiş.

Babamlarla beraber aynı ekipten. Az önce babamı aradım, akşamdan beri Hasan Basri Aydın'ın başından geçenleri anlattım kendisine.

Biraz üzüldü tabi ama gülerek toparlandı ve "Hasan Basri' nin kellesini alsalar dahi bildiğinden asla şaşmaz" dedi.

İste babamda olan bu anarşikdamar, o kuşağın hepsinde olan ve pek sevdiğim bir özelliktir. En acı gününde dahi gülmeyi bırakmayan ve hep çözüm üreten güzel bir damar. Beslenip, mayalandigimiz köklerimiz...

      Babamın Hasan Basri'den dolayı anlattığı bir anek dotu aktarayım:

        Hasan Basri''nin babası Musa dayı Pütürge'nin Hüsük uşağı köyünde, suyu olmayan dağın başında bir yere su değirmeni inşa ediyor.

Koylu meraklı bir bekleyiştedir. İnsaat bittikten sonra köylü "Musa dayı hani bu değirmenin suyu?" diye sorunca,

      Hazır cevap olan Musa dayı "ben değirmeni yaptım, kör mü devlette suyunu getirsin" diye cevap veriyor.

Musa dayı muhalif ya, sırf bu lafı demek için onca emeğe, zahmete katlanmış anlaşılan.Babam bu hikayeyi anlatıp,sonunda "oğlum Hasan Basri nin babası Musa dayı böyle bir adam.Oğlunun kellesini alsalar dahi bildiğini söyler,lafını,sözünü asla esirgemez"

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.