ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

TTB MK Üyesi Halis Yerlikaya: Gerçeği gizleyenler ölümlerden sorumlu

 

02 Ekim 2020 03:52
TTB MK Üyesi Halis Yerlikaya: Gerçeği gizleyenler ölümlerden sorumlu

 

 

Sağlık Bakanı Koca'nın semptomu olmayan vakaları açıklamadıklarını itiraf etmesini yorumlayan TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Artan ölümlerde Sağlık Bakanlığı birinci dereden sorumlu" dedi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın semptomu olmayan vakaları açıklamadıklarını itiraf etmesi tepkilere neden oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, iktidarın verileri gizleyen, sadece toplumu suçlayan ve yükü sağlıkçıların üzerine atan stratejisinin başarısız olduğunu ifade ederek sürecin bu noktaya gelmesi ve artan ölümlerde Sağlık Bakanlığının birinci derecede sorumlu olduğunu vurguladı.

 

Sağlık Bakanlığının koronavirüs verilerini gizlemesine ilişkin tartışmaların ardından Bakan Koca’dan itiraf geldi. Günlük ‘vaka’ sayısının 29 Temmuz tarihi itibariyle ‘hasta’ sayısı olarak değiştirilmesine yönelik tepkiler üzerine açıklama yapan Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük tabloda yer almadığını söyledi. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, salgının başından beri sürecin şeffaf ve bilimsel yöntemlere uygun yönlendirilmesini talep ettiklerini söyledi. Ancak tüm uyarılarına rağmen rakamların gizlendiğini belirten Yerlikaya, “Bakanın açıklamalarıyla sahadan aldığımız bilgiler uyuşmuyordu. Tabip odalarından artan vakalara ilişkin aldığımız bilgilerle bakanın açıkladığı rakamlar arasında makas açılıyordu. Salgın yönetiminin şeffaf yürütülmesi gerektiğini, salgının yayılmasını engellemek için bunun şart olduğunu söyledik ama uyarılarımız dikkate alınmadı” dedi.

 

"GİZLEDİKLERİNİ İTİRAF ETTİLER"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hasta ve vaka sayılarına ilişkin açıklamasıyla rakamları gizlediklerini itiraf ettiğini belirten Yerlikaya, “Aynı zamanda TTB’nin bugüne kadar söylediklerinin doğru olduğunu göstermiş oldu. Bakanın açıklamasından şunu anlıyoruz, 29 Temmuz tarihinden itibaren vaka sayısı yerine hastaneye yatan ve PCR testi pozitif olanların sayısı açıklanmış. Semptom göstermemesine rağmen testi pozitif çıkanlar veya testi negatif çıkmasına rağmen semptomları olan, klinik süreçte Kovid-19 bulgusuna rastlananlar açıklanmamış. Oysa Dünya Sağlık Örgütü standartlarında bunlar hesaba katılıyor” dedi.

 

TOPLUMU SUÇLAYAN STRATEJİ BAŞARISIZ OLDU

Bu nedenle açıklanan hasta sayısının çok üzerinde vaka ve hasta sayısı olduğunu belirten Yerlikaya, halktan gizlenen pozitif vakaların hastalığı yaymaya devam ettiğini söyledi. Kovid-19’a yakalananların yüzde 30’unun semptom göstermediğini, yüzde 50’ye yakınının hafif semptomlar gösterdiğini kaydeden Yerlikaya, başarı hikayesi yazılmak istenen salgın yönetiminin halka güven vermediğini söyledi. İktidarın verileri gizleyen, sadece toplumu suçlayan ve yükü sağlıkçıların üzerine atan stratejinin başarısız olduğunu ifade eden Yerlikaya, sürecin bu noktaya gelmesi ve artan ölümlerde Sağlık Bakanlığının birinci derecede sorumlu olduğunu vurguladı.

 

BİLİM KURULU SORUMLULUK ALMALI

Bu konuda Bilim Kurulu üyelerinin tutumunu da eleştiren Yerlikaya, “Önce Bilim Kurulu, ardından Bilimsel Danışma Kurulu olarak tarif ettiler. Sürecin meslek örgütleri, sendikaların katılımıyla kolektif bir yapıyla sürdürülmesini istedik ancak kabul edilmedi. Bilim Kurulunun önerileri paylaşılmıyor ve ne kadar hayata geçirildiğini bilmiyoruz. Hatta yapılan açıklamalardan kimi şeylerden Bilim Kurulu üyelerinin de haberdar olmadığını söyleyebiliriz. Bilim Kurulu toplumun sağlığını önemsiyorsa, sorumlu hissediyorsa, bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesine yönelik sorumluluk almalıdır. Gelinen noktada Bilim Kurulu üyelerinin hasta ve vaka sayısından ne kadar haberi olduğu da soru işareti” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.