ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

Mithat Sancar: Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil

 

08 Aralık 2020 05:36
Mithat Sancar: Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil

 

 

            2021 Bütçe teklifi üzerine konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, güvenlik harcamalarına ayrılan yüzde 17'lik payı eleştirerek "Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil" dedi.

            Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerine Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

            Sancar, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliği en yüksek olduğu ilk 5 ülke arasındaki yerini sabitlediğini belirterek "Bu ülkenin geleceği bu politikalarla ipotek altına alınmıştır. Bir ülkenin geleceği çocukları ve gençleridir.

              Bugün liyakat yerine biat işliyor kayırma, torpil ve benzeri uygulamalarla gençler hayattan bezdiriliyor ve umutlarını artık bu ülkede aramaktan vazgeçer hale geliyor. Gençlerin en çok takip ettiği rap sanatçıları bile şarkılarını özgürce söylemek için yurt dışına gitmek zorunda kalıyor" diye konuştu.

         Derinleşen siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlara değinerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini de eleştiren Sancar, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ülkede OHAL’i kalıcı hale getirmenin de diğer adıdır.

            Keyfiliğin adıdır, demokrasiyi tasfiye etmenin adıdır, otoriterliğin adıdır, yandaşlara rant aktarmanın adıdır. Ülkeyi felakete sürüklemenin de en önemli sebeplerindendir. Yeni hükümet sistemini uygulamaya geçmesiyle Türkiye çok büyük ekonomik sisteminin içine adım adım giriyor ve girdi.

              Oysa 2017 referandumundan önce yapılan kampanyalarda iktidar sözcüleri Türkiye’yi uçuracak bir sistem olarak tanıtıyorlardı bu yeni sistemi. Tam tersi oldu ve Türkiye tarihin en ağır ekonomik bunalımına sürüklendi" dedi.

 

GÜVENLİK HARCAMALARI

 

             2021 bütçesinde güvenlik harcamalarına ayrılan payın yüzde 17 olduğunu anımsatan Sancar, "Neyle açıklıyorlar bunu, güvenlik ihtiyacı ile. Oysa bütün bunların gerçek bir güvenlik tartışmasıyla ilgisi yok. İktidarın amacı esas itibariyle bir iç çatışma ihtimaline bianen silahlı güç tahkimatıdır. Bunu dikkatle takip edilmesine öneririm bütün demokrasi güçlerine.

              Türkiye’nin gerçek güvenliğini arayan bir hükümet ne yapar? Düşman sayısını, çatışma ihtimallerinin, savaş risklerini azaltır. Oysa bu iktidarın politikaları hatta var oluşu hem içerde hem dışarda çatışma dinamiklerini yükseltme üzerine kurulu ve bu sonuçları doğurmaktadır" diye belirtti.

 

"BU BÜTÇE SAVAŞA, YANDAŞA, SARAYA BÜTÇEDİR"

 

             "Bu bütçe savaşa, yandaşa ve saraya bütçedir, halka değil" diye devam eden Sancar,  "Yapılan tercihlere baktığınızda bunların hepsi bilinçli birer seçim olarak karşınıza çıkar.

              Mesela güvenliğe, ranta, yandaşa, israfa, ayrılan kaynaklar eğer değiştirilirse neler yapılabilir? Yüz binlerce öğretmenin ataması yapılabilir. Milyonlarca işsiz vatandaşımız 2500 TL doğrudan gelir desteği verilebilir asgari ücret 4000 bin TL yapılabilir"

 

"EN BÜYÜK ZARAR VEREN BU İKTİDARDIR"

 

              Sancar son olarak "İhtiyacımız olan şeyin demokratik cumhuriyet olduğunu vurgulayalım. Cumhuriyetin yüz yıldır süre gelen sorunları yanlış uygulamaları ve eksikleri yüzleşmeyi becerebilen Cumhuriyeti ve demokrasiye en büyük zararı veren bu iktidardır. Halkın gücüyle değiştirmemiz mümkün olacaktır.” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.