ALTIN
 2.435,65
DOLAR
 32,4643
STERLİN
40,9284
EURO
 34,9297

6 Ekim 1990 Bahriye ÜÇOK Katledildi

 

06 Ekim 2021 15:04
6 Ekim 1990 Bahriye ÜÇOK Katledildi

 

             Hain bir pusu kurulması sonucu Katledilen cumhuriyetimizin yetiştirdiği değerli bilim insanı Sayın Bahriye Üçok’u ölümünün 31. yılında rahmetle ve saygıyla anıyorum...  

            "...Kadın hakları ile ilgili en büyük devrimi İslamiyet getirmiştir. Fakat onu yanlış anlatanların ve öğrenenlerin yüzyıllar boyunca süren tutumlarından ötürü Müslüman kadını, kendi yuvasında yüzyıllar boyunca en doğal haklarını yitirmiş olarak yaşamak zorunda bırakılmıştı..."

 

Bahriye ÜÇOK

 

            Bahriye Üçok’ u kısaca tanıtayım; “1919 yılında Trabzon da doğmuş, Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesini (Türk-İslâm Tarihi) ve eş zamanlı olarak Devlet Konservatuarı “opera” bölümünü bitirmiştir.

            1953 yılında Ankara İlahiyat Fakültesine öğretim üyesi olarak atanan ilk kadındır. “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı teziyle doçentliğe yükselmiştir.

           Arapça, Farsça ve Fransızcayı çok iyi bilen Üçok Kur’ anı Kerime bağlı kalarak İslâm Dinini gerçekçi bir bakışla ve Dinin özünde olması gereken hoşgörü ile yorumlamıştır.

 Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın akademisyeni olan Bahriye üçok bir dönem siyasete de girerek Cumhuriyet Senatosu üyesi (1971-1976), Halkçı Parti'den Ordu milletvekili (1983-1987) ve Sosyal demokrat Halkçı Parti meclis üyeliğide yaptı.

           Cumhuriyetin yetiştirdiği bu değerli bilim insan Cumhuriyet kadını Bahriye ÜÇOK ne yazık ki 6 Ekim 1990 günü Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Köroğlu Caddesi'nde bulunan evine, kargo ile gönderilen kitap paketini saat 16.30'da aldı.

            Bomba olabileceği şüphesiyle paketi kapısının önünde açmaya çalışırken, paketin içine yerleştirilmiş olan bomba patladı.

           Ağır yaralı olarak Hacettepe Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne kaldırılan Üçok, saat 20.00 sularında burada yaşamını yitirdi. Cenazesi 9 Ekim günü Maltepe Camii'nden kaldırılmış ve Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.