ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

Akdağ “Yeşilyurt belediyesi tarafından bölgemize bir hayvan barınağı projesi olduğunu duyduk…..”

 

28 Şubat 2022 09:15
Akdağ “Yeşilyurt belediyesi tarafından bölgemize bir hayvan barınağı projesi olduğunu duyduk…..”

 

 

          Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Atalar mahallesinde (Haçova bölgesi) yapılmak istenen “Hayvan barınağı”obölgede bulunan yüzlerce vatandaş tarafında tepki ile protesto edildi.

           Bölgede yaşayan geçimini hayvancılıkla aynı yerde ve bölgede yaşayarak ikamet ederek yaşayan yöre halkı, vatandaş, Muhtarlar, köy dernekleri, STK ve siyasi partilerce ciddi anlamda tepki gösterilerek ve olay yerinde basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirerek protesto ettiler.

            Yöre halkı hayvan barınağına karşı olmadıklarını ancak bazı aklı evvellerin seçmiş oldukları bu bölgenin bölge halkı tarafında yaşam alanı olarak kullandığını belirterek özellikle neden ATALAR ya da HAÇOVA Bölgesi diye de sordular soruyorlar.

       Alanda toplanan yaklaşık 250 kişi, bu havza üretim yapılan bir havza. Buraya yapılacak olan bir barınak buranın doğal üretimi et, süt, arıcılık ve bal üretimine zarar vereceğinden buraya yapılmasına karşıyız.

            Bu kararı alan arkadaşların kararı yeniden görüşmelerini gözden geçirmelerini talep ettiklerini' dile getirdiler.

             Bölge sakinlerinin taleplerini dile getiren Haçova Köy dayanışma ve yaşatma Dernek Başkanı Abidin Akdağ basın açıklamasında yaptığı açıklama da "Şu anda üzerinde bulunduğumuz bu alana Yeşilyurt belediyesi tarafından bir hayvan barınağı projesi olduğunu duyduk.

Burası gerçekten bir hayvan barınağı projesi için uygun bir yer mi? bu hususun Malatya kamuoyunca ve etkili ve yetkililerce ciddi ciddi sorgulanması gerekir gerekiyor..

             Öncelikle hayvanlar için yapılacak en küçük bir çabaya bizimde elimizden gelen ilave katkıyı sunmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak bu bölge insanımızın yaşam alanı ve atalarımızdan bize miras kalan yerler.

              Bizler yöre halkı olarak bu bölgeyi bir adım daha ileriye taşımak yaşam alanı olarak daha rantıbıl yapmak için sosyal tesisler kurmak içn çaba sarf ederken o konuda mücadele ederken bu projenin ortaya çıkması manidardır düşündürücüdür.

           Özellikle Pandemı sürecinde köye dönüşlerin bölgede ekonomik hareketliliğin hız kazandığı tarım ve hayvancılığın yaşamımız için öneminin artık son derece ehemmiyet arz ettiği hatta köyümüzde bu alanda kooperatiflerimizin kurulduğu bu aşamada düşünülen proje için uygun yerin burası olmadığı çok iyi bilinmelidir. Bu proje bölgemize uygun değildir insan barınağını yok edip hayvan barınağı kurmak ne kadar adil bir durumdur. Bunu bu projeyi yapan kâğıda döken yetkililere sormak istiyoruz.

          Geçtiğimiz gün içerisinde belediye aracı ile yöremize birçok sahipsiz. Hayvan bırakıldığına köylümüz şahit olmuş, belediyenin aranması üzerine olası tepkiden çekinen belediyenin tekrar hayvanları toplama girişiminde bulunduğuna şahit olunmuştur. Bu ne aceleciliktir burada art niyet yok mudur?.

           Yerleşim yerlerine yakın olan tarım faaliyetleri ile küçük ve büyükbaş hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı bu yerlerimiz ekonomik girdileri ile sadece ilimiz için değil ülkemiz için de fazlası ile ilave katkı sunacaktır sunmaktadır.

            Yaşam alanlarımız olan bu yerlerimiz için belediyemizden çok daha fazla hizmet ve farklı projeler beklerken böyle bir proje ile karşılaşmak yöre halkını ciddi anlamda üzmüştür üzecektir.

           Hâlbuki 6360 sayılı yasa ile artık merkez ilçe olan Yeşilyurt’a bağlı mahalle niteliği kazanan yerleşim yerlerimiz için ulaşım imkanı sağlanması, çöplerimizin toplanması istenirken herhangi bir altyapı hizmeti bulunmayan bu yer için en basit hali ile içme suyu sıkıntımızın giderilmesini beklerken bölgemize Hayvan barınağı yapılmak istenmesi bizi üzmüştür üzecektir.

           Zaten belediyemizin hiç beklenmeyen ve yöre halkının haddinden fazla rahatsız olduğu ve bunu hak etmediği taş ocaklarına ve mermer ocaklarına izin vermesi şimdi de hiç olmayacak bu yerimiz için bir hayvan barınağı projesinin faaliyete geçirilmek istenmesine şiddetle karşı çıkıyoruz demokratik yasal haklarımızı kullanarak sahip çıkıyoruz çıkacağız.

           İl merkezimize en yakın köylerin büyükşehir yasası ile mahallelere dönüşmesi neticesi en yakın mahalle mahiyeti kazanan mahallemiz için bizler ülke ve yöre halkına gerçekten faydası olacak projelerini beklemekte hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

              Netice olarak Yeşilyurt belediyenin söz konusu hayvan barınağı için düşündüğü yerin bölgemizde ki yerin hiç uygun olmadığını bir kez daha vurguluyor böyle bir projenin derhal iptal edilerek ilçemizin daha uygun yaşam merkezlerine daha uzak ve şartlara uygun yerler bulunarak hayvanların da korunmasını sağlamak isteğinize bizlerde yardımcı olacağımızı belitirriz

             Kısaca yöremize bölgemize yaşam alanımızın içine HAYVAN BARINAĞI yapılmasına önce sağlığımızı sonra da geçimimizi ekonomimizi bitireceğini düşünerek yapılmasına karşı çıkmaktayız çıkıyoruz.Etkili ve yetkililer bir kez daha elini vicdanına koyarak düşünsün ve bu proje iptal edilerek daha uygun yere götürülsün “ dedi

 

Atalar mahallesi Muhtarı İmam Yılmaz ise; "Burada et, süt ve arıcılık alanında üretimler var. Yapılacak bu barınağın üretime yönelik zarar vereceğini düşünüyoruz. bu nedenle ben ve mahalle sakinlerimiz, hayvan barınağının başka yere yapılmasını talep ediyoruz." ifadelerinde bulundu.

          Barınak ile ilgili görüşlerini aktaran Seyituşağı mahalle muhtarı Miktat Canbay; "sürecin bütün aşamalarını takip ederek yapılması gereken ne varsa yapmaya çalıştık. Son olarak belediye başkanına gittiğimizde 'buranın uygun olmadığını, mutlaka senin görmen gerektiğini' kendisine söyledik. Başkanı aldık buraya getirdik.

           Başkanın bize dediği şudur, 'nüfusu 300 binin üzerinde olan ilçelere hayvan barınağı mecburiyeti getirilmiştir. Bakanlık mecburiyet getirdi. Parasının yarısını bakanlık yarısını belediye karşılayacak. Bizler bakanlığa yerimizin olmadığını söyledik. Bakanlıkta mera olmaz, hazine olmaz mutlaka ormanlık olacak, orman bakanlığı da burayı bize tahsis etti.' dedi.

            Bizler hayvan barınağı yapılmasına karşı değiliz bu bölgeye yapılmasına karşıyız. Bu durumda herkesin elinden geleni yapması gerekir." dedi.

          İkizce Mahalle muhtarı Şahin Erdal da “ bölgede yaşayan vatandaşlar olarak bu projenin çok yanlış ve bölge adına gereksiz olduğunu daha müsait yerlerin olduğunu belediye isterse bu yerleri bulabileceğini belirtti.

 Mahalle sakinlerinin barınak eylemine bazı siyasi parti ve STK temsilcileri de destek verdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.