ALTIN
 2.439,70
DOLAR
 32,4504
STERLİN
40,7959
EURO
 34,8290

Arguvan derneklerinden ortak basın açıklaması;

 

12 Mayıs 2022 04:36
Arguvan derneklerinden ortak basın açıklaması;

 

 

“Deryadan Damlalar ARGUVAN” kitabı eksiktir bizleri temsil etmiyor ve yeniden düzenlenmesini istiyoruz...

 

              Yayına hazırlanan ve Arguvan kültürüne katkı sunulduğu ifade edilen eserin, taraflı ve ayrıştırıcı tutumuna Arguvan'ın bazı dernekleri tarafından yapılan tepki açıklaması;

 

KAMUOYUNA DUYURULUR

 

            Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin öncülüğünde hazırlanan ve İnönü Üniversitesi Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkılarıyla İnönü Üniversitesi Yayınevi tarafından basılan “Deryadan Damlalar ARGUVAN” kitabı eksiktir bizleri temsil etmiyor ve yeniden düzenlenmesini istiyoruz...

Arguvan Halklarına

            Deryadan Damlalar Arguvan kitabında Arguvan Kürt kültürünün işlenmemesini düşündürücü ve ürkütücü buluyoruz...

              Kültür, insani ve toplumsal varoluşun ayrılmaz bir parçasıdır. Geçmişi geleceğe bağlayan en önemli halkadır. Bu nedenle kültürünü yaşamak en temel insan haklarındandır.

İnsanlık tarihinin kültürel birikimleri, anadilleri aracılığıyla sonraki kuşaklara aktarılır.

Her dil gibi Kürtçe de onu kullanan toplumun tarih ve kültürünün taşıyıcısıdır.

Kürtçe, Arguvan coğrafyasında da hatırı sayılır bir yer tutar.

            Yaşayan bir dili, kültürü kendi coğrafyasında görmemek insanlığın kültürel mirasından bir halkasının yok edilmesi demektir. Yaşadığımız ortak vatan, (Türkiye) farklı anadillerin ve kültürlerin, kimliklerin var olduğu bir ülkedir.

             Bu farklılıkların eşit ve demokratik bir ortamda var olmaları için, farklı kültürlerin ve anadillerin geliştirilmesi büyük önem taşır.

              Bütün zorluklara rağmen, Kürt halkının anadili ve kültürü için verdiği muazzam bir mücadele var. Bu mücadele Türkiye’de yaşayan diğer halkların da kültürlerini yaşaması için ilham olmuştur.

Her halk gibi, Kürt halkı da kültürünü sahipleniyor.

            Arguvan’da Kürt kültürünün görülmediği çalışmaların, inkâr ve asimilasyon politikalarına hizmet ettiğini, Arguvan’ın çok dilli, çok inançlı ve çok kültürlü yapısına hizmet etmeyeceğini ifade ediyoruz.

Unutulmamalı ki gerçek bir demokratikleşme yerelden başlar.

           Yine gerçek bir demokratikleşme, halklar, anadiller, kültürler ve inançlar üzerindeki inkâra son vermekle ve bunun karşısında durmakla ancak mümkün olabilir...

             Mevcut çalışmada Arguvan kültürü ve etnik yapısının yeterince araştırılmadan yazıldığını; bu bağlamda kitapta Arguvan kültürü ve etnik yapısının anlatılmasında eksik ve yanlış bilgiler yer aldığından kitabın yeniden düzenlenip yayınlanması uygun olacaktır.

 

İmzacı Kurumlar

 

Alhasuşağı Köyü Derneği

Ballıca Mezrası Derneği

Bellikler Mezrası Derneği

Birik Yoncalı Köyü Derneği Göçeruşağı Köyü Derneği

Kesirik Çermik Köyü Derneği Kömürlük Köyü Derneği

Kuruttaş Köyü Derneği

Narmikan Köyü Derneği

Sığırcıuşağı Köyü Derneği

Şotik Köyü Derneği

Yayıklı Köyü Derneği

Kaynak: Narmikan Der. Narmikan Bursa

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.