ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

DİSK: Zamları durdurun, ücretleri artırın

 

14 Haziran 2022 10:53
DİSK: Zamları durdurun, ücretleri artırın

 

 

             DİSK İstanbul’da İl Çalışma ve İş Kurumu önünden seslendi. Zamların durdurulması ve ücretlerin artırılması istendi.

             İstanbul Tophane’deki İl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplanan DİSK üyeleri 5 acil talep sıraladı.

           Düzenlenen basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanmasının önündeki tek engelin AKP iktidarının politik tercihleri olduğunu söyledi.

 

"DAR GELİRLİ KAYBETTİ SERMAYEDARLAR KAZANDI"

 

             Aralık ayında 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücretin mayıs ayında 1516 lira erdiğinden bahsederek, “Enflasyon nedeniyle yılın ilk 5 ayında 5 bin liramız cebimizden uçtu gitti. Gerçek enflasyon oranına göre değil, TÜİK verileriyle 5 bin liramız buharlaştı.

             Dar gelirliler kaybetti bir avuç sermayedar kazandı” dedi. AKP iktidarının uyguladığı politikalarla emeği daha da ucuzlatmak istediğini söyleyen Çerkezoğlu TÜİK’in açıkladığı verileri eleştirerek, “Bunun adı hata değildir, bu teknik bir sorun değildir. Bunun adı hırsızlıktır. Fakirden alıp zengine vermektir. Bizler fakirden alıp zengine veren bu düzene karşı da hakikat mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU DERHAL TOPLANMALI

 

             Derhal asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin artırılması gerektiğini dile getiren Çerkez oğlu, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun derhal toplanarak yeni asgari ücret belirlemesinin önünde hiçbir mevzuat engeli yoktur. Bir engel varsa, o da politik tercihlerdir.

               Derhal, acilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmalı ve asgari ücreti artırmalıdır” dedi. Çerkez oğlu DİSK adına taleplerini ise şöyle sıraladı:” Asgari ücret yüksek enflasyon dönemlerinde yılda dört kez belirlenmelidir.

               Yoksulluğu ve adaletsizliği büyüten bir ekonomik büyümenin bu ülkeye, bu halka Türkiye işçi sınıfına bir faydası yoktur. Bu yüzden asgari ücret tespitinde sadece enflasyon değil büyüme oranı ve yoksulluk sınırı da esas alınmalıdır.

              Asgari ücret üzerindeki sigorta prim yükü azaltılmalı, işverenlere verilen SGK prim desteği işçiler için de sağlanmalıdır. Asgari ücrete paralel olarak diğer tüm ücretler ve emekli aylıkları da arttırılmalıdır.

            En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’ lilerin emeklilik hakları verilmelidir.”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.