ALTIN
 2.498,71
DOLAR
 32,5315
STERLİN
40,6457
EURO
 34,6836

MİLLETVEKİLİ TUTDERE: IRGATLIĞA MAHKUM ETTİĞİNİZ EMEKÇİLERİMİZİN HAKKINI VERİN

            TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, hasat döneminin başlamasıyla Adıyaman’dan Türkiye’nin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak giden emekçilerin aldıkları ücretlerde yaşadıkları mağduriyetler hakkında açıklamalarda bulundu. 

24 Temmuz 2022 06:04
MİLLETVEKİLİ TUTDERE: IRGATLIĞA MAHKUM ETTİĞİNİZ EMEKÇİLERİMİZİN HAKKINI VERİN

 

 

            TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, hasat döneminin başlamasıyla Adıyaman’dan Türkiye’nin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak giden emekçilerin aldıkları ücretlerde yaşadıkları mağduriyetler hakkında açıklamalarda bulundu.

           Mevsimlik tarım işçilerinin aldıkları ücretlerde yaşadığı adaletsizlikleri dile getiren Milletvekili Tutdere, Adıyaman’dan Türkiye’nin dört bir yanına giden emekçilerin alın terlerinin karşılığınının verilmesi ve haklarının ödenmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

           Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma Koşulları Her Sene Daha da Zorlaşıyor, Emeklerinin Karşılığı Verilmiyor

                 Adıyaman’daki binlerce yurttaşın AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak gitmek zorunda kaldığına dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Adıyaman nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u çevre şehirlerde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. 

                Hemşerilerimiz sosyal güvencesi ve sosyal hakkı olmadan günde yaklaşık 10 saat çalışarak ekmek parası için büyük bir mücadele veriyor.

             Mevsimlik tarım işçilerinin zor olan çalışma koşulları her sene daha da zorlaşmakta, buna karşın emekçilerimizin hakları verilmemektedir.” dedi.

 

Yaşam Mücadelesi Veren Emekçilerimize Üç Kuruş Karşılığında Çalışmaları Dayatılmaktadır

 

             Kayısı hasat döneminin başlamasıyla Adıyaman’dan Malatya’ya giden mevsimlik tarım işçilerine hak ettikleri paranın verilmediğini, verilen ücretlerden ise kesintiler yapıldığının altını çizen Milletvekili Tutdere, “Adıyaman’dan Malatya’ya kayısı toplamak için giden hemşerilerimize günlük olarak sadece 216 lira verilmektedir.

            Bu 216 liranın içinde yol masrafı, konaklama ve çavuş ücretleri de dahil edilmiştir. Bu kesinlikle doğru bir uygulama değildir. Bu şekilde emekçilerimizin eline hiç para geçmemektedir.” ifadelerini kullandı.

Adıyamanlı hemşerilerinin alın terinin verilmediğini ve emeklerinin sömürüldüğünü ifade eden Milletvekili Tutdere, “Hemşerilerimize alın terlerinin karşılığı verilmemekte, emekleri adeta sömürülmektedir. Parası pula dönen, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı kıskacında yaşam mücadelesi veren emekçilerimize üç kuruş karşılığında çalışmaları dayatılmaktadır.” dedi.

 

Parası Pula Dönen Hemşerilerimize Emeklerinin Karşılığı Verilmeli

 

            Tarım emekçilerinin alın terlerinin karşılığının verilmesi, haklarının teslim edilmesi noktasında gerekli ücret iyileştirilmelerinin yapılması için yetkililere çağrıda bulunan CHP’li Tutdere,“Parası pula dönen, iş ve aş bulamadığı için Adıyaman’dan başka şehirlere mevsimlik tarım işçisi olarak gitmek zorunda bırakılan hemşerilerimizin emeklerinin karşılığı verilmelidir.

               Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum. Yaşanan enflasyon, hayat pahalılığı karşısında verilen ücret emekçilerimizin alın terinin karşılığı değildir.Bu konuda gerekli iyileştirmelerin bir an evvel yapılması gerekmektedir..

             Zor koşullarda barınan, sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin düşük ücretlerle çalıştırılması aynı zamanda bir insan hakkı ihlalidir. Bu konuda tüm yetkililerin, ilgili ziraat odalarının ve bakanlığın harekete geçmesi gerekiyor.

            Tarım işçisini enflasyona ve hayat pahalılığı karşısında ezdirmemesi gerekiyor. Milletin alın terinin karşılığı mutlaka ödenmelidir.” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.