ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan: İktidar cem evlerine kayyum atıyor

             Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, cem evi başkanlığının kurulmasının cem evlerine kayyum atamak anlamına geldiğini söyledi. 

08 Ekim 2022 21:53
ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan: İktidar cem evlerine kayyum atıyor

 

              AKP medyasının günlerdir “Başkan Erdoğan Alevilerin sorunlarını çözecek önemli adımlar atacak”, “Aleviler için tarihi gün” gibi başlıklarla oluşturduğu “Erdoğan ne açıklayacak” sorusu, bugün yanıtını buldu.

            Erdoğan, İstanbul Kadıköy’de bulunan Şah kulu Sultan Dergâhı ziyaretinde yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cem evi Başkanlığı kurulacağını ve bu başkanlığın tüm cem evlerinin yönetimini yürüteceğini söyledi.

             Söz konusu başkanlığın cem evlerinin aydınlatmadan bakım onarımlarına tüm sorunlarını çözeceğini ifade eden Erdoğan, ayrıca talep edenlere de bu kurumsal bünyede kadro verileceğini açıkladı. 

              Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, cemevi başkanlığının kurulmasının cem evlerine kayyum atamak anlamına geldiğini söyledi.

               Kültür Bakanlığı bünyesinde bir Alevi diyaneti oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Aslan, şu vurguları yaptı: “Alevi toplumunun, kurumlarının taleplerini sulandırılıyor, siyaset malzemesi yapılıyor. Alevi topluluğu, Alevi kurumlarının 35 yıldır dile getirdiği ‘cem evleri ibadethanemizdir, ibadethane olarak kabul edilmelidir’ talebinin içi boşaltılıyor.

               Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir, inançlar özgür kılınmalıdır talebimize karşılık, Kültür Bakanlığı bünyesinde bir Alevi diyaneti oluşturuluyor. İçeriğini bilmiyoruz ancak ‘Kültür ve Cemevi Başkanlığı cem evlerinin bakım onarım, imar durumları dâhil ihtiyaçlarını karşılayacak, isteyen inanç önderlerine kadro verilecek, hatta cem evlerini yönetecek’ demek Alevilerin ibadethanesi olan cem evlerine kayyum atamaktır.

               Alevi Bektaşi Kültür ve Cem evi Başkanlığı, mevcut cem evlerini belirler, yönetir cümlesi, resmen bir kayyumdur. El koydum demektir. Bunu da Alevi toplumu ve kurumları kabul etmez.”

 

DEMOKRASİ VE LAİKLİK MÜCADELESİ DE HEDEF!

 

             Cem evlerinin dernekler, vakıflar, federasyonlar şeklinde kurulmuş sivil toplum örgütleri olduğunu ve demokrasi, laiklik mücadelesi verdiğini belirten Aslan, cem evlerini yönetmenin aynı zamanda bu mücadeleyi de sekteye uğratmak, bu mücadeleye de kayyum atamayı içerdiğini söyledi.

                 Mustafa Aslan, yapılan açıklamanın Alevi kurumlarının, Alevi toplumunu yok saymak ve bölmek hedefi de taşıdığını, “Kendilerince kendi Alevi sini yaratma derdi” ni ortaya koyduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının atacağı adımların samimiyetten uzak olmamasını istiyoruz. Eğer gerçekten Alevi toplumunun taleplerine, inancına saygı duyuyorsa örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını bir önce uygulamasını, taleplerimiz doğrultusunda anayasal adımlar atmasını istiyoruz.”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.