ALTIN
 2.245,43
DOLAR
 32,1652
STERLİN
40,7273
EURO
 34,9060

Aleviler torba yasaya karşı eylem yapacak

   Alevi kurumları, Alevilik ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinde 'Kültür' ifadesiyle kabul edilmesine karşı TBMM önünde eylem yapacak. 

06 Kasım 2022 08:53
Aleviler torba yasaya karşı eylem yapacak

 

 

             Alevi kurumları, Alevilik ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinde 'Kültür' ifadesiyle kabul edilmesine karşı TBMM önünde eylem yapacak.

            AKP'nin 21 maddelik torba kanun teklifinde Alevilikle ilgili düzenlemeleri içeren maddeler, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'Kültür' ifadesiyle kabul edilmişti.

          "Alevileri kültürel bir öğe olarak gören, Cem ibadetimizi ve Cem evlerimizi tanımayanların çıkaracağı yasalar bizleri tanımlayamaz. Alevilik vardır, Alevilik haktır!" diyen Alevi kurumları 8 Kasım saat 10.00'da TBMM Dikmen kapısı önünde eylem yapacak.

Çok sayıda Alevi kurumunun imzacısı olduğu eylem "Aleviler inancına sahip çıkıyor" şiarıyla gerçekleşecek.

 

İmzacı kurumlar ise şöyle:

 

Alevi Bektaşi Federasyonu

Alevi Dernekleri Federasyonu

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı

Alevi Kültür Dernekleri

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Demokratik Alevi Dernekleri

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu

 

'Alevisiz 'Alevi Açılımı' yapmaya devam ederlerse eylemlerimiz devam edecek'

              Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Özgür Kaplan gerçekleşecek eyleme ilişkin

 Halk TV.com.tr' ye konuştu. Kaplan'ın açıklamaları şöyle:

             "AKP'nin 20 yıllık iktidarı döneminde Alevilere hiçbir zaman samimi ve dostane yaklaşmadığını biliyoruz. Sicili bozuktur Alevilere karşı AKP'nin. Madımak davasında katillerin avukatlığını yapanların hemen hemen tümü AKP'den milletvekili oldu.

             29 yıllık Madımak Katliamı davasının 20 yılı AKP döneminde geçti. Biz AKP'ye güvenmiyoruz. Ayrıca Alevilik hiçbir şekilde anayasal sınırların içine sığdırılamaz. İnsanlar kendi inançlarını nerede yaşayacağını devlet tarif edemez.

               Eylem, başta torba yasa içinde Aleviliğin tarifine yönelik yapılacak fakat toplamda laiklik için, laikliği sahiplenmek adına yapmak istiyoruz. AKP, Alevileri, Alevi kurumlarını duymadan, görmeden Alevisiz 'Alevi Açılımı' yapmaya devam ederse bu eylemlerimiz çoğalarak devam edecek"

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.