ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

TORBA YASA DEĞİL, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞİL, EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ

   Malatya PSAKD ŞUBE BAŞKANI Latife ulutaş Emeksiz üst kavşağında bir basın açıklaması yaparak Torba yasası değil Cumhurbaşkanlığı yasası değil EŞİT YURTTAŞLIK İstiyoruz diyerek “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. 

13 Kasım 2022 10:38
TORBA YASA DEĞİL, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞİL,  EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ

 

 

            Malatya PSAKD ŞUBE BAŞKANI Latife ulutaş Emeksiz üst kavşağında bir basın açıklaması yaparak Torba yasası değil Cumhurbaşkanlığı yasası değil EŞİT YURTTAŞLIK İstiyoruz diyerek “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor.

          Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor.

Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız;

ALEVİ TOPLUMUNUN TEMSİLCİLERİNİ MUTLAKA DİNLEMELİSİNİZ DEDİK.

ALEVİSİZ BİR ALEVİ AÇILIMI YAPMAYIN DEDİK.

Bu kanun ile İbadetimiz olan Cem ve İbadethaneleri olan Cem evlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir.

SORUNDAN YANA DEĞİL ÇÖZÜMDEN YANAYIZ DEDİK.

ALEVİLİK TORBAYA SIĞMAZ DEDİK.

          Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cem evi Başkanlığı KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI Bünyesinde Kuruldu.

           AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi İnancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir ALEVİLİK TANIMI yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında KÜLTÜREL BİR ÖGE olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir.

             Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir.

                  Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz,

Siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. ALEVİLER VAR, ALEVİLER BURDA VE ALEVİLİK HAKTIR. Ve bir kez daha Analarımızla, Pirlerimizle, Dedelerimizle, yoluna SITK-ı SADAKETLE bağlı çekilen onca eza, cefa ve çileye rağmen yolundan dönmeyen binlerce talibiyle halkın meclisinin önünde haykırdık.

 

EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ. 

EŞİT YURTTAŞLIK HAKKIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ.

 

           Biz Aleviler Kadimden bu yana, yetmiş iki millete bir nazarla bakmış, El- Ele, El-Hakka düsturu ile bu inancımızı bizden önceki ulularımızdan, pirlerimizden emanet almış ve inancımızı bizden sonrakilere teslim etmenin sorumluluk ve bilincindeyiz.

             Devraldığımız bu tarihsel bilinç ve sorumluluğumuzla, 8 Kasım 2022’de Meclis önünde bu yasa tasarısını neden kabul etmediğimizi, son derece barışçıl bir gösteri ve basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştığımız günün gecesi, Alevilere GÖZDAĞI vermeye çalıştılar.

 

Biz Aleviler; Kerbela’daŞah Hüseyin, Anadolu’da Hünkâr, Banaz da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz.

             Şah Hüseyin’in kanıyla çizdiği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır.

             Biz Aleviler Cem evlerimizde, Cem ibadetimiz ile birbirimize niyaz olur, görür, görülürüz. Binyılların birikimi inanç gerçeğimiz bu şekilde yaşamış ve yaşamaktadır. İnancımız El Ele- El Hakka düsturu ile rıza temelinde Hak ile Hak olmak gerçeğidir. Bu mana bağı ile her varlık birbirine niyazdır.

              Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez.

 

OCAKLARIMIZA, DERGÂHLARIMIZA, İNANCIMIZA DOKUNMAYIN.

 

             Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız.  Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergâhlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız.

             Alevi – Bektaşi dergâhlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz.

               İktidar Sünni – Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleritarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz.

Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz ki;

 

CEM İBADETİMİZ, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR.

 

Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz.

 

ALEVİLER VARDIR! ALEVİLİK HAKTIR.

 

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU

ALEVİ DERNEKLERİ FEDERASYONU

ALEVİ VAKIFLARI FEDERASYONU

AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİKONFEDERASYONU

HACI BEKTAŞ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEKLERİ

DEMOKRATİK ALEVİ DERNEKLERİ

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.