ALTIN
 2.510,03
DOLAR
 32,5947
STERLİN
40,4574
EURO
 34,8297

YSK seçime girecek partileri ne zaman açıklayacak?

 

04 Şubat 2023 11:50
YSK seçime girecek partileri ne zaman açıklayacak?

 

 

              Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ocak ayında seçime girme yeterliliği bulunan siyasi partilerin listesini açıklamaması tartışma konusu oldu. Listenin yaklaşan seçimler nedeniyle açıklanmadığı düşünülüyor.

             Cumhurbaşkanının 14 Mayıs 2023 tarihini işaret etmesiyle birlikte, seçim takvimi ve adaylık tartışmaları da birçok yönden hareketlendi. Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığı, muhalefet ittifaklarının çıkaracakları cumhurbaşkanı adayları, yeni seçim yasasının geçerli olup olmayacağı gibi konular siyasetin gündeminde.

               Seçimlere ilişkin birçok sorunun yanıtı ise YSK’ de. Örneğin HDP’ nin kapatılması durumunda başka bir partiyle seçime girme ihtimali ve 2018 genel seçimlerinden sonra kurulan partiler nedeniyle gözler YSK’ de.

 

YENİ YASADA MECLİS GRUBU YETERLİ DEĞİL

 

             Çünkü ocak ayı geride kalmasına rağmen hâlâ seçimlere girme yeterliliği bulunan siyasi partilerin listesi açıklanmadı. Bir siyasi partinin seçimlere girebilmesi için 81 ilin en az 41’inde il örgütlenmesini tamamlaması ve seçimlerden en az altı ay önce büyük kongresini düzenlemesi gerekiyor.

              Seçimlere katılabilmek için Mecliste grup kurmanın yeterli olması kuralı ise 6 Nisan 2022’de yürürlüğe giren yeni seçim yasasında kaldırılmıştı.

 

KOMİSYON KONUŞACAK, KURUL KARAR VERECEK

 

             Seçime girecek partilerin ne zaman açıklanacağı sorusuna CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu şöyle yanıt verdi: “Seçim dönemi yakın olduğu için açıklanmasının zorunlu olup olmadığı tartışılıyor.

             Kanunda seçime girecek partilerin iki yılda bir, il ve ilçe seçim kurulları oluşturulduğunda açıklanacağı şeklinde anlaşılıyor. Fakat YSK’ nin 2011, 2013, 2014 yıllarında verdiği kararlarda her yıl ocak ayında açıklanacağı söyleniyor. Bu nedenle HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki ve benim sözlü itirazım oldu.

             YSK’ nin kararlarına uygun olarak ocak ayında açıklanması, seçimin yaklaşmasının bir önemi olmadığını anlattık. Bunun üzerine bir komisyon kurulmasına karar verildi. Fakat komisyon kurulmasına karar veren Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin 5’i ayrıldı, yeni üyeler göreve başladı.

                Bu nedenle henüz komisyon toplanmadı. Sanıyorum bu hafta ya da en geç önümüzdeki hafta toplanacak komisyondan çıkacak sonuca göre kurul bir karar verecek.”

               İYİ Partinin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk ise, geçen yılın ocak ayında seçime girecek partilerin açıklanmasının iki yılda bir il ve ilçe seçim kurullarının oluşturulmasından kaynaklandığını ama bu yıl seçimler beklenmeden açıklanması konusunda bir mahsur göremediklerini söyledi.

               YSK’ nin seçimlerin yaklaşması nedeniyle açıklamadığı kanaati olduğunu belirten Öztürk, seçim takviminin açıklanmasıyla birlikte parti listesinin açıklanmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.