Gazeteciyi 212 değil TİS korur’
Eğitim, 31 Ekim 2016 23:51
‘
TGS panelinde, gazetecinin hakları konusunda 212 sayılı kanunun sendikalı olup TİS imzalamayan gazeteciler için koruma sağlamadığının altı çizildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Meslek Hastalıkları”, “Gazetecilerin Hakları” ve “Yeni Medya” konularının anlatıldığı panel düzenledi.
Panelde, gelişen teknolojiyle gazetecilerin değişen rolü, gazetecilerin çalışma yaşamındaki sağlığı nasıl koruyacağı ve nasıl güvenli bir ortamda çalışabileceği anlatıldı. Ayrıca gazetecinin hakları konusunda ise 212 sayılı kanunun, sendikalı olup TİS imzalamayan gazeteciler için koruma sağlamadığının altı çizildi.
Alba Otel’de gerçekleşen panelde gazetecilik öğrencilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Panelde, gazetecilerin işyerindeki sağlığı ve güvenliğini nasıl sağlayacağı üzerine sunum yapan avukat Gökhan Küçük, katılımcılara 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu anlattı. Bu kanunun anlaşılması kolay ve basit bir kanun olduğunu ancak uygulanamadığını ifade eden Küçük, “İSG sisteminin kendisi piyasaya açıldı. Bu nedenle iş kazalarında azalma değil artış oldu” dedi. Rakamlara göre her gün 3 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğinin altını çizen Küçük, İSG sisteminin Türkiye’de işler olmadığını ifade ederek, “İSG uzamanı iş yerinde risk gördüğünde patrona bildirir ve düzelmesini ister. Ancak patron önlem almazsa Çalışma Bakanlığına bildirir. Kanun böyle diyor. Ancak bu uzman patrondan maaş alırken bakanlığa nasıl onu bildirsin. Çok merak ediyorum İSG uzmanın bakanlığa yaptığı bildirim sayısı kaç” diye sordu. Kanun eksiklerine rağmen uygunlanabilse, temel felsefesinin iş kazası ve meslek hastalığı olmadan işçiyi korumak olduğuna dikkat çeken Küçük, “Çalışmak nedeniyle ölmek gibi bir kavram olabilir mi? İnsanlık dışı bir durum. Herkesin yaşam hakkı var” dedi.
YENİ HABERCİLİK
TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, gelişen teknolojiyle değişen gazetecilik üzerine sunum yaptı. Gazetecilerin haber ve içerik üretme ayrıcalıklarının elinden alınmaya başladığını ifade eden Kuleli, “Erişim kolaylaştıkça enformasyonun değeri azalıyor. Enformasyon yığınlarını anlamlandırma ve analiz etmenin değeri artıyor. Örneğin Papa’nın seçimi değil onun katolik dünyası için ne anlama geldiği önem kazanıyor” diye açıkladı. Sosyal medyanın kendisinin haber kaynağı haline geldiğini ekleyen Kuleli, “Orası haberin üretildiği yer değil kaynağı olan yerdir. Haberin buradan doğrulatmak da hızlanıyor. Misal otel yanıyor diye bir haber geldiğinde 10 dakika sonra birisi oradan bir görüntü atıp bunu yalanlayabiliyor” dedi. Gazetecilere yeni teknolojik gelişmeleri takip etmesini öneren Kuleli, “Yeni gelişmelerin içerisine haberi nasıl sokarım diye düşünmek gerekiyor. ‘Bu gelişmeyi haber için nasıl kullanırım’a bakmalı. Artık hızlı haber geçmenin de anlamı kalmadı. Önemli olan az kelimeyle anlamlı haber geçmek” diye önerisini açıkladı.
212 ARTIK KORUMUYOR
Gazetecilere, Basın İş Kanunu’ndaki haklarından bahseden Avukat Meliha Selvi ise gazeteciler arasında 212 olarak bilinen kanunun artık onları korumadığına dikkat çekti. Sendikalı olmadan ve Toplu İş Sözleşmesi imzalamadan 212’nin gazetecilere zararları bile olduğunu ifade eden Selvi, “Kanunlar asgari koşulları belirler. 212’den sonra çok şey değişti ve Yargıtay kararları çıktı. Birçok mağduriyet yaratan uygulama bu kararlarla hayata geçti” dedi. Gazetecilere işten ayrılmaları sırada yapacakları konusunda da uyarılarda bulunan Selvi, ikale (bozma) sözleşmesiyle işten ayrılmanın yanlış olduğunu açıkladı: “İkale (bozma) sözleşmesi diye bir şey çıktı. Pek çok kişi işten ayrıldığında tazminat alabilmek için bu sözleşmeyi imzalıyor. Ancak yanlış yapıyorlar, bu yolla ayrıldıklarında işsizlik ödeneği alamayacak konuma düşüyorlar. Zaten patronlar da bu sözleşmeyi işe iade davası açılmasın diye imzalatıyor. Bu sözleşmeyi imzalamak yerine haklı nedenle işini feshettiğini yargı yolunda aramak daha mantıklı. Hem de bu süre içerinde işsizlik ücretinizi alabilirsiniz.”
Selvi, gazetecilerin diğer yanılgısının ise 212’den sigortaları yatmaya başladığında “kadrolu oldum” söylemi olduğunu anlattı. Selvi, gazetecilik yapan kişilerin ilk günden itibaren bu kanun kapsamında çalışması gerektiğini ifade ederek, “İlk işe girdiğiniz günden itibaren bir dosya oluşturun ve gerekli belgeleri bu dosyada saklayın. Haberlerinizi de arşivleyin. İleride kıdeminizi almanızda ya da haklarınızı almanızda yardımcı olacaktır” dedi.
Eğitim, 31 Ekim 2016 23:51
Yorumlar (0)

BARIŞ YILDIZ " DEMOKRASIYI AYAKLAR ALTINA ALMA GİRIŞİMLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ "

MUHARREM AYI SADECE MATEM DEĞİL AYNI :AMANDA BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK AYIDIR "

CHP HEYETİ BASBAĞLARA GİDİYOR

MUHALİF BASIN SUSTURULAMAZ

AĞBABA " ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK "

ARAPKİR DE ETKİNLIKLER BİTMİYOR

BARIŞ YILDIZ DAN MITINGE DAVET " BU SADECE MİTING DEGİL, ADALET İÇİN DIRENİŞTİR "

BATTALGAZİ'DE HAFTA SONU DOLU DİZGİN GEÇTİİN

CHP MALATYA'DA GECE MİTİNGİ YAPACAK

FİKRİ SAĞLAR " KEMAL KILIÇDAROĞLUNA AÇIK ÇAGRIMDIR

OYUNU GÖRMEK VE BİRLİKTE BOZMAK ZAMANI

KILIÇDAROĞLU'NA BİR ÇAĞRIDA ALEVİLERDE: BU KİRLİ OYUNU BOZABILIRSINIZ

BAŞKAN GEÇİT "MUHARREM AYI HÜZNÜN İBADETİN ŞÜKRÜN VE PAYLASMA AYIDIR

BATTALGAZİ BELEDİYESİ GELECEGIN SANATCILARINI YETİSTİRİYOR

BATTALGAZİ BELEDIYESİ GELECEĞİN SANANATÇILARINI YETİSTİRIYOR

Keskin " Muharrem ayı sabrın teslimiyetin ve kardeşliğin zamanıdır "

CHP İL BAŞKANI BARIŞ YILDIZ " MUHARREM AYI KERBELA ADALET VE DİRENİŞİN EVRENSEL SEMBOLÜDÜR"

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AİLE YILINA YÖNELİK ETKİNLİKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDE PARKLARA " YAZ" DOKUNUŞU

MEDYA DAYANIŞMA GURUBU: " GAZETECİLIK SUÇ DEĞİLDİR " FATİH ALTAYLININ TUTUKLANMASI GAZETECILIGE VE DÜŞUNCEYE AĞIR DARBEDİR

İL İL TESLİM EDİLEN KONUT VE İŞ YERİ SAYISI

TSO BASKAN YARDIMCISI BASRİ ILHAN " KURU KAYSIDAKİ ÐÜŞÜS TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR "

CÜBBELİ AHMET ZİRAI DON OLAYINI " ZİNAYA " BAĞLADI CHP DEN TEPKİ GELDİ " MALATYALILARDA ÖZÜR DILESİN "

YEŞİLYURT TA YOLLARI BAŞTAN AŞAĞI YENİLENİYOR

T.Ö.T MERKEZİN AVRUPA’DA UMUTSUZ VAKASINI HAYATA DÖNDÜRDÜ

YILDIZ " KÜRECİK RADAR ÜSSÜ DERHAL KAPATILMALI

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

CHP MALATYA İL ÖRGÜTÜ FERDİ ZEYREK İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLEDİ

CHP DE GELENEKSEL BAYRAMLASMAYA YOGUN İLGİ

ŞEHİR SEL VEE DOLUYA TESLİM OLDU ALT YAPI SINIFTA KALDI.

27.OLAGAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

AĞBABA " TARSİM DAHA NEYİ BEKLİYOR "

YEŞILYURT BELEDİYESİ YETİM ÖKSÜZ, İHTIYAÇ SAHİPLERİ İÇIN " KURBAN BAĞIŞ " HİZMETİ BASLATTI

ÇGD GENEL BASKANI KIVANÇ EL GÜVEN TAZELEDİ

SADIKOĞLU TOBB EKONOMİK ŞURASINA KATILDI

DÖNUSÜM SÜRESİNCE KDV MALATYA DA %20 ISTANBULDA %1

BAŞKAN ER DEN ŞOK AÇIKLAMA " BIZE 160 MILYON BORCLU "

BARIŞ YILDIZ "GİZLİ TANIĞA GEREK YOK SAMİ ER AÇIK TANIK

MEHMET FENDOGLU NUN SAĞLIK DURUMU NASIL?
