Malatya’nın o ürününden 15’in üzerinde yan ürün üretiliyor
malatyasonsoz.com.tArapgir’de alternatif tarım ürünü olarak öne çıkan reyhan, Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun öncülüğünde her geçen yıl daha geniş alanda ekilmeye devam ediyor. Alım garantisiyle desteklenen üretimde hem çiftçilerin kazancı artıyor hem de ürün çeşitliliği katlanarak çoğalıyor.
Arapgir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şafak, Arapgir reyhanının diğer türlerden çok farklı olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi:“Reyhan şu anda onlarca yan ürün olarak üretiliyor. Şerbeti, çayı, sabunu, lokumu derken sayı her geçen gün artıyor. Belediye tarafından alım garantili. Yılda dört kez hasada giriliyor. Yaş halde kilosu 30 liradan alınıyor. Kurutulunca 1500 lirayı buluyor. Ancak bakımı zor bir ürün. İçinde ot olmayacak, sulamasını aksatmayacaksın. Hastalığa çok açık. Ama aroması ve rengiyle Arapgir reyhanı gerçekten çok özel.”
Şafak, tüketicilerin reyhan ürünlerine büyük ilgi gösterdiğini belirterek,“İnsanlar bunu tatmaya başladıkça farkını görüyor. Reyhanda 15’in üzerinde ürün çeşidi oluştu. Sayın belediye başkanımızın öngörüsüyle bu sayı daha da artıyor ve hepsi tutuluyor” dedi.
Reyhan üreticisi Nejla Karakaya ise zor ama keyifli bir üretim yaptıklarını belirterek,“Reyhan kazanç sağlasa da sağlamasa da yetiştirmesi güzel bir şey. Doğal ortamda yaşıyoruz. Ama devamlı gözün üzerinde olacak. Otunu temizleyeceksin, suyunu vereceksin; çocuk gibi sahipleneceksin." dedi.
Arapgir reyhanının aromasının çok farklı olduğunu belirten Karakaya,Mide ağrısına, halsizliğe çok iyi geliyor. Biz yaş olarak satıyoruz, belediyeye veriyoruz. Vatandaş da tarladan gelip alıyor. Çok kişi geliyor, müşterilerimiz memnun.” ifadelerine yer verdi.
Arapgir'de üretilen reyhandan son olarak üretilen dondurma da ilçede büyük ilgi görüyor. Kozluk çayında işletmesi bulunan Hakan Üye, eşi ile birlikte yöreye ait reyhandan dondurma yaptıklarını ve tadanlar tarafından da büyük ilgi gördüğünü ifade etti.
Evde deneme yanılma usulü ile reyhanlı dondurmayı keşfettiklerini belirten Üye, "Özellikle dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz çok memnun kaldı. Aroması ve kıvamı çok güzel" diye konuştu.
Kaynak: MHA