3 Mayıs Dünya basın özgürlüğü gününde Türkiye
Gündem, 03 Mayıs 2017 03:06
1993 yılında Medya çalışanlarına ve basın emekçilerine yönelik baskıları protesto etmek ve anımsatmak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3 Mayıs’ları Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak belirlemiştir.
Ne yazık ki ülkemizde özellikle son 10 yıldır basın emekçilerinin üzerindeki yoğun baskı kalkmak şöyle dursun her geçen gün biraz daha ağırlaşmaktadır. Günümüzde yaşananlara kısaca bir göz attığımızda düşünceyi ifade özgürlüğünün kamuoyunun haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı olan basın özgürlüğünün, temel hak ve özgürlüklerin bulunmadığı, adalet sisteminin hakça işlemediği bir ortamda nesnel bir gazeteciliğin yapılamadığını saptayabilmek hiçte zor değildir.
Eleştiren, soruşturan kısaca mesleğin gereklerini yerine getiren 159 meslektaşımız şu anda cezaevinde bulunuyor. Yazılı, görsel ve işitsel medya kurumları üzerinde sansür ve oto sansürün olumsuz etkisi her alanda kendini gösteriyor. Medya sektöründeki işsizlik çığ gibi büyüyor. Muhalif gazeteler, muhalif televizyonlar, radyolar OHAL gerekçesiyle kapatılıyor. Televizyonların TÜRKSAT aracılığıyla yayın yapması engelleniyor.
Halk tek sesli bir toplumun bireyleri olmaya mahkûm ediliyor. Çağdaş demokrasilerin çok sesli toplumlarını gıptayla izler hale geldi halkımız. Malatya çağdaş gazeteciler derneği olarak bir kez daha yinelemek istiyoruz; gazetecilik meslek ilkelerine uygun yapıldığında en onurlu mesleklerden biridir. Kamuoyu adına görev yapar, kamuoyu adına iktidarları denetler. Gazetecilik demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede suç değildir. Tutuklu gazeteci meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması ülkede toplum barışının da yeniden sağlanmasına yardımcı olacaktır. Buna kuvvetle inanıyoruz. İsterdik ki bu 3 Mayıs’ta medya sektörümüz için çok daha başka şeyler konuşalım.
Giderek demokrasiden kopma yolundaki kendi iç sorunlarımızı değil, uluslararası alanda gazetecilik başarılarımızla övünelim. Siyasi tarihimizde pek çok dönemde gazetecilik ağır sınavlar vermiştir. Sıkıyönetimler, askeri darbeler, siyaseti vesayet altına almak isteyen iktidarlar gazeteleri ve gazetecileri hedef almakta gecikmemişlerdir. Oysa bir kez daha yineleyelim gazeteci dönemlerin tanığıdır. Yaşanan olayları tarihe not düşer. O sıkıyönetimler, gazetecilere yönelik o yargısız infazlar, iktidarların kendi mecralarına sokmaya çalıştıkları yandaş yazarlar basın tarihinde sadece yaptıkları kötülükler, insanlara verdikleri acılarla anılırlar.
Bu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün zorluklara karşı kamuoyunu aydınlatma yolunda yiğitçe uğraş veren bütün basın emekçilerine kutlu olmasını diliyoruz. İnanıyoruz ki zor dönemler geçecek, gazetecilere reva görülen bu zulüm bitecek, buna sebebiyet veren siyasiler elbet bir gün gidecek ama gazetecilik hep var olacak var olmaya devam edecek ” Gazetecilik suç değildir.
Çağdaş gazeteciler derneği(ÇGD )Malatya şube başkanı.
İbrahim GÖÇMEN
Gündem, 03 Mayıs 2017 03:06
Yorumlar (0)
YILDIZ " BASIN ÇALISANLARININ HAKKI ÖDENEMEZ "
GÖK " BASIN MİLLETİN ORTAK SESI VE VİJDANIDIR
GOÇMEN " ÖZGÜR BASIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ "
MALATYALILAR BIR ARAYA GELEREK FIKİR ALIŞ VERIŞİNDE BULUNDULAR
" KUTLAMIYOR MÜCADELE EDİYORUZ "
AĞBABA " EMEKLİYE MAAŞ DEGIL HARÇLIK VERİLDİ"
DEPREM BÖLGESİNDE ÇİFTÇİYE KREDİ ENGELİ ZİRAAT BANKASINA SERT TEPKİ
TBMM ÇATISI ALTINDA NEFRET DİLİ
METİN GÖKTEPEYİ SAYGIYLA ANIYORUZ
BEYDAĞI TOKİDE SABIR TAŞTI SU ÇILES BİTMIYORİ
MALATYA İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ 2025 TE SINIFTA KALDI
PRF. DR SEZAİ YILMAZ VE EKİBİ BAŞARIYA DOYMUYOR
ARGUVAN DA KARLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR
ÇGD MALATYA ŞUBE BASKANI İBRAHİMDEN YENİ YIL MESAJI
BARIŞ YILDIZ 2025 DEGERLENDİRDİ: SÖZ VAR İŞ YOK
BELEDİYELERIN "TEYAKKUZDA " BEKLEDİĞİ MALATYA 3 CM KARDA SINIFTA KALDI
ANKARA MALATYALILAR FEDERASYONUNUN ( MAFED ) KONGRESI YAPILDI
MASTÖB KONGRESİ MAHKEME KARARIYLA TEDBİREN DURDURULDU
BATTALGAZİ BELEDİYESİNDEN KAR YAĞIŞINA KARŞI HIZLI MÜDAHELE
CHP DE İNÖNÜ ANMASI
AĞBABA " İNONÜ ONURLU,CESUR VE DAHİANE BİR DEVRİMCIYDİ
CHP MALATYA DA İNÖNÜYÜ ANDI
AĞBABA " BİZ RAKAM KONUŞUYORUZ EMEKLİ TENCERE ÇIFTÇİ MAZOT GENÇLIK GELECEK KONUSUYOR "
MALATYA ATMALILAR DERNEĞİ GENEL KURULUNU GERÇEKLESTİRDİ
İŞTE CHP NİN SEÇİM SONUÇLARJ
BATTALGAZİDE BELEDİYE HİZMETLERİ PLANLI BİR ŞEKILDE DEVAM EDIYOR
YEŞİLYURT"TA SOZ VERILEN YATIRIMLAR TEKER TEKER HAYATA GEÇİYOR
PLAN BÜTCEDE AGBABA RÜGARI: AĞBABA HEM TÜRKİYE HEM MALATYA GÜNDEMİNİ BELİRLEDİ
DENİZ ÇAKIR GÜVEN TAZELEDİ
ALİ KAPISI VE CEMEVİ" SULTAN ABDAL MUSA LOKMASI YAPTI :
ÇGD BURSA DAN OZAN KAPLANOGLU AÇIKLAMASI." GAZETECİLİK SUÇ DEĞILDİR "
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
ÇGD DEN FATİH ALTAYLIYA VERİLEN CEZAYA TEPKİ
AĞBABA " YONCALININ SULAMA KANALI YOK. ÇAT BARAJ̌I SU TUTMUYOR "
ANKARA KEÇİÖREN DE AKÇADAĞ GÜNLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
MALATYAYI DUNYA TIP HARİTASINADA ZİRVEYE TAŞIYAN SESSİZ DEHA
AĞBABA " MALATYA UÇAK SAATLERİ İSKENCE GİBİ
ZERBAN ANA LOKMASI: BİR LOKMANIN TAŞIDIGI ASIRLIK SIR
BASKAN TAŞKIN TAMAMLANAN PROJELERİ TEŞKİLATLA.İNCELEDİ
