Yasakla Maraş'ı unutturmak istiyorlar, unutmayacağız
Yaşam, 21 Aralık 2017 04:57
Malatya'da evleri işaretlenen Aleviler, Maraş Katliamı anmasına tepki göstererek 'Yasakla Maraş'ı unutturmak istiyorlar, unutmayacağız' dediler.
Yakın zamanda Malatya’da evleri işaretlenen Aleviler, Maraş Katliamı anmasının yasaklanmasına tepkili. Evrensele konuşan Aleviler, yasakla Maraş’ın unutulmasının istendiğini ancak unutmayacaklarını söyledi.
Malatya’da Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’nde 13 evin kapı ve duvarlarının kırmızı boyayla işaretlenmesi ile ilgili aradan 1 ay geçmesine rağmen işaretleme olayına karışan kişiler ortaya çıkarılmadı. 39 yıl önce Maraş’ta evlerin işaretlenmesinden sonra Alevilere yönelik yaşanan katliamda 111 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra işaretleme olayları tedirginlik yaşatıyor. Yaşananlar üzerine Maraş Katliamı anması öncesi Maraş Valiliği’nin kentte her türlü açık hava etkinliği yasaklaması Malatya’da yaşayan Alevilerin tepkisini çekti.
‘MARAŞ’I UNUTMAYACAĞIZ’
Baba Mansur Ocağına bağlı Dede Hüseyin Kuğu 21 Kasım’da Malatya’da evi işaretlenen 13 evde yaşayanlardan birisi. Kuğu, “Maraş Katliamı’nın Sünni- Alevi çatışması olduğunu düşünmüyorum. Ben o tarihte Ankara’daydım. Maraş’a 1 hafta sonra girebildik. Orada gördüğüm tablo bir Alevi aileyi Sünni vatandaşlar evlerinde saklayarak kurtarmışlardı. Maraş’a girdiğimizde 1 hafta aradan geçmesine rağmen vahşeti tekrar yaşadık. Cenazeler halen yerdeydi. Bizim evlerimiz işaretlendiği zaman da aklımıza ilk gelen Maraş olmuştu. Bu işaretlemelerin failleri halen net olarak açıklanmamıştır. Bu kuşku halen içimizdedir” dedi.
Maraş’ta yapılmak istenilen anmaya yönelik yasağa da tepki gösteren Kuğu, “Bugün istenilen Maraş’ın unutulmasını sağlamak. Anmayı yasaklayan zihniyet unutmasın ki, 1400 yıldır ehlibeyti, Pir Sultan’ı unutmayan bu halk Maraş’ı da unutmayacaktır” dedi.
‘OHAL’İ KULLANARAK BASKI YAPIYORLAR’
OHAL’i gerekçe göstererek Maraş anmasının yasaklanmak istendiğini söyleyen Emekli Tekel İşçisi İbrahim Kuzu ise “Bugün iktidar OHAL’i kullanarak işçileri, emekçileri ve bütün muhalif kesimleri baskı altına almaya çalışıyor. 39 yıl önce Maraş’ta yurttaşlarımız katlediliyor, bugün iktidar OHAL’i de fırsat bilerek valisine anmaları yasaklatıyor. Bu da gösteriyor ki, o gün o katliamı yaptıranlar bugün de iktidardalar” diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra bile Malatya’da Alevilerin yaşadığı mahallelere yönelik saldırı girişimlerinin olduğunu belirten 83 yaşındaki Bektaş Akıncı, “İnsanları birbirine düşürtmeye çalışıyorlar. Bizim FETÖ ile şunla bunla bir işimiz yok. Eğer bizler temkinli davranmasak yeni Maraşlar, Çorumlar, Sivaslar olurdu” dedi.
‘ALEVİLER BU ÜLKENİN VATANDAŞI DEĞİL Mİ?’
Evi işaretlenen 65 yaşındaki Güllü Yılmaz ise “Neden işaretlediler bilmiyoruz.
Aklımıza gelen şey Maraş Katliamı, Sivas, Adıyaman.
Burası da bir alevi mahallesi acaba ondan mı? Evleriniz kentsel dönüşüme gidecek diyorlar yoksa ondan mı? Bilemiyoruz. Huzursuz oluyoruz ama korkmuyoruz. Neden korkacağız. Maraş’ta yıllar önce aynısını yaptılar. Bugün de anma yapılmasını yasaklıyorlar. Aleviler bu ülkenin vatandaşı değil mi?” diye sordu.
Haber ;Berfin GÜLER, Murat GÜLTEKİN (Evrensel )
Yaşam, 21 Aralık 2017 04:57
Yorumlar (0)
ÇGD 48 YAŞINDA " GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR "
KAYSERI CEM EVİ CHP GENEL MERKEZİNE YÜRÜME KARARI ALDI ..!
SEYFULLAH ÖZDEMİRI KAYBETMİŞİZ..!
GAZETECİLİĞİ YARGILAMAKTAN VAZ GEÇİN
VELİ AĞBABA İFTAR PROGRAMLARINDA MALATYALILARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR
YAZIHAN BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH GÖÇER PARTİSİNDE İHRAÇ EDİLDİ
Ö:GÜR ÖZEL İSTANBUL FİNALİNI ATASEHİRDE YAPTI
BAŞKAN GEÇIT " RAMAZAN AININ MANEVİ HUZURUNA KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Başkan Taşkından Ramazan ayi mesajı: " BİRLİK BERABERLİK SOFRALARINDA BULUŞACAĞIZ "
ATTARLAR ODASINDA NÖBET DEGİŞİMİ HASAN BASRİ ORHAN YENİ BAŞKAN SEÇİLDİ
MALATYA KENT KONSEYİ AH DE VEFA ANMASI
CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATURK'ÜN MALATYA YA GELİŞİNIN YIL DÖNEMİ TÖRENLE KUTLANDI
36 BIN BINA HASARLI, MALATYA TOPARLANIYOT AMA DESTEK ŞART
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ BİR PROF. DR. DAHA KAZANDI
ARGUVAN DOĞA VE KÜLTÜR PLATFORMU İSTANBULDA KI KAHVALTIDA BIR ARAYA GELDİ
ÖZGÜR ÖZEL MALATYA DA KONUŞTU: " DEPREMZEDELERDEN PARA ALINMAZ "
VALİ YAVUZ " ÜZÜNTÜMUZ BÜYÜK AMA UMUDUMUZ DAHA BÜYUK "
BU YIKIM TESADÜF DEĞİL REKTÖR AKPOLAT'TAN DEPREMLE YÜZLEŞME ÇAĞRISI
BAŞKAN GEÇIT " KABETTİĞİMIZ HER BİR CAN , YÜREĞİMIZDE SİLİNMEZ BİR İZ BIRAKTI
AĞBABA DAN 6 ŞUBAT DEĞERLENDİRMESİ " ELAZIĞ DEPREMİNDE DERS ALSAYDIK BU KADAR KAYBIMIZ OLMAZDI.
BAŞKAN TAŞKIN'DAN 6 ŞUBAT DEPREMLERİNIN ÜÇUNCÜ 3. YILINDA ANMA MESAJI
MGTC DE BAŞKAN AYDIN GÜVEN TAZELEDI
MALATYA DA EMEKLİLEİN İSYANI " FİTREYE MUHTAÇ HALE GELDİK "
ARKADAŞIMIZA YAPILAN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ
FENDOĞLU'NDAN MALATYADA Kİ REZERV ALAN KURALARI SORULARI
ABDİ İPEKÇİYİ ANARKEN
AGBABA'DAN SANAYİ BAKANINA ÇAĞRI; MALATYA SANAYİ KORİDORUNUN DIŞINDA BIRAKILAMAZ...!
KARADEMİR " SANAYİ KORİDORU İÇİN MİLLETVEKİLLERİ FENDOGLU VE GÜRSEL EROL'LA GÖRUŞTÜK "
ARGUVAN'DA DOĞAL YAŞAMA SES OLANLAR
SADIKOĞLU " ÖRÜMCEK KAFALILAR MALATYA’YI GERİ TUTUYOR "
DOĞANŞEHİR KÖYLÜLERİ KÖYLERİNİ KORUMAK ADINA YARGIYA GİDİYOR
UĞUR MUMCU; BURSADA VE TÜRKİYENIN HER YERİNDE SEVGI SELİ İLE ANILDI
AKP DEN MALATYA ÇIKARTMASI: 10 BİN YENİ ÜYE 300 BİN TEMAS
NIHAYET DİYANET'TEN BİR SES YÜKSELDİ
UĞUR MUMCULAR ÖLMEZ
BATTALGAZİDE KAR SEFERBERLİĞİ
AKP TABUTTAN KORKTU..!!
BATTALGAZİDE MARKET DENETİMLERI HIZLA DEVAM EDİYOR
AĞBABA " EMEKLİYİ YOK SAYAN BU DÜZENIN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ "
