'BU KHK İNSANLARIN YAŞAM HAKKINI TEHLİKEYE ATMIŞTIR'
Gündem, 26 Aralık 2017 06:06
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyeleriyle ile birlikte bir basın açıklaması yapan Başkan Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, OHAL kapsamında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren KHK'lara ilişkin çok önemli uyarılarda bulundu.
696 sayılı OHAL KHK'sının insanların yaşam hakkını tehlikeye attığını ifade eden Feyzioğlu, son Anayasa değişikliği referandumunda "hayır" diyenlerin dahi bazılarınca terörist ilan edildiklerini hatırlatarak, "Toplumsal kaosun ve şiddetin fitilini yakmak kolay, söndürmek çok zordur" dedi.
Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu adına, 696 sayılı OHAL KHK'sı için Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna derhal geri çekme, TBMM'ye konuyu acilen ele alma, Anayasa Mahkemesine de iptal etme çağrısı yaptı.
Basın açıklamasının tamamı şöyle:
MİLLİ İRADEYİ YOK SAYAN VE DEVLETİN GÜÇ KULLANMA YETKİSİNİ SİVİLLERE DEVREDEN 696 SAYILI OHAL KHK'SI VAHİM BİR DÜZENLEMEDİR
696 Sayılı OHAL KHK'sı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi bir kez daha Anayasaya aykırı olarak işlevsiz kılınmıştır. Milli irade bir kez daha yok sayılmıştır.
135 kanun maddesini kalıcı olarak değiştiren bu KHK'nın bir tek hükmü bile OHAL ile ilgili değildir. Bundan daha vahimi şudur: Bu KHK, insanların yaşam hakkını tehlikeye atmıştır.
Çünkü
15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması için sivillerin silah dâhil güç kullanmasını, ceza ve tazminat sorumluluğundan muaf tutmaktadır.
Soruyoruz: Darbe teşebbüsünün devamı niteliğindeki eylemler ne demektir? Kim, neye göre bunu tespit edecektir?
Bir kez daha soruyoruz: Türk Ceza Kanunu'ndaki mevcut düzenlemelerin ötesinde mutlak sorumsuzluk getiren bu düzenlemeyle ne amaçlanmaktadır?
Örneğin; işinden atılan, kıdem tazminatı dahi alamayan veya ürün taban fiyatını az bulan, kadınlara yönelik haksız bir uygulamayı yanlış gören bir grup vatandaş, demokratik protesto haklarını kullanmaya kalkarsa ve bu kişilerin üzerine birileri saldırırsa ne olacaktır?
"15 Temmuz'un devamını istiyorlardı, bunun için öldürdük, bunun için evlerini bastık ve yaktık" derlerse ne yapılacaktır?
Son Anayasa değişikliği referandumunda "hayır" diyenlerin dahi bazılarınca terörist ilan edildiği unutulmamalıdır.
Toplumsal kaosun ve şiddetin fitilini yakmak kolay, söndürmesi çok zordur.
İNSANLARIN YAŞAM HAKKI TEHLİKEDEDİR.
Güç kullanma yetkisi sadece devlete aittir. Devlet tarafından bile hukukun evrenselleşmiş ilkelerine uygun kullanılması gereken bu yetki, peşinen ve hiçbir kayıt ve şarta tabi tutulmaksızın başkalarına devredilemez. Oysa bu düzenleme, bazı kişilerde devlete ait güç kullanma yetkisinin kendilerine geçtiği algısı yaratmaya elverişlidir. Bu algının verdiği sorumsuzluk, önünü alamayacağımız, sonuçlarını kestiremeyeceğimiz bir şiddet dalgasına sebebiyet verebilir. İşin şakası yoktur.
Küresel ve bölgesel çeşitli güç odaklarının Türkiye üzerine pek çok senaryo yazdığı ve uygulamaya çalıştığı apaçık ortada iken, bizi kardeş kavgasına sürükleyebilecek böyle bir düzenlemenin sonuçlarının, yetkili makamlarca öngörülmemiş olduğuna inanmak istiyoruz.
Bu sebeple;
Sayın Cumhurbaşkanı'nı ve Bakanlar Kurulu'nu 696 Sayılı KHK'yı geri çekmeye davet ediyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin konuyu, milli bir mesele olarak, siyasi parti kaygılarının üzerinde ve acilen ele almasını diliyoruz.
Anayasa Mahkemesi'nin yirmi altı yıllık içtihadına sahip çıkarak OHAL ile ilgili hiçbir hüküm içermeyen bu kararnameyi iptal etmekle görevli olduğunu halkımızın bilgisine sunuyoruz.
Üzerine oynanan tüm senaryoları yüksek öngörüsüyle boşa çıkartmış olan Türk Milleti'nin doğru bilgilendirildiği taktirde sağduyusunun galip geleceğine, bu düzenlemenin yukarıda sıraladığımız yollardan biri kullanılarak ortadan kaldırılmasını sağlayacağına güveniyoruz.
Türkiye Barolar Birliği'nin ve Barolarımızın Milletimizi doğru bilgilendirmeye devam edeceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu
Gündem, 26 Aralık 2017 06:06
Yorumlar (0)
ESENLİKTE SKANDALIN FATURASI KESILDİ: VEYSEL TAY GÖREVDE ALINDI
MTÜ DEN BÜYÜK BAŞARI: KANSER ARAŞTIRMALARINA KATKI SAĞLAYACAK
MALATYA VALİLİGİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
MALATYA'DA NEWROZ COŞKUYLA KUTLANDI
ÇADIR CEM EVİ GERÇEK OLDU
AĞBABA " BİR BAŞKA ÜLKENIN ÜRÜNÜNÜN MALATYA KAYISISI GİBİ TANITILMASI CİNAYETTİR "
MESOB BAŞKANI KESKİN ESNAFIN TALEPLERİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA İLETTİ
BATTALGAZİ'DE 8 MARTA ÖZEL KADIN EMEĞİ SERGİSİ
AV. AKDOĞAN KADINLARIN YASAM HAKKI PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ
BU GÜN 8 MART
İMAM OĞLUNDAN MALATYALILARA MEKTUP. YILDIZ " TÜM BASKILARA KARŞI BİZ TÜRKIYE YE UMUT OLACAĞIZ :
BARIŞ YILDIZ " FUZULİ CADDESINDE KI MAGDURİYET BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİDİR "
AĞBABA " EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN 40 PİDE ÇALINDI "
MALATYA ATTARLAR ODASI BAŞKANI ORHAN; " KOSGEB KREDİLERİ İĶI YIL ERTELENMELİ "
ADD DE MİLLİOĞLU GÜVEN TAZELEDİ
BAŞKAN GEÇİT " ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞIYORUZ , SAHADA ÇALIŞIYORUZ "
MALATYA DA MAAŞ ALAMAYAN FABRİKA İŞÇİLERİ AYAKLANDI
MALATYA KAYISISI GELECEK STRATEJİLERI RAPORU, RİSKLER TEHDİTLER, FIRSATLAR
ÇGD 48 YAŞINDA " GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR "
KAYSERI CEM EVİ CHP GENEL MERKEZİNE YÜRÜME KARARI ALDI ..!
SEYFULLAH ÖZDEMİRI KAYBETMİŞİZ..!
GAZETECİLİĞİ YARGILAMAKTAN VAZ GEÇİN
VELİ AĞBABA İFTAR PROGRAMLARINDA MALATYALILARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR
YAZIHAN BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH GÖÇER PARTİSİNDE İHRAÇ EDİLDİ
Ö:GÜR ÖZEL İSTANBUL FİNALİNI ATASEHİRDE YAPTI
BAŞKAN GEÇIT " RAMAZAN AININ MANEVİ HUZURUNA KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Başkan Taşkından Ramazan ayi mesajı: " BİRLİK BERABERLİK SOFRALARINDA BULUŞACAĞIZ "
ATTARLAR ODASINDA NÖBET DEGİŞİMİ HASAN BASRİ ORHAN YENİ BAŞKAN SEÇİLDİ
MALATYA KENT KONSEYİ AH DE VEFA ANMASI
CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATURK'ÜN MALATYA YA GELİŞİNIN YIL DÖNEMİ TÖRENLE KUTLANDI
36 BIN BINA HASARLI, MALATYA TOPARLANIYOT AMA DESTEK ŞART
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ BİR PROF. DR. DAHA KAZANDI
ARGUVAN DOĞA VE KÜLTÜR PLATFORMU İSTANBULDA KI KAHVALTIDA BIR ARAYA GELDİ
ÖZGÜR ÖZEL MALATYA DA KONUŞTU: " DEPREMZEDELERDEN PARA ALINMAZ "
VALİ YAVUZ " ÜZÜNTÜMUZ BÜYÜK AMA UMUDUMUZ DAHA BÜYUK "
BU YIKIM TESADÜF DEĞİL REKTÖR AKPOLAT'TAN DEPREMLE YÜZLEŞME ÇAĞRISI
BAŞKAN GEÇIT " KABETTİĞİMIZ HER BİR CAN , YÜREĞİMIZDE SİLİNMEZ BİR İZ BIRAKTI
AĞBABA DAN 6 ŞUBAT DEĞERLENDİRMESİ " ELAZIĞ DEPREMİNDE DERS ALSAYDIK BU KADAR KAYBIMIZ OLMAZDI.
BAŞKAN TAŞKIN'DAN 6 ŞUBAT DEPREMLERİNIN ÜÇUNCÜ 3. YILINDA ANMA MESAJI
